Eğitim

Arnavutköy'deki tarihi yalılar yangın tehdidi altında!

Arnavutköy'da sokakların darlığı yüzünden itfaiye araçları giremeyince tarihi yalılar çıra gibi birkaç dakikada kül oluyor

Arnavutköy deyince aklınıza ilk ne gelir? Daracık sokaklar, asırlık evler, buram buram tarih kokan bir yer... Boğaz'ın incisi olan bu nezih semtin en önemli simgesi, hiç kuşkusuz yüzlerce yıl önce inşa edilen konaklardır.
Birbirinden ihtişamlı köşkler, insanı kendine hayran bırakır. Ne var ki çoğunluğu ahşap olan bu ihtişamlı binalar büyük tehlike altında. Zira bölgeye yakın bir yerde itfaiye merkezi yok. Herhangi bir yangın durumunda kilometrelerce uzaktaki itfaiye birimlerine haber veriliyor.
Tabii ekipler ulaşıncaya kadar da tarihi evler kül oluyor, işte bu nedenledir ki, bölge halkı, Boğaziçi Arnavutköylüler Derneği'nin öncülüğünde, semte itfaiye kurulması için yıllardır mücadele ediyor. Çalmadık kapı bırakmıyorlar, ilgili tüm makamlara başvurup, onaylarını alıyorlar. Gelin görün ki bir türlü Arnavutköy'e itfaiye birimi açtıramıyorlar. Onlar da karşı karşıya kaldıkları riski, Acil Şikayet Hattı aracılığıyla kamuoyuna duyuruyor..

SÜREKLİ YANGIN ÇIKIYOR
"Semtimizde 400'ün üzerinde tarihi ahşap bina bulunuyor. Evlerin eski ve tahta olması nedeniyle de yangın ihtimali çok yüksek. Zaten sık sık da alev alıyorlar. Ne yazık ki Kuruçeşme'den Bebek'e kadar olan sahil kesiminde itfaiye merkezi yok.
Yangın anında itfaiye, hayli uzun bir mesafeden geliyor. Aslında gelmeye çalışıyor desek daha doğru olacak. Bir yandan trafik sıkışıklığı, diğer yandan da dar sokakların geçit vermemesi derken itfaiye araçları müdahale edene kadar evler çoktan yanmış oluyor.
Arnavutköy'deki köşklerin, tarihi miraslarımızın daha fazla zarar görmemesi adına muhitimize itfaiye kurulmasını istiyoruz. Bu arzumuzu da uzunca bir süredir ilgililerle paylaşıyoruz. Kapı kapı dolaşıp derdimizi anlatıyoruz. Başvurmadığımız ne Büyükşehir Belediyesi, ne Bayındırlık Bakanlığı, ne Milli Savunma Bakanlığı, ne Başbakanlık kaldı. Boğaziçi Arnavutköylüler Derneği'nin girişimleriyle, 2006 yılında itfaiye yapılması için karar alındı. Tüm birimler de bu karara imza attı. Başbakan'dan tutun, Kültür ve Turizm Bakanı'na kadar herkes onay verdi."

İKİ YIL KİRA ÖDEDİLER
Arnavutköylüler, işte bu karara güvenerek itfaiye merkezinin en kısa zamanda açılacağını sanmış. Hatta itfaiye birimi için bir arsa bile kiralamışlar. Giderlerini tamamen dernek bütçesinden karşılamışlar. Tam iki yıl boyunca da kira ödeyip, inşaatın başlamasını beklemişler. Ancak alman karar bir türlü hayata geçirilmemiş. Nedendir bilinmez itfaiye binası inşa edilememiş. Bakmışlar ki itfaiyenin kurulacağı falan yok. Bütçeleri de daha fazla kira ödemeyi kaldıramıyor, mecburen kira sözleşmesini feshetmişler. Tabii iki yıl boyunca da derneğin parası boşu boşuna gitmiş...
Şimdi, emeklerinin ve paralarının heba olup gitmesine mi yansınlar, yoksa bu kadar çırpınmalarına rağmen hâlâ itfaiye birimine kavuşamamalarına mı bilemiyorlar. Hiç olmazsa, akıllarını kurcalayan şu sorulara cevap bekliyorlar: "Arnavutköy'e itfaiye birimi yapılmasına dair karar olmasına rağmen neden bunca yıldır kimse harekete geçmedi?
Neden kimse bize doğru düzgün bir açıklama yapmadı. Neden bugün, yarın diye diye bizi oyaladılar? Kirasını bile bizim ödediğimiz bir arsaya itfaiye binası yapmaları bu kadar mı zordu? Bu ihmal yüzünden koca bir semt alev alırsa, canlar yanarsa hiç mi vicdan azabı duymayacaklar?"

Habertürk