27 / 04 / 2024

Artvin Yusufeli yeni yerleşim yeri inşasında sona geliniyor!

Artvin Yusufeli yeni yerleşim yeri inşasında sona geliniyor!

Yusufeli Barajı'nın suları altında kalacak olan Yusufeli ilçesinin taşınacağı yeni yerleşim yeri inşasında son aşamaya gelindi.



Yatırımlarını sürdüren Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşaatı devam eden Yusufeli Barajı'nın suları altında kalacak olan Yusufeli ilçesinin taşınacağı yeni yerleşim yerinde çalışmalar hız kesmeden sürüyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden aldığı bazı bilgilere göre, yapım çalışmaları tamamlandığında dikkat çeken 275 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin 1., dünyanın ise 3. en yüksek kemer barajı olacak olan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) temeli, 26 Şubat 2013 tarihinde atılmıştı.

Yusufeli Barajı ve HES'in göl alanı içerisinde kalacak olan Yusufeli ilçe merkezinin taşınması planlanan yeni yerleşim yeri altyapı çalışmalarına da Temmuz 2015'te tarihinde başlanmıştı. İlçenin hemen üst kısmında bulunan Yansıtıcılar-Sakut mevkisinde üç ayrı alanda başlayan Yusufeli yeni yerleşim yeri altyapı çalışmaları için toplamda 24 milyon metreküp kazı, 11 milyon metreküp dolgu çalışmaları yapılarak toplamda 153 hektar alan elde edildi.

Yeni ilçe merkezinin hayata geçirileceği bölgede altyapı için kazı ve dolgu çalışmaları tamamlanırken atık su, yağmur suyu, elektrik hatları, destekleme, yol, kaldırım, çevre düzenlemesi, toprak taşınması, sulama sistemi, dere ıslahı gibi sanat binalarının inşaat çalışmalarında ise yüzde 90 seviyelerine gelindi.

Diğer bir taraftan ilçe merkezi ile beraber su altında kalacak Yeniköy, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Meşecik, Çevreli, Tekkale ve İşhan köylerinin yeni köy yerleşim yerinin altyapı çalışmaları ise hız kesmeden devam ediyor.

Artvin Yusufeli yeni yerleşim yeri inşasında sona geliniyor!


- Üstyapıda çalışmalar 10 etapta hız kesmeden sürüyor

TOKİ tarafından hayata geçirilmekte olan Yusufeli ilçesi yeniden yerleşim üstyapı çalışmaları da 3 ayrı bölgede toplamda 10 etap halinde gerçekleştiriliyor.

Birinci bölge şeklinde isimlendirilen  Sakut Vadisi'nde yer alan üstyapı inşaatı 1. etaptaki çalışmalarda hükümet konağı, ilçe emniyet müdürlüğü, adliye, PTT, kütüphane, ilçe gençlik ve spor müdürlüğü, kapalı spor salonu, merkez cami ve müftülük binası, öğretmenevi ve 16 derslikli ortaokul için yapım çalışmaları tamamlandı.

Birinci bölgede yer alan 2. etap çalışmalarında da toplamda 518 konut, 69 dükkan, 2 ticaret merkezi, belediye hizmet binası ve 25 yataklı hastane inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinde yüzde 65'lik seviyeye ulaşıldı.

Birinci bölgedeki 3. etap üstyapı inşaat çalışmalarında ise 208 konut, 16 dükkan ve 6 ticaret merkezinin inşaatı sürerken fiziki gerçekleşme yüzde 5 şeklinde belirtildi.

İkinci bölge olarak isimlendirilen Yansıtıcılar mevkisindeki 1. etaptaki 340 konut ve 16 dükkan inşaatında yüzde 50'lik fiziki gerçekleşmeye ulaşılırken, 2. etapta hayata geçirilen 248 konut ve 32 dükkan inşaatında da yüzde 42 seviyelerine gelindi.

Çalışmaların devam ettiği ikinci bölge 3. etapta 336 konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinde yüzde 40, 4. etapta 250 konut ve 4 dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinde toplamda yüzde 60, 5. etapta devam edilen 226 konut, 4 dükkan ve toplam 812 dükkanlı 2 ticaret merkezi inşaatlarında yüzde 5'lik bir fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı.

Üçüncü bölgede bulunan 1. etapta 334 konut, 16 dükkan, ilçe jandarma komutanlığı, 24 derslikli lise ve sağlık ocağı inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi çalışmalarında sona gelinirken, 2. etap çalışmaları kapsamında hayata geçirilen 224 konut, 8 dükkan ve semt cami inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinde de yüzde 95'lik seviyelere ulaşıldı.

Artvin Yusufeli yeni yerleşim yeri inşasında sona geliniyor!

- "Her vatandaşın eşyası evinden alınacak, yeni evine yerleştirilecek"

Çalışmalarına devam eden Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Anadolu Ajansı muhabirine, 2015 yılında başlayan Yusufeli ilçesi yeni yerleşim çalışmalarında son aşamalara gelindiğini söyledi.

Yapılması hedeflenen tüm konut ihalelerinin tamamlandığını dile getiren Aytekin, "Yıl sonu itibarıyla tüm hemşehrilerimiz inşallah yeni yerleşim yerine taşınmış olacak. Eylül ayıyla birlikte peyderpey başlayarak 1 Ocak 2022'ye kadar yeni yerleşim yerimize taşınmış olacağız." şeklinde konuştu.

Aytekin, yapılacak park ve rekreasyon alanları olduğunu, bunların inşaatlarının 2022 yılında da süreceğini belirtti. Taşınma maliyetlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanacağını dile getiren Aytekin, şunları söyledi:

"Her vatandaşın eşyası evinden alınacak, yeni evine yerleştirilecek. Bu pratik olacağından işimizi kolaylaştıracak. Şunu unutmamalıyız ki bir ilçe sadece evleri taşımak değil. Burada 100 yıldır devam eden bir hayat ve o hayatın kalıntıları var. İnsanların bahçeleri var, meyvelikleri var. Bu ağaçları taşımak isteyecekler. Tüm bunları hesap ettiğimizde taşınma için 4-5 aylık bir sürecin gerektiğini düşünüyorum. Eylül ayında başlayacak taşınma süreciyle biz ocak ayına kadar yeni ilçeye geçmiş oluruz.",

Aytekin, hak sahiplerinin yapılacak kura çekilişi sonrasında yeni konutlara yerleşeceğini de sözlerine ekleyerek, "Kura çekildikten sonra becayiş sürecinin olmasını öngörüyoruz. İnsanlar kuralarını birbirleriyle değiştirsinler. Komşularını, akrabalarını, oturacakları bölgeyi seçsinler. Bu süreci çok iyi yönetmeliyiz." diye konuştu.

 

Yusufeli Barajı'nın gövde yüksekliği 275 metreye ulaştı!


Geri Dön