Sektörel

Arsaya malik olmayan üzerindekine de malik değildir!

Bir kamu kurumuna ait arsa üzerine yapılan binanın maliki olunamaz. Gecekondu hükmündeki o bina kentsel dönüşüm kapsamında yıkılırsa hiçbir hak iddia edilemez

Bizler kamu kurumunun malı olan arsalarda yapılmış binalarda oturuyoruz. Bugüne kadar ecri misil ödedik. Bir süre önce buraları belediye almış, yakında kentsel dönüşüm başlatacakmış. Bu olay duyulunca bazı vatandaşlar muhtara gidip katları çocuklarının üzerine muhtar senedi ile geçirip sonra da belediyeye Emlak Vergisi'ni ödüyormuş. Bunun hukuki yararı var mı T.Ç.

Bir gayrimenkul yasal malikinden devralınır ve bu devir işlemi ancak tapu dairesinde yapılırsa geçerlidir. Sizin anlattığınız olayda bir değil birkaç hukuki noksan var. Öncelikle binanızın bulunduğu arsa sizin değil. Bir kamu kurumunun muhtemelen belediyenin. Dolayısı ile sizin binanız tasdikli projesi ile ruhsatı ile yasal bir bina değil bir gecekondu. Yani sizler arsaya malik değilsiniz. Arsaya malik olmayan üzerindekine de malik değildir. Muhtemelen de binanız için yıkım kararı vardır. Bu bir. İkincisi; muhtarlıkta satış diye bir sistem yok. Bu sistem sadece tapuda kaydı bulunmayan gayrimenkuller için geçerliydi. Kadastrosu tamamlanan yerler tapu kütüğüne geçirildiği için artık muhtarlık senedi ile satış diye bir sistem de kalmadı. Dolayısı ile yapılan işlemin hukuki geçerliliği yok. Ancak duyumunuz doğru çıkar da (dikkat edin doğrudur demiyorum) binanızın yıkımı gerçekleşirse ve kentsel dönüşümü yapacak kurum, 'gecekonduda oturanlar mağdur olmasın' deyip bir yardım yapacak ise yararlanılacak nokta sadece budur. Yoksa muhtarlık satışı çözüm olmayacak.

Tamer Heper/Posta