29 / 04 / 2024

Artvin'de sel oldu, 4 katlı ev yıkıldı

Artvin'de sel oldu, 4 katlı ev yıkıldı

Artvin'de şiddetli sağnak yağış sonrası meydana gelen sel nedeniyle beş kişi hayatını kaybetti



Artvin'de şiddetli sağnak yağış sonrası meydana gelen selden sonra Muratlı Barajı'nın kapakları açıldı.

Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Muratlı Barajı'nın dolmasına 50 cm kaldığını, bu yüzden barajın 3 kapağının açılarak su tahliyesine başlandığını söyledi.

Vali Yemlihalıoğlu baraj kapaklarının açılmasından dolayı Gürcistan'daki Batum konsolosluğuna da bilgi verildiğini ifade etti. Vali Yemlihalıoğlu, Borçka Barajı'nın dolmasına 2,5 metre kaldığını, şimdilik bu barajdan su tahliyesinin söz konusu olmadığını, gerekirse yapılacağını da sözlerine ekledi.

ÜÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 1 KİŞİ ENKAZ ALTINDA

Artvin'in Borçka ilçesinde sağanak yağış sonrası oluşan selde İçkale Deresi'nin taşması sebebiyle Kale ve Demirciler köyünde büyük hasar oluştu.

Borçka'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Kale köyünde, muhtar Yusuf Demirci'ye ait 3 katlı evin yıkılması sonucu evde bulunan 35 yaşlarındaki Gülsüm Demirci, Hacer (54) ve Neşe Demirci (17) hayatını kaybetti.

Kurtarma ekipleri enkaz altında kalan Ali Demirci'nin (54) kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor. 3 yaşındaki Beyzanur Demirci ise sabaha karşı sağ olarak çıkartılmıştı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Borçka'daki selde ölümlerin dere yatağında çöken bir binadan kaynaklandığını belirterek, ''Sabahleyin 4'tü ölü sayısı. Bir kişiyi bulamamışlardı. Onun da hayatını kaybettiğini tahmin ediyoruz. Şu anda 5 vatandaşımız hayatını kaybetti'' dedi.

İLÇENİN DEMİRCİLER KÖYÜNDE 80 YAŞINDA BİR KİŞİ SEL SULARINDA BOĞULARAK ÖLDÜ

Artvin'in Borçka ilçesinde sağanak sonucu, 80 yaşında bir kişi sel sularında boğularak öldü.

İlçenin Demirciler köyünün Ormanlı Mahallesi'nde, sel sularının evine girdiği Nafiye Şimşek (80), evde boğularak hayatını kaybetti. Şimşek'in cesedi vatandaşlar tarafından bulundu.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI EROĞLU: ŞU ANDA 5 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Borçka'daki selde ölümlerin dere yatağında çöken bir binadan kaynaklandığını belirterek, ''Sabahleyin 4'tü ölü sayısı. Bir kişiyi bulamamışlardı. Onun da hayatını kaybettiğini tahmin ediyoruz. Şu anda 5 vatandaşımız hayatını kaybetti'' dedi.

Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Konferans Salonu'nda düzenlenen meteorolojik verilerin hızlı elde edilmesinde kullanılacak yüksek performanslı bilgisayar ile meteorolojik araçların kalibre edileceği kalibrasyon merkezinin açılışı için düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Artvin'deki selde ölü sayısı 5'e yükseldi. Felaket bölgesine gidecek misiniz?'' sorusuna Bakan Eroğlu, ''Arkadaşlarımız, valimiz orada. Orada ölüm hadiseleri dere yatağında çöken bir binadan kaynaklanmış. Sabahleyin 4'tü ölü sayısı. Bir kişiyi bulamamışlardı. Onun da hayatını kaybettiğini tahmin ediyoruz. Şu anda 5 vatandaşımız hayatını kaybetti'' yanıtını verdi.

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, daha önceden planlanmış programı bulunduğunu Muş, Bitlis ve Bingöl illerine gideceğini belirterek, şöyle konuştu:

''Ama dediğim gibi arkadaşlarımız şu anda orada, gereken ne ise yapılıyor. Sonrasında da yaraların sarılması için gerekenler yapılacak, ama şu anda bizim bu haftaki programımız daha önce planladığımız gibi Muş, Bitlis ve Bingöl.''

BORÇKA'DA YIKILAN EVİN ÇEVRESİ HEYELAN TEHLİKESİ NEDENİYLE BOŞALTILDI

Artvin'in Borçka ilçesinde sağanak sonucu oluşan heyelanda yıkılan, Gülsüm Demirci'nin öldüğü, sabah saatlerinde Hacer (54) ve Neşe Demirci'nin (17) cesetlerinin çıkarıldığı evin enkazında Ali Demirci'yi (54) arama çalışmaları devam ediyor.

İlçenin Kale Köyü'nde yıkılan evin enkazı altında kalan Ali Demirci'yi, sivil savunma ve AKUT ekipleri arıyor. Yetkililer, bölgede heyelan tehlikesi nedeniyle tedbir aldı.

Kurtarma ekiplerinin dışındaki vatandaşlar ve basın mensupları, çalışmaların aksamaması ve yeni bir heyelan riskine karşı olay yerinden uzaklaştırıldı. Bazı vatandaşların, bölgeye gelerek yakınları için ağıtlar yaktığı gözlendi. Arama kurtarma çalışmalarını katılan bazı sivil savunma ekipleri, bölgeden ayrıldı.

''SELDEN ÖNCE TEDBİR ALMAK İSTEDİK. ANCAK SU BASAR, HEYELAN GELİR DİYE DÜŞÜNEMEDİK''

Artvin'in Borçka ilçesinde, sağanak yağış sonucu oluşan heyelanda evi yıkılan ve annesi, kızı ve yengesini kaybeden Kale Köyü Muhtarı Yusuf Demirci, selden önce tedbir almak istediklerini ifade ederek, ''Ancak su basar, heyelan gelir diye düşünemedik'' dedi.

Demirci, dün yaşanan selden önce tedbir almak istediğini belirterek, ''Köye yakın noktadaki sivil iş makinelerini köye yönlendirdim. Ancak onlar çalışırken heyelan geldi. O iş makineleri selin önünü keseceklerdi, ancak olmadı'' diye konuştu.

Selde annesi Hacer, kızı Neşe ve yengesi Gülsüm Demirci'yi kaybettiğini, amcası Ali Demirci'nin enkaz altında olduğunu kaydeden Demirci, büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

Afette eşi Gülsüm, annesi Hacer ve yeğeni Neşe Demirci'yi kaybeden, 3 yaşındaki kızı Beyzanur Demirci ise sağ kurtulan Mehmet Demirci de kendisi iş yerinde bulunduğu sırada babasının telefon açtığını ve durum hakkında bilgi verdiğini anlattı.

Kendi imkanlarıyla enkaz alanına ulaştığını ifade eden Mehmet, Demirci, ''Ancak ulaştığımızda eşimin cesedini çıkarmışlardı. Kızımı ise sağ olarak kurtardılar. Elimizden bir şey gelmedi'' dedi. Yusuf ve Mehmet Demirci'nin İstanbul'da yaşayan küçük kardeşleri İsmail Demirci de olay yerine gelerek yakınlarına sarılıp ağıtlar yaktı.

Trabzon, Rize, Giresun ve Erzurum'dan gelen sivil savunma ve AKUT ekiplerinin enkaz altındaki Ali Demirci'yi arama çalışmaları devam ederken, Demirci kardeşlerin yıkılan evin önündeki acılı bekleyişi sürüyor.

KIZILAY'DAN SELİN VURDUĞU ARTVİN'E ACİL DESTEK

Kızılay, sel felaketinin vurduğu Artvin'e acil destek gönderdi. Bölgeye 3 adet müdahale aracı, 4 müdahale uzmanı ile birlikte 60 çadır gönderildi. Kızılay ayrıca selzedeleri soğuğa karşı korumak için 550 battaniye, 30 yatak, 1.20 şişe içme suyu ve 10 mutfak seti gönderdi.

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, sağanak yağışın vurduğu Borçka ilçesi Kaleköy köyünde 3 katlı bir evin yıkıldığı belirtildi. Açıklamada selin etkili olduğu bölgede heyelan sonucu 1 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi. Kayıp olan 3 vatandaşın arama çalışmalarının ise sürdüğü vurgulandı.

Meteorolojik gelişmeleri Kızılay'ın yakından takip ettiği hatırlatılan açıklamada, "İlk olarak Borçka Şubesi alanda ihtiyaç tespit çalışması gerçekleştirdi. Buna göre ilk etapta Erzurum'da bulunan Türk Kızılay'ı Kuzeydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden 3 afet müdahale aracı, 4 afet müdahale uzmanı ile birlikte 60 çadır, 550 battaniye, 30 yatak, 1.620 şişe içme suyu ve 10 mutfak seti bölgeye gönderildi." denildi.

Açıklamada, ek insan gücü ve yardım malzemesi ihtiyacının karşılanması için hazırlıkların tamamlandığı kaydedildi.

RİZE'DE ETKİLİ OLAN SAĞANAK YAĞIŞ SONUCU BAZI KÖYLERDE TOPRAK KAYMASI MEYDANA GELDİ

Rize'de dün gece etkili olan sağanak yağış sonucu Çamlıhemşin ilçesindeki bazı köylerde küçük çaplı toprak kayması meydana geldi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sultan Yılmaz, dün gece il genelinde etkili olan sağanak yağış sonucu Fırtına, İkizdere ve bazı ilçelerdeki derelerin debilerinin oldukça yükseldiğini söyledi.

Etkili olan sağanak yağış nedeniyle Çamlıhemşin ilçesinde 9 köydeki bazı mahalle yollarında küçük çaplı toprak kayması meydana geldiğini belirten Yılmaz, ''Bu yolların bazıları ulaşıma açıldı. Diğerlerinin de ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor. Birkaç saat içinde tamamen açılmış olur. Ayrıca bazı arazilerde de toprak kaymaları oluştu. Ancak herhangi bir can kaybı veya yaralanma yok'' dedi.

Gece etkili olan sağanak yağış sonucunda İkizdere Deresi'nin taşması nedeniyle İyidere-İkizdere kara yolu Hurmalık mevkisinde ulaşımın kısa süre aksadığını ifade eden Yılmaz, ''Geçişin tehlikeli olabileceği endişesiyle gece bir süre kara yolundan ulaşım verilmedi. Ancak şu anda burada bir sorun yok. Yol ulaşıma açık'' diye konuştu.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yine dere yatağı yine facia: 4 ölü

Artvin'in Borçka ilçesinde etkili sağanak yağış nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanda 4 kişi öldü, 1 kişi kayboldu. Dere yatağında inşa edilmiş bir evin çökmesi sonucu, enkaz altında kalan üç kişi hayatını kaybetti. Borçka'yı etkisi altına alan sağanak yağış, Köy Muhtarı Engin Demirci'ye ait dört katlı binanın toprak altında kalmasına neden oldu.

Enkaz altında kalan Gülsüm Demirci (33) öldü. Üç yaşındaki kızı Beyza yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında kalan Hacer Demirci (55) ve Neşe Demirci'nin (17) cesetleriyse dün sabah 50 kişilik arama-kurtarma ekibi tarafından çıkartıldı. Ali Demirci (64) ile ilgili henüz bir gelişme sağlanamamasına rağmen, hayatındanümit kesildiği bildirildi. Demirciler Köyü'nde selde kaybolan 80 yaşındaki Nafiye Şimşek'in cesedi çevredekiler tarafından bulundu.

Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Güreşen Köyü'ndeki hudut tabur bölüğünde de sıkıntı olduğunu belirterek, "Orada şu an 18 askerimiz var, bir menfez kapanmış, köylülerin yardımıyla bu durum giderilmiş. Hudut karakolunun 30-40 metrelik duvarları yıkılmış. Can güvenliği açısından bir sıkıntı yok" dedi.
Borçka-Hopa yolundan sadece sivil savunma ile AKUT ekipleri, iş makineleri ve ambulansların geçişlerine izin veriliyor. İlçede ve köylerinde okullar tatil edildi.

Borçka Düzköy'de heyelan sonucu yaşamını yitiren 80 yaşındaki Nafia Şimşek ile kurtarılan gelini Hoşnaz Şimşek ve torunları Nazan (9), Gül (7) ile Cemile'nin (2) evlerinde hasar meydana gelmedi. Ancak ailenin heyelan korkusuyla üzerine çıktıkları ahır, heyelanda sürüklendi. Tarlada çalışırken eve gelen Mehmet Ali Şimşek, annesi, eşi ve çocuklarını kurtardı ancak Nafia Şimşek, evinde yaşamını yitirdi.
Hürriyet

'Sele tedbir aldık ama heyelanı düşünemedik'  
 

Artvin'in Borçka ilçesinde, sağanak yağış sonucu oluşan heyelanda evi yıkılan Kale Köyü Muhtarı Yusuf Demirci, annesi Hacer (54), kızı Neşe (17) ve yengesi Gülsüm Demirci'yi kaybetti.  
  
3 yaşındaki yeğeni Beyzanur Demirci, sabaha karşı sağ olarak kurtarılırken, göçük altınta kalan amcası Ali Demirci'nin (54) kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

Muhtar Demirci, büyük üzüntü yaşadıklarını ifade ederken, selden önce tedbir almaya çalıştıklarını söyledi. "Su basar, heyelan gelir diye düşünemedik.'' diyen Demirci, şöyle devam etti: "Köye yakın noktadaki sivil iş makinelerini köye yönlendirdim. Ancak onlar çalışırken heyelan geldi. O iş makineleri selin önünü keseceklerdi, ancak olmadı."

Afette eşini ve annesini kaybeden muhtarın kardeşi Mehmet Demirci, işyerinde bulunduğu sırada babasının telefon ettiğini belirtti. Kendi imkânlarıyla enkaz alanına ulaştığını kaydeden Demirci, "Ancak ulaştığımızda eşimin cesedini çıkarmışlardı. Kızımı ise sağ olarak kurtardılar. Elimizden bir şey gelmedi.'' dedi.

Borçka İlçesi'ndeki aşırı yagışlar, Demirciler köyünde de etkili oldu. Sele kapılan Nafiye Şimşek (80) adlı kadın öldü. Rize'de ise sağanak yağış, Çamlıhemşin'in bazı köylerinde küçük çaplı toprak kaymalarına sebep oldu. 
Zaman

Sel felaketi hayatı felç etti

Aşırı yağışlar dün de Artvin'de can ve mal kaybına yol açtı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi, ekipler kayıp bir kadını arıyor

o Artvin'in Borçka ilçesinde sabah başlayan ve öğle saatlerinde etkisini artıran yağış nedeniyle ilçenin çeşitli mahalle ve köylerinde hasar ve can kayıpları yaşandı. İlçede hayat tamamen durdu.
Kale köyü Düzhanlar Mahallesi'nde aşırı yağış sonucu meydana gelen heyelan 7 evin hasar görmesine, köy muhtarı Engin Demirci'ye ait 4 katlı bir binanın da toprak altında kalmasına neden oldu. Enkaz altında kalan Gülsüm Demirci (33) hayatını kaybederken, 3 yaşındaki kızı Beyza Demirci ise yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında kalan Hacer Demirci (55) ve Neşe Demirci' nin (17) cesetleri çıkarıldı. Ali Demirci (64) ise hala enkaz altında. AKUT ve kurtarma ekipleri Demirci'yi kurtarmaya çalışıyor. Demirciler köyü Ormanlı Mahallesi'nde de evinin  su basan Nafiye Şimşek ise kayıplara karıştı. Dere taşması ve yolun bir bölümünün çökmesi nedeniyle Hopa-Borçka karayolunda ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

Trafik ekipleri, yoldan sadece kurtarma çalışmalarına katılacak araçların geçişine izin veriyor.

Sel felaketi nedeniyle ilköğretim ve liseler ile dengi okullarda eğitime 1 gün gecikmeli başlanacağı bildirildi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Trakya'da yaşanan sel faciasında 35 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.
Star


Geri Dön