Sektörel

Arsa maliyeti konut fiyatlarını 10 kat artırdı!

KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Altan Elmas, "Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor." dedi.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi Altan Elmas, "Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor." dedi.


Elmas, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, yaptığı açıklamada, ocak-şubattaki konut satışında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'un üzerinde artış olduğuna dikkati çekti.


Konuttaki ihtiyacın daha çok orta ve altındaki segmentlerde olduğunu belirten Elmas, üretimin büyük bir kısmını bu segmentin karşıladığını aktardı.


Elmas, vatandaşların konuta erişiminin aynı noktada olmadığını ve ihtiyaç ile erişimin üst üste tam örtüşmediğini ifade etti.


Türkiye konut sektörünün en büyük problemlerinden birinin, arsa ve maliyetleri olduğunu vurgulayan Elmas, "Bu şekilde olduğu sürece, özellikle de büyük şehirlerde bu, konut fiyatlarını ister istemez yukarı çekiyor. Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor." diye konuştu.


'İhalelerde fiyatlar uçuşuyor, rakamlar yükseliyor'


Elmas, bir miktar talebin üzerinde lüks konut üretildiğini belirterek, şöyle devam etti: 


"Talep kadar da orta sınıf veya orta üst sınıf konut üretilemiyor gibi gözüküyor. Konutları, makul fiyata üretebilsek, 'Konutu kime satacağız?' diye bir derdimiz olmaz. Arsa fiyatları bizi sürekli yukarıya doğru ittiği için konut üretemiyoruz. Bunun çözümü de arsa üretmekten geçiyor. Çünkü sosyal konut ve uygun konut satabilme adına hazırlanan bölgelerde, en fazla 3-4 yıl içinde, gören talep sonrasında oralar da artık uygun fiyatlı konutların satılamadığı alanlar haline geliyor. İhalelerde fiyatlar uçuşuyor, rakamlar yükseliyor. Rakamlar yükselince uygun fiyatlı konut üretmek bir başka bahara kalmış oluyor. Sektörün en büyük sıkıntısı bu."


'Lüks üretimde hemen frene basılıyor'


Lüks konut üretimindeki stok miktarına da değinen Altan Elmas, "Talebin üzerinde lüks konut üretimi, sektöre bir miktar stok taşıtır. Mutlaka satış bekleyen lüks konut miktarı vardır. Sektöre darbe vuracak seviyede bir şey değil. Orada bir tıkanma olunca da bir iki yıl içerisinde geri çekiliyor. Lüks üretimde hemen frene basılıyor. Dolayısıyla kendi içinde bir denge oluşuyor." dedi.


AA




Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi Altan Elmas konut üretiminde yaşanan hızlı yükselişe rağmen arsa fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarını yükselttiğini söyledi. Elmas, "Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor" diye konuştu. 



BirGün



Haber Vahdet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi Altan Elmas bir program kapsamında geldiği Bursa'da yaptığı açıklamada, ocak-subattaki konut satışında gecen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'un üzerinde artış olduğuna dikkati çekti. Konuttaki ihtiyacın daha çok orta ve altındaki segmentlerde olduğunu belirten Elmas, üretimin büyük bir kısmını bu segmentin karşıladığını aktardı. 


İHTİYAÇ İLE ERİŞİM ORTÜŞMÜYOR 


Elmas, vatandaşların konuta erişiminin aynı noktada olmadığını ve ihtiyaç ile erişimin üst üste tam örtüsmediğini ifade etti. Türkiye konut sektörünün en büyük problemlerinden birinin, arsa ve maliyetleri olduğunu vurgulayan Elmas, "Bu şekilde olduğu sürece, özellikle de büyük şehirlerde bu, konut fiyatlarını ister istemez yukarı çekiyor. Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor." diye konuştu. 


'ÇÖZÜM ARSA ÜRETMEK'


ALTAN, bir miktar talebin üzerinde lüks konut üretildiğini belirterek, şöyle devam etti: Talep kadar da orta sınıf veya orta üst sınıf konut üretilemiyor gibi gözüküyor. Konutları, makul fiyata üretebilsek, satma derdimiz olmaz. Arsa fiyatları bizi sürekli yukarıya doğru ittiği için konut üretemiyoruz. Bunun çözümü de arsa üretmekten geçiyor. Çünkü sosyal konut ve uygun konut satabilme adına hazırlanan bölgelerde, en fazla 3-4 yıl içinde, gören talep sonrasında oralar da artık uygun fiyatlı konutların satılamadığı alanlar haline geliyor. 


Vahdet Gazetesi




Haber İstiklal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Elmas: "Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor" dedi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi Altan Elmas, yaptığı açıklamada, Ocak-Şubatta'ki konut satışında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'un üzerinde artış olduğuna dikkati çekti. Konuttaki ihtiyacın daha çok orta ve altındaki segmentlerde olduğunu belirten Elmas, üretimin büyük bir kısmını bu segmentin karşıladığını aktardı. Elmas, vatandaşların konuta erişiminin aynı noktada olmadığını ve ihtiyaç ile erişimin üst üste tam örtüşmediğini ifade etti. 




İstiklal Gazetesi




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve bir inşaat firmasının yönetim kurulu başkanı Altan Elmas, "Çok ciddi şekilde konut üretilmesine rağmen, üretim fazla olduğu zaman fiyat üzerinde bir miktar baskı olması lazım ama arazinin getirdiği dezavantaj, fiyatları sürekli yukarı çıkarıyor" dedi. Elmas, ocak-şubattaki konut satışında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'un üzerinde artış olduğunu belirtti. 



Akşam




Haber Yeni Şafak Ek Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Sur Yapı, Sultanbeyli'de yeni bir yatırıma daha imza atıyor. İdilia, İlkbahar ve İlkbahar 2 projelerinden sonra Sur Yapı, 150 milyon lira yatırımla Gölbahçe Evleri projesinin yapımına başlıyor. 21 dönüm arsa üzerine inşa edilecek projenin içerisinde 7 bin metrekare göl ve bahçe alanı bulunuyor. Hayata geçirdiği projelerle Sultanbeyli bölgesinin dönüşümünde lokomotif rol üstlenen Sur Yapı, bu misyonunu yeni projesi ile sürdürmeye devam edecek. 


Lansmana özel indirim ve ödeme fırsatı sunan Sur Yapı, 21 dönüm proje alanında, 6 blokta toplam 227 konuta yer verecek. Projede göl, bahçe ve çocuklar için özel alanlar dışında ayrıca her türlü günlük ihtiyacın da karşılanabileceği ticari alanlar bulunacak. 


Nisan 2014 tarihinden bugüne bölgeye 600 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarını ve binin üzerinde konut sattıklarını söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Bölgeyi sürekli üzerine değer koyan bir pazar haline getirdik. 3. Köprü'nün tamamlanması, Kuzey Marmara yolunun devreye girmesi ile bu bölgenin değerinin daha da artacağını düşünüyoruz" açıklanmasında bulundu. 


Projenin en büyük farklılığının çocuklar için Gölbahçe içerisinde oluşturulan; zihinsel ve bedensel gelişimlerini destekleyen birbirinden farklı temalı oyun ve spor alanları olduğunun altını çizen Altan Elmas, "Çocuk ailenin de toplumunda gözbebeği. Çocukların ayaklarının toprağa basarak, hayatı özgürce deneyimleyecekleri bir proje planladık" dedi. 



Yeni Şafak Ek