Sektörel

Arsa payı yüzde 20'ye düşerse 5 milyon kişi ev sahibi olur!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa payının inşaat maliyetleri içindeki oranının yüksek olmasından dolayı, halen birçok kişinin konut satın alamadığını söyledi. 

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa payının inşaat maliyetleri içindeki oranının yüksek olmasından dolayı, halen birçok kişinin konut satın alamadığını söyledi. Durbakayım, “Eğer arsa payı diğer ülkelerde olduğu gibi yüzde 20’lere düşerse Türkiye’de 5 milyon kişi daha ev sahibi olabilir” diye açıklama yaptı. 
 

Konut sektöründe 15 Mayıs’ta başlayan yüzde 20 indirim kampanyası sektöre hareketlilik kazandırdı. Fakat fiyatların özellikle İstanbul’da halen yüksek olmasından şikâyetçi olan kesim kampanyalara rağmen hayalini kurduğu eve ulaşamıyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl 1.4 milyon konut satıldı. Bu rakam 2016’da olduğu gibi rekordu. Ancak, halen birçok kişi ev sahibi değil. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre hane halkı sayısı 22 milyonu aşmış durumda. Bu sayının yüzde 60’ı kendi evinde oturuyor. Yani, 13 milyon kişi oturduğu evin sahibi. Türkiye bu istatistiğe göre ev sahipliği oranında dünyada 41’inci sırada yer alıyor.

‘METREKARESİ 3.500 TL OLMALI’

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım konut satışlarında rekor kırılmasına rağmen ev sahipliği oranının diğer ülkelere göre geri kalmasının nedeninin gerçek ihtiyacı olan kitleye ulaşılamamasmdan kaynaklandığını söyledi. Durbakayım’a göre hedef kitle, evine 6 bin TL giren ve genelde karı koca çalışan 5 milyon aile, ayda 2 bin 500 TL taksitle ev alabilecek kişiler. Bu kişiler de metrekare fiyatı 3 bin 500 TL civarında olan evleri satın alabiliyorlar.

Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde bu fiyatlardan ev bulmanın bir hayli zor olduğunu söyleyen Durbakayım şöyle devam etti: “ Bu fiyatlardan konut satılabilmesi için üretimde arsa girdisi metrekare başına 500 lira civarında olmak. İstanbul gibi yerlerde arsa payı çok yüksek. Kimi yerlerde yüzde 70-80’lere kadar çıkıyor. Fakat gelişmiş ülkelerde arsa paylarının inşaat maliyetleri içindeki payı yüzde 20 civarında. Eğer Türkiye’de de bu oranlara gerilerse yani arsanın metrekare fiyatları 500 TL’lere kadar düşerse 5 milyon kişi daha konut sahibi olabilir.”

TÜRKİYE'DE PİLOT ŞEHİRLER KURULMALI

İnsanların büyük bir bölümünün günde 2 saatin üzerinde vaktini trafikte harcadığına dikkat çeken Durbakayım, ucuz konut üretebilmek ve insanların yaşam kalitesini artırmak için pilot şehirlerin kurulması 9erektiğini vurguladı. Durbakayım, ailelerin beslenme, sağlık, ulaşım, eğitim, sosyal harcama gib gereksinmelerine de makul bedeller ve sürelerde elde  etmelerinin gerekli olduğunu söyledi.

Durbakayım, "İnsanların işlerine kısa zamanda gidebildiği 125-150 bin kişinin yaşayabileceği, çalışabileceği ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanabileceği pilot şehirler kurmalıyız" diye konuştu.