06 / 05 / 2024

Arçelik Mısır'a Ortadoğu'nun en büyük fabrikasını kuracak

Arçelik Mısır'a Ortadoğu'nun en büyük fabrikasını kuracak

Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, "Arçelik ve Şişecam da burada fabrika açacak" dedi



Mısır'da son dönemde hızla artan Türk yatırımlarının ardından THY, İskenderiye'ye tarifeli sefer başlatırken Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Botsalı, "Arçelik ve Şişecam da burada fabrika açacak" dedi

Mısır'a 4 yılda 206 Türk firması geldiği açıklandı. Şişecam ve Arçelik fabrika kurmaya hazırlanırken, İş Bankası da İskenderiye'de şube açıyor. THY işadamlarının ısrarı üzerine İskenderiye'ye tarifeli seferlere başladı. Türkiye Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, son 4 yılda iki ülke arasındaki ticaretin 10 kat artığını belirterek, Arçelik ve Şişecam'ın Mısır'a fabrika kurmaya hazırlandığını kaydetti. Arçelik'in Türkiye dışında Romanya, Rusya ve Çin'de 11 üretim tesisi bulunuyor.

Botsalı, 4 yıl içinde 206 Türk firmasının Mısır'da iş yapmak için ruhsat aldığını belirterek şunları söyledi:
"4 yılda ticaret 10 kat arttı. 2007 yılında Mısır'ın AB ile serbest ticaret anlaşması imzalamasıyla Mısır yatırımları çekmeye başladı. 50 Türk firması şu anda faaliyete geçti. Bunların yüzde 65'i İskenderiye'de. İş Bankası 21 Haziran'da İskenderiye'de şube açacak. Önceden subeleri varmış 1939 yılında kapamışlar. Şişecam cam fabrikası kurmak için görüşmeler yapıyor. Arçelik Ortadoğu'nun en büyük elektrikli ev aletleri fabrikasını kuracak."

İskenderiye'ye haftada 4 uçuş
THY Genel Müdürü Temel Kotil Türk işadamlarının isteği üzerine Mısır'ın İskenderiye şehrine haftada 4 uçuş düzenlemeye başladıklarını, iki ülke arasındaki ticaretin 4 yılda 10 kat artığını açıkladı.

Kotil, Mısır'da Kahire'den sonra ikinci hattı açtıklarını belirterek, "Star Alliance üyesi olan Mısır Havayolları'yla karşılıklı uçuş yapacağız. Kısa süre sonra İskenderiye'ye günde 2 sefer düzenlemeyi planlıyoruz. 2007 yılından beri Mısır'ın AB ile serbest ticaret anlaşması var. Türk işadamları için Mısır'da çok fazla fırsat bulunuyor" dedi.

"Afrika THY için stratejik bir kıta. Yolcu sayısında yüzde 49 ile en yüksek artışın yaşandığı bölge. Afrika'da 13 noktaya uçmaktayız" diyen Kotil sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye Mısır ile son 2 yılda 1.6 milyar dolar olan ticaret hacmini, 3.6 milyar dolara çıkardı. Mısır'a geçen yıl 80 bini Türk, toplam 12 milyon turist geldi. Amacımız İstanbul'u merkez olarak kullanıp diğer ülkelerden gelen yolcuları Mısır'a taşımak."

Kotil, 80 ülkede 124 noktada hizmet verdiklerini belirterek, "Bu yıl sonuna kadar bu sayı 133'e ulaşacak. Nahçivan perşembe açılacak. Bunlar, Karadağ, Akra, Şiraz, Erbil, Basra, Los Angelas, Washinton, Vietnam, Dakka. 2009'da 25 milyon yolcu taşıdık bu yılki hedefimiz 31 milyon yolcu. 142 uçaklı genç filomuza 2012'ye kadar 90 uçağı katacağız" diye konuştu.

İşadamları hat açılışında
İskenderiye hattını işadamlarından oluşan 40 kişilik heyetle açmaya geldiklerini kaydeden Kotil şöyle devam etti: "İskenderiye Ticaret Odası üyeleriyle, Türk işadamları görüşmeler yaptı. İstanbul Ticaret Odası ile İskenderiye Ticaret Odası arasında ticaret kolaylığı protokolü imzalandı. İş fırsatlarını konuştular. Biz işadamlarımız iş yaptığı sürece para kazanıyoruz. Bundan sonra açacağımız hatlara da işadamlarımızı iş görüşmesi yapsınlar diye götüreceğiz."

THY'nin uçaklarının zamanında kalkmaması konusuyla ilgili olarak Kotil, "Yolcu kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldık. Bu konuda operasyon kontrol merkezi oluşturduk. 24 saat çalışıyor. Erteleme problemini yüzde 80 çözdük" diye konuştu.

80 ülkede 124 nokta
-  THY'de koltuk başına maliyet 5.1 euro. Avrupa ortalamasının yarısı.
-  Bu yılki ciro hedefi 6 milyar dolar
-  6 yılda ciro 4 kat arttı, çalışan sayısı 12 binden 16 bine çıktı.
-  Uçuş ekibi ortalama ayda 100 saat uçuyor hedef 80 saate düşürmek.
-  Air Chine, Ryn Air'den sonra dünyada en kârlı 3'üncü şirket THY.
-  80 ülkede 124 noktaya uçuyor.
-  16 milyon yolcusunun 6 milyonu transit yolcu.
-  2009 reklam gideri 50 milyon dolar, bu yıl 70 milyon dolar olacak.
-  Haftada 5 bin sefer yapıyor.

Arçelik 16 ödül birden kazandı
Arçelik, Beko, Blomberg ve Grundig markalarıyla, Avrupa'nın en prestijli teknoloji ve tasarım yarışmalarından biri olan "Plus X" yarışmasında, beş farklı kategoride toplam 16 ödüle birden layık görüldü. Arçelik'den yapılan açıklamaya göre, Köln'de gerçekleştirilen "Plus X" ödül töreninde Arçelik A.Ş'nin Beko markası "ekoloji ve/veya fonksiyonellik, tasarım, ekoloji, kullanım kolaylığı" kategorilerinde 6 farklı ürünüyle ödül sahibi oldu.
Arçelik, Blomberg markası ile "ekoloji ve fonksiyonellik, tasarım, ekoloji, kullanım kolaylığı, tasarım ve ekoloji" kategorilerinde toplamda 8 ödül, Grundig markasıyla da "kullanım kolaylığı" kategorisinde 2 ödül aldı.
Milliyet/Nevin Donat


Geri Dön