Arazinin acele kamulaştırması!
Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında arazilerin kamulaştırması konusuna değindi. Heper okuyucusunun sorduğu "Kamulaştırmanın yavaşı hızlısı olur mu?" sorusuna köşe yazısında cevap verdi...
Kamulaştırmanın acelesi de olur
Tarlamızın bulunduğu yerde acele kamulaştırma yapılacakmış.
Bu nedir? Kamulaştırmanın yavaşı hızlısı olur mu? • L.H.
Doğrusu yadırgamakta haklısınız ama oluyor. Biraz ötelerden başlayayım. Bir kere, mülkiyet hakkı anayasa teminatı altındadır. Mülkiyet hakkı mutlak haklardandır, öyle aklına gelen tarafından dokunulamaz, ihlal edilemez. Mülkiyet hakkı ancak yasalar çerçevesinde dokunulabilen haklardandır. İşte bu yasalardan biri Kamulaştırma Yasası'dır. Kamulaştırma Yasası'na göre de gayrimenkullerin sahibinin elinden alınabilmesi için yasada gösterilen işlemlerin tamamlanması şarttır. Bunların başında kamu yararı gelir, önce kamu yararı karan alınır, sonra kamulaştırma kararı alınır, sonra gayrimenkulün sahibi davet edilir, pazarlık yapılır, pazarlıkta anlaşılamazsa uyuşmazlık tutanağı tutulur vs. vs. Bu işlemler uzar gider. Ancak olması gereken işlemlerdir, uzaması vatandaşın aleyhine değildir, hakkını sağlama almak içindir. Ama bazı hallerde bu işlemlere gerek kalmadan da kamulaştırma yapılır. Bu, yasanın 27'nci maddesinde düzenlenmiş bir husustur. işin aciliyeti, bakanlar kurulu kararı ile belirlenmişse bu durumda diğer işlemler sonraya bırakılmak kaydı ile değer tespiti yapılıp parası ödenip kamulaştırma işlemi yapılabilir. işte buna acele kamulaştırma deniliyor. Keşke olmasa? zira dokunulmaz olan mülkiyet hakkı hasara uğruyor. Toplumun yararı ile ferdin yararı dengelenmelidir.
Demokrasinin gereği budur. Zaman zaman yazdığım gibi demokrasi sadece sandık değildir. İnsan haklarıdır, kuvvetler ayrılığıdır, masumiyet karinesidir... Dahası da vardır, zaman geldikçe açıklarım. îşte bunun için kamulaştırmanın acele yapılması biraz hakları zedelemektedir ama işte vardır.
Tamer Heper/Posta Gazetesi