Genel

Arsa satışında tapu harcı ne kadar?

Tapu harcı hem ev hem de arsa için ayrı ayrı araştırılmaktadır. Arsa satışında tapu harcı ne kadar? sorusu pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. İşte merak edilenler!Onlardan biri de tapu iptal davalarına dairdir

Gayrimenkullerin içinden arsa sahiplerinin aklına takılan bazı hususlar vardır. Onlardan biri de tapu iptal davalarına dairdir. Peki Arsa satışında tapu harcı ne kadar? İşte detaylar!

TAPU HARCI NEDİR?

Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller yani konut, iş yeri, arsa, tarla, arazisi için tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu harcına ek olarak 2021 yılı için 194,75 TL döner sermaye bedeli de alınır.

2022 YILI TAPU HARCI DÖNER SERMAYE BEDELİ!

Tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli 2021 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 157 TL ve ek hizmet bedeli 21,50 TL olmak üzere toplam 178,50 TL olarak hesaplanmıştır. Bu tutar taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece yani her birinden satış bedelinin yüzde 2 oranında ödenmektedir.

ARSA SATIŞINDA TAPU HARCI NE KADAR?

Tapu devir işlemi yapılan gayrimenkulün satış değerinin binde 20'si yani yüzde 2 oranında hesaplanarak, hem alıcıdan hem de satıcıdan olmak üzere ayrı ayrı binde 20, yani toplamda binde 40 oranında masraf alınmaktadır. İşte verilen örnekte inceleyelim;

EV SATARKEN TAPU MASRAFI KİME AİTTİR?

Ev satarken tapu masrafları kime aittir sorusunun yanıtı şu şekildedir; Kanuna göre alıcı ve satıcı eşit oranda masrafları olduğu görülür. Ama anlaşmaya göre iki taraftan birisi ödemeyi yapabilir. Tapu harcı konut satışlarında binde 20 oranında ödeniyor. Alıcı ve satıcının eşit şekilde binde 20 oranında ödediği tapu harcı toplamda binde 40 oranına sahiptir.  Haziran ayında Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan tapu harcı indirimleri ile yüzde 4 oranında talep edilen harç, yüzde 3 oranına düşürülmüştür. Bu indirimle beraber ev satışında tapu harcı alıcı ve satıcı tarafından yüzde 1,5 oranında yapılmaktadır.

EV SATARKEN TAPUYA KİM BAŞVURUR?

Ev satarken ilk önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Randevu Sistemi üzerinden randevu alınabilir. Bu yol dışında aynı zamanda Tapu için online olarak da randevu almayan kişiler Alo 181 numaralı hattı arayarak da randevu oluşturabilir. Ev satış işlemlerine başlamak için tercih edilebilecek diğer yöntem de şudur; Tapu dairelerine gelip, orada bulunan numara alınan numaratörlerden sıra alıp işlem sırasını beklemektir.

Tapu iptali hangi durumlarda yapılır?

Ev satarken tapu masrafı kime ait?

Ev satarken tapuya kim başvurur?