Sektörel

Artık konut fiyatlarında artış başlayacak!

Konut Fiyat Endeksi Eylül'de yıllık nominal yüzde 27,4 artarken, reel olarak yüzde 14,7 gerileme kaydetti. Peki konut fiyatları bundan sonra nasıl seyredecek? 

Son zamanlarda konut fiyatları ile ilgili kafa karışıklıkları devam ediyor. Konut satışları fırlarken, gelecek süreçte fiyatların nasıl ilerleyeceği merak konusu oluyor. 

Bunların yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Eylül 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Rakamlara göre, Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2023=100), Eylül 2024'te bir önceki ay ile kıyaslandığında  yüzde 1,0 oranında arttı ve 148,0 seviyesine ulaştı. Peki konut fiyatları bundan sonra nasıl seyredecek? 

Yatırımcı ve tüccar Oytun Es isimli kullanıcı, https://x.com/oytun86 resmi X sosyal medya hesabından konut fiyatları ve konut yatırımı ile ilgili bir açıklama yaptı. 

Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Normal şartlar altında eskiden Türkiye’de satın aldığınız bir evin ortalama kira çarpanı 240 aydı.. Bunun altı kira yatırımı açısından kabul edilebilir, Üstü kabul edilemez olarak değerlendirilirdi..

Ancak gerek yükselen kredi faizleri gerekse ev satın almanın malum sebeplerden zorlaşması sebebiyle kiralık ev tarafında çok yüksek talep var.. Bunun sonucu olarak da bazı lokasyonlarda kira çarpanı 10 yıl seviyelerine düşmüş durumda.. 

Bu durum zaten piyasayı takip edenlerin gözlemlediği bir gerçeklik.. Soru şu; Eğer eski normale geri dönülecekse, kiralar mı geriye gidecek yoksa ev fiyatları mı yukarı gidecek? Benim için cevap net; Önümüzdeki süreçte özellikle Türkiye’de faizlerin inmeye başlamasıyla beraber ev fiyatlarında yukarı yönlü sert hareketler kaçınılmaz.. Kira çarpan dengesizliği de bunun en önemli indikatörlerinden bir tanesi..

2 yıl evvel “Ev fiyatları artık doygunluğa ulaştı ev yatırımından uzak durmalı” dediğimde birçok insan tepki göstermişti.. Şimdi ise tersi bir sürece giriyoruz.. Önümüzdeki süreçte ev fiyatlamalarında yukarı yönlü sert hareketler göreceğiz.."

Peki vatandaşlar konut yatırımı ve konut fiyatları ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Kapalıçarşı altın piyasası son dakika! Harem altın fiyatları ne kadar oldu? 24 Ekim 2024 canlı altın fiyatları...

Müteahhitler konut kredisi faizlerinin düşmesini bekliyor!

Kanal İstanbul için 5 yıl sonra mahkemeden flaş karar: Yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılsın!