24 / 11 / 2024

Asansör düştü eğitim patladı!

Asansör düştü eğitim patladı!

Soma ve Mecidiyeköy'de gerçekleşen kazaların ardından iş güvenliği eğitimlerine talep 3 kat arttı. Yüzlerce şirket ilk kez eğitim alırken, son kazanın ardından iş güvenliği eğitmenleri firmalara yetişemiyor...




Soma ve Mecidiyeköy'de gerçekleşen kazaların ardından iş güvenliği eğitimlerine talep 3 kat arttı. Yüzlerce şirket ilk kez eğitim alırken, son kazanın ardından iş güvenliği eğitmenleri firmalara yetişemiyor.


Türkiye'yi derinden sarsan Mecidiyeköy'deki asansör kazasının ardından gözler bir kez daha iş güvenliği eğitimlerine çevrildi. İşçi başına düşen eğitim saati ortalamasında Avrupa'da sondan üçüncü sırada yer alan Türkiye, iş kazalarında ise AB birincisi. Ancak son dönemde üst üste yaşanan ölümlü iş kazaları iş güvenliği eğitimlerine ilgiyi patlattı. 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma maden kazası ve 10 işçinin ölümüne neden olan asansör kazasının ardından iş güvenliği eğitimlerine olan ilgi üç kat arttı. Son bir ayda 14 yeni eğitim merkezi kurulurken, özellikle asansör kazasının ardından iş güvenliğinde eğitmen açığı başladı. Ancak Türkiye işçi başına yıllık 2 saat eğitimle hala standartların çok gerisinde. AB ülkelerinde işçi başına düşen eğitim saati ortalaması 32 ile 54 saat arasında değişiyor. 


KOBİ'LER İLK KEZ ALDI 

Yaşanan kazalardan sonra iş güvenliği eğitimlerine olan ilginin katlanarak arttığını ifade eden getiren Focus Mesleki Eğitim Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Özdoğularlı özellikle KOBİ niteliğindeki yüzlerce firmanın bu süreçte ilk kez iş güvenliği eğitimi veren kurumların kapısını çaldığını söyledi. Türkiye'de iş güvenliğine yönelik çok sayıda yasanın hükümet tarafından hayata geçirildiğini ancak uygulamada sorunlar olduğunu da vurgu Özdoğularlı, özellikle KOBİ niteliğindeki şirketlerin bu konuda gerekli hasiyeti göstermediğini belirtiyor. 


OSB YÖNETİMLERİ DEVREYE GİRSİN 

Kurumsal firmaların iş kazalarına ilişkin istatistikleri incelendiğinde ölümlü kaza oranın oldukça düşük seyrettiğini belirten Özdoğularlı, "KOBİ'lerdeki eğitim sorunu acil çözüm bekliyor. Bu konuda Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve küçük sanayi sitelerinin yönetimleri devreye girmeli. Yönetimler firmalardan topladıkları aidatların bir kısmını iş güvenliği eğitime ayırabilir. Çünkü özellikle 15-20 kişi çalıştıran sanayi şirketleri eğitimden çok uzak ve hâlâ geleneksel yöntemlerle iş güvenliği sağlıyor" dedi. 


ÖNCE MAL MI CAN MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son dönemdeki iş kazalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kazaların altında üretim ve maliyet zorlamasının olduğunu ifade eden Çelik, "Siz işi daha ucuza yaptırmak için taşeronluk sistemini acımasız bir şekilde kullanarak, insanları, çalışanları adeta köleleştirerek bir uygulama içerisine girerseniz, burada maliyetin getirdiği baskılardan dolayı, çok kazanma hırsıyla bütünleşen bu anlayış ister istemez güvenliği ikinci derecede bırakmaktadır" dedi. Diğer bir sorunun da imar zorlaması olduğunu ifade eden Çelik şöyle devam etti: "Ali Sami Yen Stadı'nın yerine, Galatasaray'a yapılan stada karşılık takas işlemleri yapılıyor. İster istemez bir imar sorunu ortaya çıkmış, bir imar zorlamasıyla da karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz."


Metin Can/ Sabah 


Geri Dön