05 / 05 / 2024

Ari Duek: Dikey yapılanmada hava sahası satışı yapılabilir!

Ari Duek: Dikey yapılanmada hava sahası satışı yapılabilir!

Doğa Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ari Duek, İstanbul’da kentsel dönümü sağlamak için konut, sanayi, ticaret, kamu hizmet ve her türlü sosyal aktivite alanlarının planlı bir şekilde oluşturulması gerekt



 İstanbul’da kentsel dönümü sağlamak için konut, sanayi, ticaret, kamu hizmet ve her türlü sosyal aktivite alanlarının planlı bir şekilde oluşturulması gerektiğini dile getiren Doğa Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ari Duek, eskiyen bölgelerin korunması gerektiğinin altını çizdi.

Yer üstündeki imar durumu için buna yüksekliğinin arttırılarak dikey yapılanma tavsiye eden Duek, “Bu durumda adalar boyutunda yeşil ve sosyal alanları arttırmak gerekmektedir. Yurtdışında özellikle Moskova ve New York gibi şehirlere baktığımız zaman yüksek binalar ve yeşil alanlar görmek mümkün… Burada olduğu gibi hava sahası satışı yapılabilmelidir. Belediyelerin belirleyeceği maximum limit dahilinde binalar yapılırken farklı yükseklikteki binalar birbirlerinin arta kalan hava sahasını satın alabilir” diyerek kentsel dönüşüme farklı bir bakış açısı getirdi.

Kentleri var eden tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak yeniden inşa veya restore ederek depreme karşı tedbirler alınması gerektiğini belirten Duek, tüm bunlarla paralel olarak ulaşımında hızlı bir şekilde yer altına almak gerektiğini tavsiye ediyor. Trafiği artıran ticaret merkezlerinin yeni İstanbul’a taşımasını tavsiye eden Duek, “Hızı nüfus artışı ve yoğun araç trafiğinin yeni İstanbul’u da felce uğratmaması için trafik sorunu çözülmeli ve metroların boyu uzatılmalı” diyor.

İstanbul'da birçok bölgede depreme dayanıklı olmayan ve eski binaların 'Kentsel Dönüşüm' projeleriyle modern binalara dönüştüğüne dile getiren Duek, “Ancak bu dönüşüm esnasında İstanbul’un sosyal ve tarihi boyutunun unutulmaması gerekiyor. Esasen İstanbul’u Yeni ve Eski olarak ikiye ayırabiliriz. Eski İstanbul’da tescilli olan yapılar restorasyon projeleri ile yeniden hayata kazandırılabilir. Bu şekilde binaların tarihi dokusu korunarak modern bir çehreye kavuşurken alt yapısı güçlendirilebilir, bazı caddeler yayalaştırılırken bazı bölgelerde turistik alanlara dönüştürülebilir” diye konuşuyor.

Ari Duek’in dönüşüm reçetesi:

1- Konut, sanayi, ticaret, kamu hizmet ve her türlü sosyal aktivite alanlarını planlı bir şekilde oluşturulmalı

2- Eskiyen bölgelerin korunması için gereken tedbirler alınmalı

Ulaşım hızlı bir şekilde yeraltına alınmalı ve metroların alanları genişletilmeli

3- Dikey bir yapılanma düşünülebilir. Bu durumda adalar boyutunda yeşil alan ve sosyal alanları arttırmak gerekmektedir.


Geri Dön