20 / 11 / 2024

Arbel küresel sektörde kıtanın en büyüğü oldu!

Arbel küresel sektörde kıtanın en büyüğü oldu!

Arbel dünyada mercimeği yuvarlak kırmayı başararak literatüre 'futbol mercimek' kavramını kazandırdı. Kanada'ya 13, Avustralya ve Amerika'ya ise birer fabrika kurarak küresel ligde kıtanın en büyüğü oldu




Arbel dünyada mercimeği yuvarlak kırmayı başararak literatüre 'futbol mercimek' kavramını kazandırdı. Dünyanın ilgisini çeken bu teknolojiler sayesinde firma, Kanada'ya 13, Avustralya ve Amerika'ya ise birer fabrika kurarak küresel ligde kıtanın en büyüğü oldu

Birçok başarının arkasında azim, şans veya tecrübe gibi etkenlerden söz edilebilir. Ancak Mersinli Arslan ailesinin hikayesi tam anlamıyla sistematik başarıya örnek. Babalarının değirmen tezgahından başlayan yarım asırlık deneyimlerini ilmek ilmek işleyen aile, sadece Türkiye'nin değil Amerika kıtasının da en büyük bakliyat devini yarattı. Firmanın küresel lige yükselişindeki en önemli adımları Türkiye'nin en iyi üniversitelerinde okuyan ikinci kuşak temsilciler başlattı. 1980 yılında Mersin'in ilk bulgur, mercimek ve makarna tesisleri kuruldu. 2000'li yıllarda ise firma, bakliyat teknolojilerinde 10'dan fazla patentli üretim yapar hale geldi. Öyle ki 1990'ların başında dünyada mercimeği yuvarlak kırmayı başararak literatüre 'futbol mercimek' kavramını kazandırdı.

KANADA PEŞİNE DÜŞTÜ

Bu icatlar dünyada da tanınmalarını sağladı ve birçok ülke yatırım için Arbel'in peşine düştü. Bu ülkelerden en ısrarcı olanı o dönem tarımsal sorunlar yaşayan Kanada oldu. Ülkenin Tarım Bakanı 2000'li yılların başında üç kez Türkiye'ye gelerek Mersin'deki Arbel'in kapısını çaldı. Ülkesindeki bakliyat açığını çözeceğine inandığı firmaya yatırım için inanılmaz teşvikler sağladı. Arbel de bu pasları iyi değerlendirerek eksi 60 dereceleri yaşayan Kanada'ya 13 adet fabrika kurarak ülkeyi ithalattan kurtarıp, ihracat yapar ülkeler ligine taşıdı. Kanada Borsası'na da kote olan Arbel'in bu yükselişi Amerika ve Avustralya'nın da ilgisini çekti. Hatta ABD'nin Kuzey Dakota Eyaleti Valisi John Hoeveni, bakliyat devi Arbel'i yatırıma getireceğim diye seçim çalışmaları yürüttü. Bakliyatın teknoloji devi bu ülkelere de birer fabrika kurdu.

TORONTO'DAN ARBEL'İ SATIN ALDI

Kanada, Avustralya ve Amerika'daki tesislerini Alliance Grain Traders (AGT) adı altında birleştiren Arbel, Kanada Toronto Menkul Kıymetler Borsası'nda hisselerini halka açtı. 2009 yılı eylül ayında da Mersin'deki şirketlerini bünyesine kattı. "Kuzey Amerika piyasası dünyanın sermayeye ulaşım konusunda en rahat yerlerinden biri" diyen AGT Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, "Bu nedenle oralarda geliştirmiş olduğumuz modeli devam ettirerek Türkiye'deki yatırımımızı bu sermaye yatırımı altına aldık" diyor. Bu durumun Türkiye'de 'Kanadalı şirket Arbel'i satın aldı' şeklinde yansıdığını da anlatan Arslan, oysa satın alan şirkette bizdik" diye konuşuyor.

NASIL DÜNYA DEVİ OLDU?

1950'de İbrahim Arslan değirmenciliğe başladı.
1970'de bakliyat işleme tesisleri kuruldu.
Dünyada ilk kez mercimeği yuvarlak olarak işlediler.
İşleme teknolojilerinde 25 ayrı uluslararası ödül ve 10 patent aldılar.
Mersin'den çıkıp ABD, Kanada ve Avustralya'da 15 fabrika kurdular.
Bakliyat işleme teknolojilerini anlatmaları için ABD'deki üniversitelere çağrıldılar.
2007'de Toronto Borsası'nda halka açıldılar.
2009 yılında dünya çapındaki şirketlerini AGT çatısı altında birleştirdiler.
Çocuk makarnası üretmek için Worner Bros ve Fox Century ile lisans anlaşması imzaladılar.

TURİZM VE ENERJİYE DE GİRECEK

Odtü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu olan Hüseyin Arslan, gıda dışında çeşitli alanlarda da yatırım kararı aldıklarını söylüyor. Özellikle gayrimenkul, finans ve enerji alanlarına girmeyi düşündüklerini ifade eden Arslan, "İstanbul'da iş merkezi ve şehir otelciliği ile gayrimenkul sektörüne, faktöring firması ile finans sektörüne adım atıyoruz" diyor.
Sabah/Metin CAN


Geri Dön