27 / 04 / 2024

Arsa ve tarla sahiplerine flaş uyarı: Artık tapuda bu belge isteniyor!

Arsa ve tarla sahiplerine flaş uyarı: Artık tapuda bu belge isteniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulmuş olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği'nde bir değişiklik yapıldı. Verilen detaylara göre tapuda bu belge isteniyor... İşte detaylar...



Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulmuş olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yapıldı. Söz konusu bu değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Yönetmelikteki değişikliklerle, çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıtlarının her sene Mart ayında 15 gün süreyle askıya çıkarılması öngörülüyor. Söz konusu bu süreç, çiftçilerin ve ilgili tarafların kayıtları inceleyip, gerekli düzeltmeleri yapabilmeleri için önemli bir fırsat da sunuyor.

ARSA VE ARAZİ SAHİPLERİ DİKKAT

Takvim'de yer alan habere göre Yapılan değişikliklerle, taahhütname kapsamındaki arazilerin belirlenmesi amacıyla yeni yöntemler getirildi. Söz konusu bu yöntemler arasında, üretim yılına ait uydu görüntüleri ve tespit komisyonlarının kararları yer alıyor. Söz konusu bu durum, arsa ve arazi sahiplerinin dikkatle takip etmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Arsa ve tarla sahiplerine flaş uyarı: Artık tapuda bu belge isteniyor!

MİRASÇILAR VE HİSSEDARLAR DİKKAT


Söz konusu değişiklikler, mirasçılar ve hissedarlar açısından da önemli hükümler içeriyor. Örnek vermek gerekirse, taahhütname kapsamındaki arazilere ilişkin olarak, mirasçılar ya da hissedarlar üretim senesi içerisinde itiraz etmeleri halinde, bu arazilere ait kayıtlar, itiraz edilen hisse oranlarına göre düzenlenecek. Bu, miras yoluyla araziye sahip olanlar için önemli bir hak sağlıyor.

15 GÜN SÜRE

ÇKS kayıtları, her sene mart ayında 15 gün süreyle il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Söz konusu bu süre zarfında, hissedarlar ve mirasçılar dışında yapılacak itirazlar da dikkate alınmayacak. Bu, arazi sahiplerinin belirtilen zaman içerisinde hareket etmelerinin önemini vurguluyor.

Eğer tapu sicilinde kayıtlı malik ölmüşse ve miras hakkı tescil edilmemiş olan araziler söz konusuysa, bu araziler 'intikali yapılmamış araziler' şeklinde değerlendirilecek. İntikali yapılmamış araziler için taahhütname başvurularına mirasçılar tarafından itiraz edilmesi halinde, mirasçılık belgesi talep edilecek. Bu, miras yoluyla araziye sahip olan bireyler için de önemli bir düzenleme olarak belirtiliyor.

BAŞVURU SÜREÇLERİ

Başvuru yapılan arazide hisse oranları belirsizse, tüm hissedarlarla yapılan kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek. Bu, arazi paylaşımı konusunda belirsizlik yaşayan hissedarlar için önemli bir nokta olarak belirtiliyor. Bu yönetmelik değişiklikleri, Çiftçi Kayıt Sistemi'nin daha etkili ve güncel verilere göre yönetilmesini hedefliyor. Çiftçiler, arazi sahipleri, mirasçılar ve hissedarlar için getirilmiş olan bu yeni düzenlemeler, tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınmasında önemli bir adım şeklinde değerlendirilebilir. Özellikle, taahhütname süreçleri, arazi ve arsa yönetimi, miras hukuku ve itiraz hakları konusunda yapılan değişiklikler, ilgili tarafların dikkatini gerektiren konular arasında yer alıyor. 

 

İki ilde satılık 14 arsa!

TOKİ'den Şubat 2024 müjdesi! 8 yeni projede 2 bin 979 konut geliyor!

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran 33 hisse!


Geri Dön