Sektörel

Asansör pazarının yüzde 40'ını kaptı

Asırlık asansör firması Kone, Türkiye'de 100 milyon euro'luk ciroya ulaştı.

Şirket, şimdi de inerken elektrik üreten asansörü Türkiye'ye getiriyor. Asansör üretimine 1910'da başlayan Finlandiya merkezli Kone Corporation, 10 yıl önce girdiği Türkiye pazarında yüzde 40 pay ile 100 milyon euro ciroya ulaştı. Küresel kriz nedeniyle değişen tüketici davranışlarını dikkate alan Kone, asansörlerin iniş sırasında ürettiği enerjiyi binaların aydınlatmasında kullanan ve vatandaşların elektrik faturasını düşüren yeni teknolojiyi Türkiye pazarına getirmeyi planlıyor.

İnşaat sektöründeki gelişmelere paralel olarak büyüme gösteren asansör üretiminde öne çıkan firmalardan Kone, Türkiye pazarındaki yerini, geliştirdiği tasarruf sağlayan yeni teknoloji ürünlerle sağlamlaştırmayı hedefliyor.

Yüzde 53.3 tasarruf

Kone Distribütör ve Yeni Operasyonlar Bölge Direktörü Reijo Paivarinti, "Geliştirilen yeni teknoloji ile hem asansörde makine dairesini ortadan kaldırdık hem de dünyayı, 2 milyon varil yağ tüketiminden veya 100 bin aracın çevreye yaydığı karbondioksit salınımından kurtardık" dedi.
Makine dairesiz asansörü mümkün kılan "EcoDisc" teknolojisini kullandıklarını söyleyen Paivarinti, "Bu teknoloji ile çalışan asansörler geleneksel asansörlere göre yüzde 53.3 enerji tasarrufu sağlıyor" diye konuştu. Kone'nin pek çok Avrupa ülkesinde kullanılan tasarruflu modelleri, Türkiye pazarında yaygınlaştırmayı planladığı belirtildi. Söz konusu ürünlerin başında asansörlerin iniş hızından üretilen enerji ile ortaya çıkan elektriğin bina içi aydınlatmada kullanılması yer alıyor.

140 bin asansör var

Kone Türkiye Genel Müdürü Cüneyt Işın Türkiye'de artan inşaat projeleri sayesinde kurdukları asansör sayısının 1200'e ulaştığını ve pazarın yüzde 40'ına sahip olduklarını söyledi.

Işın, "Bu artışın 2010'a kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Yapı sektöründe yaşanan hareketlilik nedeniyle 2008 hedeflerimizi yakalamış durumdayız. 2009'da da aynı hareketliliği bekliyoruz. 2010'dan sonra ise son 3 yılın ortalama rakamlarından yüzde 10-20 arasında bir düşüş yaşanabilir" diye konuştu.

Işın, Türkiye'de toplam 140 bin asansör bulunduğunu, bunun yüzde 25'ine servis hizmetinin verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"7 bin üniteye servis veriyoruz. Ama bu sadece kullanımda bulunan toplam asansör sayısının yüzde 5'lik bir bölümünü içeriyor. Periyodik bakım ve arıza giderim hizmetleri her bir müşterinin ve ünitenin ihtiyacına göre özel olarak biçimlendiriliyor ve farklı ihtiyaçlar için farklı paketler sunuluyor. Bu paketlerle asansörün bir yıllık zaman diliminde yüzde 99.5 kullanıma açık olmasını garanti ediyoruz."

Milliyet