Arsa alacaklar dikkat!
Son dönemde mega projeler, fabrikalar, otoyollar sayesinde gelişim potansiyeli gösteren bölgelerde arsa alım-satım hareketleri oldukça arttı. Peki arsa yatırımı yaparken nelere dikkat etmek gerekir? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...
Kredi faizlerinin gerilemesiyle konuta olan ilgi artarken, arsa piyasası da oldukça hareketli günler geçiriyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, ileriye dönük kazanç sağlamak isteyenler, Türkiye’nin dört bir yanında değerlenmesi beklenen bölgelerde arsa alımı yapıyor. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar da hiç vakit kaybetmeden harekete geçti. ‘Kazanç sağlayayım’ derken dolandırılmak istemiyorsanız, mutlaka kontrol etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor.
İmarı var mı?
Arsa satın alırken ilk önce imar planını kontrol edin ve yapılaşma haklarının ne olduğuna bakın, eğer bir yapılaşma istiyorsanız imar şart. İmarı olmayan alanda yapılaşmalar olmaz. İlgili belediye ve kadastro müdürlüklerinden taşınmaz hakkında bilgi edinin. Ayrıca imar planında yer alan kullanım fonksiyonu, inşaat alanı ve yapı yüksekliği gibi şartlara da mutlaka bakın.
Terk yapıldı mı?
Alınacak arsanın tapuda yazan alanının net alan olup olmadığı, daha önce kamuya terklerinin yapılıp yapılmadığı da kontrol edilmeli. Terkleri yapılmış ise yüzde kaç oranında kesinti yapıldığı, tekrar terk edilmesi gereken bir alan olup olmadığı da araştırılmalı. Ayrıca arsanın konumu ile mevcut durumda gösterilen arsanın konumu arasında fark olup olmadığına da bakılmalı.
İpotek ve haciz
Eğer arsayı satın almaya karar verdiyseniz, tapu kaydı üzerinde ipotek, haciz gibi herhangi bir şerh, beyan olup olmadığını da kontrol etmeniz gerek. Eğer bu gibi kısıtlamalar varsa kayıtlar satıcı tarafından kaldırılmadan kesinlikle herhangi bir alım yapmayın. Ayrıca arsanın hisseli olup olmadığına da bakın. Hiç tanımadığınız kişilerle hissedar olmanız ileride size sorun yaratabilir.
Kanal ve yerli oto hareketi
Son günlerde İstanbul’da çılgın proke Kanal İstanbul hareketliliği yaşanıyor. Kanal İstanbul projesi 2011'de açıklanmıştı fakat son günlerde ihale aşamasına gelmesi Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece ilçelerini yeniden hareketlendirdi. Bölgede fiyatlar yüzde 20 oranında yükseldi.
İstanbul Anadolu yakasında ise Çekmeköy öne çıkıyor. Kuzey Marmara otoyolu ile bağlantı noktasında bulunan Çekmeköy, yeni havalimanı sayesinde de gelecek vaat ediyor.
Yatırımlık arsa arayanlar İstanbul’a yakın bölgelere de bakıyor. Tekirdağ, Sakarya, Kocaeli, Kırklareli ve Yalova’da arsa arayan yatırımcılar da çoğaldı.
Arsa hareketliliğine bir katkı da yerli otomobil fabrikasından geldi. Bursa’nın Gemlik ilçesinde hayata geçirilecek olan fabrika, daha şimdiden bölgedeki arsa fiyatlarını yarı yarıya artırdı. Özellikle Gençali Mahallesi’nde alım-satım hareketliliği yaşanıyor.
Çılgın proje Kanal İstanbul projesi ihale aşamasına geldikten sonra bölgedeki fiyatların artış oranı yüzde 20
Bölge gelişir mi?
Arsanın konumu ve çevresinin gelişim potansiyeli kazanç elde etmeniz açısından oldukça önem taşıyor. Gelişim potansiyeli olan bölgelerde değer artışları daha kısa zamanda olur. Arsanın yakın çevresinde planlanan bir mega proje, kamu yatırımı gibi bir proje olup olmadığının da araştırılması gerekli.
Devir noterde olmaz
Bazı arsaların satışında ‘noterde hemen tapu devri’ vaadediliyor. Noterler, tapu devri yapılan bir yer değildir. Noterde taşınmaz satış vaadi sözleşmesi imzalanabilir fakat bu ya da benzeri hiçbir sözleşme tapunun alıcıya devredildiği, tarlanın sahibi olunduğu anlamına gelmez. Tapu devri, tapu müdürlüklerinde yapılıyor.
Kanal İstanbul şehrin çevresel sigortası olacak!
2020'de arsa ve arazi alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?