29 / 04 / 2024

Arsaya DASK yapılır mı?

Arsaya DASK yapılır mı?

DASK sigortası, yapılar için zorunlu olan sigorta olarak karşımıza çıkıyor. Sigorta ile, bazı bina bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı teminat altına alınıyor. Peki, arsaya DASK yapılır mı?



Arsaya DASK yapılır mı?

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası), yapılar için zorunlu olan sigorta olarak karşımıza çıkıyor. DASK sigortası, depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılıyor.


DASK ile aşağıda belirtilen bina bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı teminat altına alınıyor.


Temeller, Ana duvarlar, Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, Bahçe duvarları, İstinat duvarları, Tavan ve tabanlar, Merpenler, Asansörler, Sahanlıklar, Koridorlar, Çatılar, Bacalar, Yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri. Peki arsaya DASK yapılır mı?


DASK sigortası mesken ve işyerleri için zorunlu olup, yapısız arsa ve araziler için düzenlenemiyor. Peki arsa tapulu binaya DASK nasıl düzenlenir?


Arsa tapusuyla DASK..

2000 yılından önce inşa edilmiş ve tapu kaydında "arsa" veya "tarla" vasfı ile kayıtlı bulunan mesken olarak inşa edilmiş binaların “bağımsız mülkiyet”e konu olup olmadığı veya kat irtifakının tesis edilip edilmediği göz önünde bulundurulmaz; 6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanun kapsamı gereği, Zorunlu Deprem Sigortası'na tâbi tutulur. 


Bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası, sigorta ettirenin beyanı esas alınarak, arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabilir.


Tapuda bu şekilde kayıtlı bulunan taşınmazın "arsa tapusu", taşınmazın özel mülkiyete tâbi olduğunu göstermekle birlikte binanın varlığını gösterir. 


Bu durumda sigortanın, arsa tapusuna ilişkin bilgilerin yanı sıra sigorta ettirenin beyanı esas alınarak yapılması gereklidir. Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları da sigorta ettirenin beyanının esas alınmasını şart koşar.


DASK teminatı ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön