02 / 05 / 2024

Arma Elektropanç, Capital City'nin teknik müteahhiti!

Arma Elektropanç, Capital City'nin teknik müteahhiti!

AE Arma Elektropanç Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kızılhan, teknik müteahhitlik hizmeti olarak yakın zamanda Moskovada 432 metrelik, Avrupanın yapılmakta olan en yüksek binasına ilişkin sözleşme imzalayacaklarını açıkladı



 

Kızılhan, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, teknik müteahhitlik hizmeti veren bir firma olduklarını söyledi. Avrupada 381 metre uzunluğundaki Mercury City Towerda bir monitör üzerinden 45 bin noktanın otomasyon kontrolünü yapacaklarını ifade eden Kızılhan, firmanın Moskovada 81 katlı ve Avrupanın tamamlanmış en yüksek binası olan Capital City kompleksi ile yine Avrupanın en yüksek 5. binası St. Petersburg Toweri geçen yıl teslim ettiğini anlattı.

Kızılhan, "Yakın bir tarihte yine Moskovada bir kontrat yapacağız. O binanın yüksekliği 432 metre olacak. Bu Avrupanın yapılmakta olan en yüksek binası olacak. Önümüzdeki hafta sözleşmeyi imzalamış olacağız. Proje büyüklüğü 700-800 milyon dolar. Türkiyenin de yükseklik olarak ilk 20 binası içindeki 8-9 binanın teknik müteahhitliğini biz yaptık" dedi.

Bina verimliliği deyince teknik müteahhitliğin devreye girdiğine işaret eden Kızılhan, şunları kaydetti:

"Avrupada, yeni yapılan binaların tümünde zaten Leed sertifikası alma zorunluluğu var. Birleşik Arap Emirliklerinde çılgınca bir yarış başlamış durumda. Katar yeni bir dünya kupasına ev sahipliği yapacak. Katarda şu anda hangi sertifikayı dikkate alarak binalarımızı yapalım gibi arayış devam ediyor. Yeşil binalarda yağmur suyu kullanma suyuna dönüştürülüyor, gün ışığından maksimum derecede faydalanma sağlanıyor. Bunun gibi yüzlerce kriter var."

Bütün bu gelişmeler ışığında teknik müteahhitliğin inşaatla ilgili yatırımlardan aldığı payın her geçen gün arttığına dikkati çeken Kızılhan, "Bundan 15 sene önce teknik müteahhitlik yapıdan ne kadar pay alıyor diye baktığımızda, maksimum yüzde 20 civarındayken, bugün maksimum yüzde 50lere çıkıyor. Türk müteahhitlerinin üstlendiği 20 milyar dolarlık yurt dışı müteahhitlik hizmetleri içinde teknik müteahhitliğin payı 6 milyar dolar. 2011 yılı için beklenen 30 milyar dolarlık müteahhitlik hizmetleri içinde ise 9 milyar dolarlık bir paydan bahsediyoruz" diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Kızılhan, Türkiyenin dinamiklerinin şu anda çok iyi olduğunu, ancak dış kaynaklı olarak AB ve ABDde oluşabilecek bir krizin tedbiri olsun diye mesaj verilmek istendiğini belirtti. Kemal Kızılhan, "Türkiyenin yakın bir vadede krize girebileceğini tahmin etmiyorum ama önemli bir sorunumuz var, o da cari açık. Şu anda ekonomimiz çok iyi, bu cari açığı perdeleyebiliyor, ama unutmayalım ki 1994 ve 2001de, yüzde 6 bir cari açık sorunu Türkiyeyi ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakmıştı. Cari açık belki sürdürülebilir, ama tedbir alınması lazım. Sadece döviz kurları ile oynamak tek çözüm değil" diye konuştu.

"NE OLURSA OLSUN LİBYA POTANSİYEL PAZAR"

AE Arma Elektropanç Üst Yöneticisi (CEO) Murat Karakartal da Arma Müh. San. ve Tic. A.Ş. ile Elektropanç San. ve Tic. Ltd. Ştinin, 2001 yılında birleşme kararı alması sonucunda doğan AE Arma-Elektropanç A.Şnin, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında gerçekleştirilen pek çok önemli projede teknik müteahhit olarak yer aldığını anlattı.

AE Arma Elektropançın Türkiye dışında Dubai, Rusya Federasyonu ve Katarda lokal firmaları bulunduğunu ifade eden Karakartal, tamamlanan işlerin toplam 7 milyon metrekare, son 4 ayda değişik ülkelerdeki projelere verilen değerin ise 3,7 milyar dolar olduğunu belirtti.

Karakartal, "Bin 200 kişinin üzerinde işgücü istihdam ediyoruz. 2011 sonunda hedeflenen kontrat değerimiz 1 milyar, gelecek 5 yılda da 3 milyar dolar" dedi. Kazakistan, Irak, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve ne olursa olsun Libyanın Türk müteahhitleri ve kendileri için potansiyel pazar olduğuna işaret eden Karakartal, o pazarların inşaat sektörlerinin büyüme potansiyelinin çok fazla olduğuna dikkati çekti.

Karakartal, "Türkiyede güçlü varlığımızı ve Kuzey Afrika, Ortadoğu ve CIS ülkelerine odaklanmayı sürdüreceğiz. 2010 yılında 71,1 milyon dolar olan ciromuzu, bu yıl 231 milyon dolara, 2015 yılında da 835 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

AA

 


Geri Dön