09 / 01 / 2025

Artvin Yusufeli Barajı 270 metre yüksekliğe sahip olacak!

Artvin Yusufeli Barajı 270 metre yüksekliğe sahip olacak!

Artvin’de inşa edilen Yusufeli Barajı tamamlandığında yüksekliği 270 metre olacak. Baraj, yüksekliğiyle Türkiye’nin en uzun gökdelenlerini bile geride bırakacak.Yusufeli Barajı’nda gövde yapımı için 2,9 milyon metreküp beton kullanılacak.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES inşaatında fiziki gerçekleşme yüzde 38 seviyesine ulaştı.


Tamamlandığında kendi sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en uzun gökdelenlerini bile geride bırakacak olan baraj, dünyanın 3’üncü, Türkiye’nin ise en yüksek barajı olacak.


Bakan Eroğlu: Barajı en kısa zamanda tamamlayacağız

Çoruh Nehri üzerinde inşa edilecek 270 metre yüksekliğindeki Yusufeli Barajı’nın Türkiye'nin en yüksek barajı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Barajın bitiş tarihini 2019 yılı yerine, 2018 yılına çektik ve barajı en kısa zamanda tamamlayacağız" diye konuştu.


45 bin konuta bedel

2,2 milyar metreküp suyun depolanacağı Yusufeli Barajı’nda gövde yapımı için 2,9 milyon metreküp beton kullanılacak. Barajın inşaatında kullanılacak malzemelerle 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşası mümkün olacak.


Ekonomiye yılda 350 milyon TL katkı

Öz kaynaklar ve Türk mühendisleri tarafından inşa edilen Yusufeli Barajı, milli ekonomiye yılda 350 milyon TL katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama 1000 kişiye istihdam imkanı sağlanıyor.


Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Yusufeli Barajı’nda 540 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santralin devreye girmesiyle yılda 1 milyar 827 milyon kilowatt saat elektrik üretimi gerçekleştirileceğini ifade ederek “Baraj ürettiği elektrik ile yaklaşık 650 bin nüfuslu bir şehrin ihtiyacını karşılayabilecek ve kendini 7 senede amorti edecek” dedi.


“Türkiye’de enerji talebi sürekli olarak artıyor”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bugüne kadar Çoruh Nehri üzerinde TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Barajı ve HES, Borçka Barajı ve HES ile Deriner Barajı ve HES’i inşa ettiklerini ifade ederek, bu barajların ürettikleri enerji ile ülke ekonomisine ciddi katkılar yaptığını söyledi. Ayrıca, bu barajların yıllık toplam enerji üretim kapasitesi 3,6 milyar kilowatt saat, ekonomiye yıllık katkıları ise 700 milyon TL’yi buluyor.


Türkiye’de enerji talebinin sürekli arttığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Artan enerji talebini karşılamak için enerji ithalatı yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da milli ekonomimizde ciddi baskı oluşturuyor. Yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan hidroelektrik santrallerini bu yüzden yapmak zorundayız. Bu bir zarurettir” diye konuştu.


TOKİ Haber


Geri Dön