Dekorasyon

Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi kuruluyor

Türkiye'nin ilk Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi, Gaziantep'te kuruluyor

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapımına başlanacak olan merkez, 2011 yılında faaliyete geçecek. Zeugma Antik Kenti'nin bulunduğu Birecik Baraj Gölü kıyısında 270 dönümlük arazide 30-40 milyon liraya yapılması planlanan merkezde, hem Türkiye'deki hem de komşu ülkeler Suriye ve Irak'taki tarihi eserlerin restorasyonu hedefleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında en önemli projelerinin Karkamış ile Fırat Kültür Vadisi projeleri, bunun da en önemli ayağının Arkeolojik Eserler Restorasyon Merkezi olduğunu söyledi.

Arkeolojik eserler restorasyan merkezinin bölgenin en büyük ihtiyacı olduğunu belirten Efiloğlu, "Merkez, Türkiye'de değil belki dünyada ilk olacak.

Komşu ülkelerimizde de yok. Herhangi bir eser çıktığında bunun restore edilmesi veya konservasyonlarının yapılması başlı başına uzmanlık isteyen ve pahalı bir yatırım"dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına, Zeugma Antik Kenti'nin bulunduğu baraj gölü kenarındaki 270 dönümlük arazinin tahsisini hazineden aldıklarını belirten Efiloğlu, şu bilgileri verdi: "Oraya depo, açık hava müzesi, konservasyon ve restorasyon merkezi yapacağız. Bu ay başlayacağız. 2010 yılında biter ve 2011 yılında faaliyete geçer. Hem laboratuvar hem atölyeler kurulması 30-40 milyon liralık bir iş, ama bunu 2 yılda amorti ederiz. Bizim bile şu anda 10 milyon liralık restorasyonu bekleyen eserlerimiz var. Suriye ve Irak da var."

"2-3 BİN KİŞİLİK KONGRE SARAYI YAPACAĞIZ"
Yeni müzenin yanında bin kişilik bir kongre merkezi yapıldığını, ancak gelen taleplere bunun yetmeyeceğini belirten Efiloğlu, "Gaziantep bir fuarlar ve kongre şehri olacaksa büyük bir kongre sarayına ihtiyacımız var. Büyükşehir Belediyesi ile 2-3 bin kişilik bir kongre sarayı yapacağız. Projenin şu anda yer ve proje çalışmaları devam ediyor. 2010 sonunda projemizi uygulamaya başlayacağız, 2011 yılının temmuz-ağustos aylarında kongre sarayına kavuşuruz" dedi.

Kongre sarayının bölge için gerekli olduğuna işaret eden Efiloğlu, "2010-2011 yılında burada 2 bin kişinin katılacağı, bir hafta sürecek ortopedi kongremiz var. Büyükşehir Belediye Başkanımız bunu önerdi. Birlikte bu kongreyi yapacağız. Başka fuarlar ve kongrelerle ilgili de bize talepler geliyor" diye konuştu.

Kongre turizminin çok önemli olduğunu ifade eden Salih Efiloğlu, kongre katılımcılarının normal bir turistin yaklaşık 4,5 katı harcama yaptığını, katılımcıların uçak, otel, eğlence, alışveriş göz önüne alındığında daha fazla döviz bıraktıklarını, daha uzun süre konakladıklarını vurguladı.

Salih Efiloğlu, kongre turizminin Gaziantep ve bölgeye büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
AA