Kent Haberleri

Artık konuşulması gereken Kanal İstanbul değil, Deprem İstanbul'dur!

İMO Başkanı Cemal Gökçe, Elazığ'da yaşanan depremin ülke gündeminden Kanal İstanbul'un çıkarılıp, yerine Deprem İstanbul'un alınması için büyük bir uyarı olduğunu belirtti...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe, Elazığ depreminden sonra açıklamalarda bulundu. Gökçe, İstanbul depremi hakkında konuştu. Olası bir İstanbul depreminde, yüz binlerce binanın yıkılma tehlikesi olduğunu belirtti.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Gökçe, depremin gece gerçekleşmesi halinde 150 bin gündüz olması halinde de 50 bin kişinin hayatını kaybedeceğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökçe, olası bir İstanbul depreminde 150 bin kişinin öleceğini belirterek, “Türkiye’nin sorunu Kanal İstanbul değil, Deprem İstanbul’dur” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Binalarımız çürük, kentsel dönüşüm deprem için değil rant için yapıldı. İmar affı riski daha da artırdı. Elazığ'a rağmen deprem gerçeğini görüp önlem almazsak bu ülke İstanbul depreminin altından kalkamaz” dedi.

FAYI DEĞİL, BİNALARI KONUŞUN

İMO Başkanı Cemal Gökçe, Elazığ depreminden sonra televizyonlarda yine fay hatlarının konuşulduğunu, esas konuşulması gerekenin ise faylar değil çürük binalar olduğunu vurguladı. Gökçe, “Bu ülkede fayları bilmeyen kalmadı. Hangi fay nerede çocuğa sorsan bilir. Toplumun enerjisi faylarla boşaltılmaya çalışılıyor. Toplumun asıl bilmesi gereken içinde oturduğu binaların çürük olup olmadığıdır. Hangi belediyenin yapı arşivini açarsanız açın göreceksiniz ki binaların en az yüzde 80'i deprem güvenlikli değil. Yani depremde yıkılır, kaçarı yok. Bu binaların deprem güvenlikli hale getirilmesi şart” diye konuştu.

Gökçe, ülkedeki tüm binaların mühendislik kuralları ve ilkeleri ile deprem yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi ve yeni binaların da bu şekilde inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bina denetimlerini de 3-5 senelik mühendislere bırakılmasından vazgeçilmesini söyledi. 1999 depreminden bu yana 20 sene geçmesine rağmen kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşüm yapılmaya çalışıldığını belirten Gökçe, şunları aktardı: “Bütün ülke İstanbul depremini değil Kanal İstanbul diye suni bir gündemi tartışıyor. Elazığ Sivrice'de yaşadığımız deprem, Kanal İstanbul diyenlerin kulağına küpe olur. İstanbul depremi Elazığ gibi olmaz. Türkiye bunun altından kalkamaz. Seferberlik ilan edilmelidir. İstanbul'un göçmesi demek, Türkiye'nin göçmesi demektir.”

Kaçak yapı güçlendirilmez

İMO Başkanı Cemal Gökçe, kentsel dönüşümdeki yanlış uygulamalardan sonra, kaçak yapılar için imar barışı çıkarıldığını ve imar barışından yararlanan binaların tamamına yakınının depremde yıkılma riski taşıdığını belirtti. Bu binaların Kartal'daki Yeşilyurt apartmanında olduğu gibi zaten kendi kendine yıkılır hale geldiğini vurgulayan Gökçe, “Deprem beklenen, yapılarının büyük risk taşıdığı bir ülkede yapıların güvenlikleri yapı sahibine bırakılır mı? Ne yazık ki bizim ülkemizde bırakıldı. İmar barışından yararlanıp 3 katı 5 kata, 5 katı 10 kata çıkaranlar güçlendirme dahi yapsa o binaların altında kalma riskinden kurtulamaz” dedi.  Kentsel dönüşümün çürük binaları,  en riskli bölgeleri değil, rantı yüksek yerler dikkat alınarak yapıldı ğını ifade eden Gökçe, “ 5 katlı yerler 10 kata, 10 daireli yerler 20-30 daireye çıkarıldı Acilen ‘Deprem İstanbul' projesi başlatılmalı” şeklinde konuştu.

Türkiye’de son 100 yılda depremlerde 80 bin kişi hayatını kaybetti!

Ekrem İmamoğlu: 2 büyük deprem toplanma alanını hizmete açacağız!