Ekonomi

Artış yüzde 110’u aştı! Vatandaş ne yapacağını şaşırdı

Yüksek enflasyon nedeniyle son 1, 2 yıldır yaşanan ekonomik kriz, vatandaşların da temel gıda ürünlerine erişimini zorlaştırdı. 2022 yılının ocak ve eylül arasındaki döneminde gıda fiyatlarındaki artış yüzde 110,6 oldu.Ankara’daki marketlerden düzenli olarak hesaplanan, halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan toplam sepetin esas alınarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Ekim 2022 sonuçları şu şekilde:Son bir yılda kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil olmak üzere yüzde 85,6 oranında arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, KAMU-AR’ın ‘Halkın Enflasyonu Araştırmasının ekim ayı sonuçlarını duyurdu.

Ankara’daki marketlerden düzenli olarak hesaplanan, halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan toplam sepetin esas alınarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Ekim 2022 sonuçları şu şekilde:

Son bir yılda kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil olmak üzere yüzde 85,6 oranında arttı. Asgari ücretteki artış oranı yüzde 94,6 hesaplandı, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıkları da yüzde 78,61 oranında yükseldi. Ancak geçtiğimiz yıl ekim ayında 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için ise bu yıl ekim ayında 277,5 TL ödeme yapmak gerekiyor.

Ekmek, un, pirinç, bulgur fiyatları, ekimde bir önceki aya göre yüzde 8,5 oranda artış kaydetti.

Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 1,9 oranında yükseliş yaşanan ekim ayında da süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 5,7 oranında arttı. Yağ fiyatlarında ise ortalama yüzde 0,9 oranında artış oldu.

Meyve fiyatlarının yüzde 1,7 oranında yükseldiği ekim ayında sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 20,2 oranında yükseliş yaşandı.

Bakliyat fiyatlarının ise yüzde 2 arttığı ekim ayında, salça, bal, çay, zeytin, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında da yüzde 6,3 oranında artış yaşandı.

Böylece, vatandaş mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden toplanan gıda sepetini satın alabilmek için ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 6,3 oranında daha fazla para ödemek zorunda kaldı.

Yılın ilk dokuz aylık döneminde ise gıda fiyatlarındaki artış üç haneli rakamlara çıkarak yüzde 110,6 oldu.

Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 177,5 oranında artış gözlendi. Diğer bir ifadeyle vatandaş Ekim 2021’de 100 TL’ye dolan bir gıda sepeti için bu yıl aynı ay 279,3 lira ödemek zorunda kaldı.