28 / 04 / 2024

Artev, villa kiralama modelini Türkiye'ye taşıdı

Artev, villa kiralama modelini Türkiye'ye taşıdı

Bodrum'daki projeleriyle yabancıya 5 bin konut satarak rekor kıran Artev, İspanya modelini Türkiye'ye getirdi, hem yabancı yatırımcıya hem de Türkiye ekonomisine kazandırdı



Kuyum, otelcilik ve inşaat alanında faaliyet gösteren Özyer Grubu şirketlerinden Artev Global, İspanya'da uygulanan villa kiralama modelini Türkiye'ye taşıdı. 2004 yılında kurulan ve yaklaşık 5 bin konutla yabancılara en çok konut satan firma olan Artev Global, Bodrum Tuzla bölgesinde 160 milyon TL yatırımla hayata geçirdiği 4 projedeki yaklaşık bin 700 villayı inşaat aşamasındayken İngilizler ağırlıkta olmak Ekonomik krizden olumsuz etkilenen müşterilerine yeni çözümler sunan şirket, projelerinden villa almaktan vazgeçen ve kaporasını yakan müşteri sayısını en düşük düzeyde tutmayı başardı. Projelerdeki az sayıda villanın satışına devam eden şirket, çözüm ortağı Villa Turizm ile de projedeki villa sahipleriyle anlaşarak yurt dışındaki 300'e yakın acenta aracılığıyla yabancılara kısa dönemli villa kiralama hizmetleri veriyor. Villa Turizm'in portföyünde 2 bin 500 villa bulunuyor. Geçtiğimiz yıl kiralama yöntemiyle 40 bin gece konaklama hizmeti veren şirket, 2010 sonunda bu rakamı 60 bine 2011'de de 100 bine çıkartmayı hedefliyor. 1+1 villadan özel havuzlu villalara kadar farklı tip villaların yer aldığı projelerde günlük kira fiyatları 25 eurodan başlıyor.

10 MİLYAR $ KAZANIRIZ
Artev Global Genel Müdürü Şükrü Yenilmez, İspanya'da uygulanan villa kiralama modelinin Türkiye'dede çok tuttuğunu, hatta tur operatörlerinin kendilerine yeni proje istekleri ilettiklerini vurguladı. bu sistem sayesinde projeden yatırım yapan yabancılarında kira garantisi nedeniyle villalarını değerlendirdiğini ifade eden Yenilmez, "Bu sistemde ülke açısından değerlendirilmesi gereken büyük bir potansiyel mevcut. İspanya yılda 2.5 milyon konutu yabancılara satıyor ve yılda 6 milyar dolar kazanıyor. Türkiye'de ise şu ana kadar satılan konut sayısı 80 bin. . Oysa biz de 2.5 milyon konut satabilir ve 5-10 milyar dolar gelir elde edebiliriz" dedi.

EN BÜYÜK GOLF SAHASI
Artev Global, Kuşadası'nda da 100 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'nin en büyük golf sahasını ve golf villasını yapıyor.
Bülent Yoldaş/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yabancıya kira garantili ‘ev otel’ satıyor, şimdi yerli müşteriye de dönüyor

Muğla-Fethiye merkezli Özyer Grup, Güney Ege’de bugüne kadar 4 bin 500 villa ve villa daire yapıp, büyük kısmını ‘kira garantili’ olarak yabancılara sattı. En son Kuşadası’nda 100 milyon liraya içinde villalar ve apart daireler olan Türkiye’nin ilk ‘golf tatil köyü’nü kurmak için inşaata başlayan grup, Türk yatırımcılara da odaklanma kararı aldı.

TÜRKİYE’de son 10 yılda hızla yaygınlaşan ve ‘ev otelciliği’ adı verilen konseptte, özellikle Akdeniz ve Ege’de, onbinlerce konut yapıldı, kira garantili olarak yabancılara satışa sunuldu. Muğla-Fethiye merkezli olan ve turizm, kuyumculuk-mücevherat işinde büyüyen Özyer Grup da, 10 yıldan fazladır ‘ev otelciliği’ konseptiyle çoğunlukla İngilizlere olmak üzere yazlık satıyor. Özyer Grubu’na bağlı Artev Global Homes’in Genel Müdürü Şükrü Yenilmez, “Grubun Antalya’da 5 yıldızlı 1, Fethiye’de 3 yıldızlı 2 oteli var. Fethiye’de 1000 yataklı yeni otel inşaatına başlanacak. Fethiye, Marmaris ve Bodrum’da 3 Gold Center ile birçok kuyum dükkanı var. 10 yıldır, yabancılara villa-yazlık satıyoruz” dedi.

En çok İngilizler aldı

Özyer Grup bünyesindeki Hanel Houses, Kalkan, Fethiye ve Dalaman’da bugüne kadar çoğu İngilizlere olmak üzere 34 projede yaklaşık 1400 daire ve villa yapıp sattı. Grubun 2005 yılında operasyonlara başlayan şirketi Artev Global Homes ise ve Bodrum, Didim ve Kuşadası bölgelerine yoğunlaştı ve bugüne kadar yaklaşık 3 bin 100 villa ve villa daire yaptı. Artev Global’in, sadece Bodrum-Tuzla bölgesindeki Lakeside Garden, Flamingo Country Club, Turquise Homes ve Royal Heights adlı 4 projesinde yaklaşık 1700 villa ve villa daire var.

Şükrü Yenilmez, şunları anlattı: “Bugüne kadar 10-15 üniteden başlayıp 857 üniteye kadar değişik projelerde yer alan Özyer Grup, sadece Bodrum-Tuzla’daki 4 proje için 160 milyon lira yatırım yaptı. Kuşadası’nda inşaatı devam eden ve ruhsatları tamamlandığında içinde 2 bin 500 ünite bulunacak Kuşadası International Golf Resort’ta, ruhsatı alınan 857 konutun inşaatı bitmek üzere, 782’sini de sattık. 1500 dönüm arazideki tatil köyü, 100 milyon liraya malolacak. Türkiye’de ilk kez bir golf kulübünde konut olacak. Ev otelciliği konseptinde, Türk firmaları Villa Turizm, Corendon ve Lotus’un yanı sıra, İspanyol La Costa ile de çalışıyoruz.”

Sitelerde, lüks otel konforu

Şükrü Yenilmez, şunları dile getirdi: “İspanya’da bugüne kadar yabancılara yaklaşık 2.5 milyon yazlık satılmış. Dünyada RCI’dan sonra ikinci büyük olan La Costa, Türkiye’de sadece bizimle çalışıyor. 100 bin müşterisine, bizim evlerimizi de pazarlıyor. Zaten, Kuşadası International Golf Resort’ta da, tecrübelerinden yararlanıyoruz. Sadece ev kiralama değil, site yönetim, golf kulübü hizmeti de veriyorlar. Türkiye, ‘ev otelciliği’ konseptinde daha çok yol kat edecek. Bugüne kadar Türkiye’de yabancılara sadece 80 bin yazlık satabilmişiz. Bu yazlık konutlar haftalık, aylık olarak kiraya veriliyor. Villa ve daireler dayalı döşeli. SPA’dan kapalı havuza, fitness’a kadar lüks otellerdeki konfor da sitelerde sunuluyor. 2 yıl önceye kadar yılda 1000 yazlık satıyorduk krizde bu rakam 300-400’e indi. Yerli yatırımcıya da inme kararı aldık. Proje aşamasında 50 bin Euro’dan ucuz yazlık bile sattık. Şimdi, bitmiş daire ve villalar 49-360 bin sterlin aralığında.”

Ruslar 2-3 ay kalmayı seviyor, İranlı ve Araplar havuzlu villaları brandayla çeviriyor

ARTEV Global Homes Genel Müdürü Şükrü Yenilmez, Özyer Grubu’nda daha önce de Hanel Houses’te görev aldığını hatırlatıp, “Ev otelciliği dediğimiz yöntemle, ‘kira garantili’ yazlık satışı Türk insanı için yeni bir kavram, fakat 25 ülkede daha uygulanıyor. Fethiye bölgesine İngilizlerin ilgisi müthiş. Buradan yola çıkıp yazlık yapmaya başladık” dedi. Bodrum, Milas, Didim, Dalaman’da ise Artev Homes; İngilizlerin yanı sıra; Ruslar, Hollandalılar, Belçikalılara da yazlık satıyor. Şükrü Yenilmez, “Ruslar, ailecek geliyor ve 2-3 ay ailece tatil yapabiliyor. Son dönemde İranlılar başta olmak üzere Körfez ülkelerinden gelenlerin bazıları, müstakil villaların etrafını brandalarla çevirip tamamen özel alanlar oluşturmaya başladı. Yabancılara yönelik mülk satışında ‘mütekabiliyet’ engeli olmasa Azeriler, Kazaklar ve Körfez ülkelerine yoğun yazlık satılabilir” diye konuştu.

Yabancılar 8-10 yazlık alıyor kira geliriyle 15 yılda amorti ediyor

ARTEV Homes; Hollanda-Belçika pazarı için de, Türklerin kurduğu tur operatörü Corendon Grup ile çalışıyor. Corendon Grup, ‘kira garantili’ daire ve villa satışı da yapıyor. Yazlıkları alan yabancı yatırımcılar, yılın özellikle Mayıs-Eylül gibi dönemlerinde 15 gün veya 1 ay tatil yapıyor, yüksek sezonda, yani Haziran-Ağustos döneminde, hatta kışın da dayalı döşeli yazlıklar profesyonel şirketlerce kiraya veriliyor. ‘Ev otelciliği’ konsepti ile, 8-10 daire alıp kira geliri elde eden yabancılar ile daha fazla sayıda yazlık alan yabancı fonlar da var. Artev Global ile çalışan Villa Turizm’in Genel Müdürü Ümit Köksal’ın verdiği rakamlara göre, yılda 6 ay kiralanabilen yazlıklar için, 3-3.5 ay kira garantisi veriliyor. Bütün aidatlar ve masraflar çıktıktan sonra, daire sahipleri yılda minimum 5-6 bin lira kira elde edebiliyor. Bu sistemle yapılan yazlık yatırımı 15-20 yıl arasında kendini amorti ediyor.

İnşaatta detay önemli, daha çok kadın girmeli

YUVATAŞ İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, “İnşaat, çok sayıda detayı içinde barındıran bir yapı. Bu detaylar iyi çözülmediğinde üretimde, pazarlamada veya finansta mutlaka sorunlar çıkar. Detaylarla uğraşmak da kadınlara daha çok yakıştırılıyor... İnşaat sektöründe sanki daha çok kadın yer almalı gibi bir sonuç çıkıyor” dedi. Gayrimenkul ve inşaatı, ‘ekonominin lokomotif sektörü’ olarak niteleyen Güzin Ervardar, ekonomideki dalgalanmalardan inşaatın hızlı etkilendiğine dikkat çekerek, “2008 yılı sonunda ülkemizi de etkisi altına alan global kriz, sektörü derinden yaraladı. 2009’un son çeyreğinden itibaren, ekonomi de, sektörümüz de yavaş yavaş yaralarının izini silip, toparlanmaya başladı” diye konuştu.

Hataya sahip çıkmak

Son olarak İstanbul Kurtköy’de Beşyıldız İnşaat ile birlikte Alize Park Evleri projesini hayata geçirdiklerini, Tuzla-Tepeören’de de TepePark Villaları’nın yapımını tamamladıklarını aktaran Güzin Ervardar, şunları dile getirdi: “İnşaatta her zaman bir sorun çıkabilir. Üretimden ya da kullanıcıdan kaynaklansın, her zaman, düzeltilmesine ilişkin destek vermek gerekli. Önemli olanın iyiye değil, hataya sahip çıkmak. Her konut projesi ortalama 24 ayda yaşama geçiyor. Talep, pazarın durumu ve ekonomik dengelerle direkt ilgili. Zor ve kolayın karşılığı bizim için, satışı çok hızlı olan ve onun kadar hızlı olmayan projelerdir.”

Projede ön önemlisi lokasyon

Projeyi yapacakları bölgeye çok önem verdiklerini söyleyen Güzin Ervardar, şunları anlattı: “Bölgeyi dikkatle tahlil etmek gerekir. Lokasyon, ulaşım açısından kolay bir nokta mı, ana arterlere yakınlığı nasıl, bölgede yapılan veya planlanan kamu veya özel sektör yatırımları var mı, bölgede ticari gayrimenkul yapılıyor mu... Bunlar çok önemli. Bir kriter de, bölgedekilerin sosyo kültürel düzeyi. Başlangıçta bu öngörüyü doğru yapabilenler kazançlı çıkar. Fiyatı arz belirlemez, maliyet de belirlemez. Ürünün tanımını yaptıktan sonra fiyatı oluştururuz. Fiyatı talep belirler. Doğrunun bir miktar da altında fiyat belirleriz ki, tüketici doğru yatırım yapacağına ikna olsun. İnşaat firmalarının satışlarında, eski müşterilerin önemli payı vardır. Bizim de 30-40 yıllık müşterilerimiz var. Proje satışa çıkar çıkmaz önemli bir kısmı bu tip müşterilere hemen satılır.”
Hürriyet


Geri Dön