Asansör sektörü markalaşmaya gidecek!
Türkiye genelinde 14 asansör derneğinin birleşerek Asansör Sektörel Gelişim Platformu Antalya'da Ulusal Asansör Konferansı düzenledi. Konferastan çıkan karar sektörün markalaşması oldu
Ulusal asansör konferansı sonuç bildirgesi
Türkiye genelinde 14 asansör derneğinin birleşerek Asansör Sektörel Gelişim Platformu adı altında 28-29 Ekim 2011 tarihlerinde Antalyada düzenlediği Ulusal Asansör Konferansına ilişkin sonuç bildirgesi yayınlandı.
Konferansın sonuç bildirgesi şöyle:
-2012den sonra asansörlerde periyodik kontroller, periyodik kontroller sürecinde ruhsat makamlarının sorumlulukları ve a tipi muayene kuruluşları
-2012ye girerken ülkemizdeki engellilerin sosyal yaşamı ve asansörlere erişimi
-Asansör tescilinde uygulama farklılıkları
-Asansör kazaları, en 81-80 ve snel uygulama prensipleri
-En 81-1 a3 ve asansör yönetmeliği (95/16 at) kapsamında yürütülen uygunluk değerlendirme prosedüründe modüller arasındaki temel farklılıkların ele alınması
-Piyasa gözetimi ve denetimi
-Mimar-müteahhit ve asansör monte eden ilişkisi
-Haksız rekabet ve yerli sanayicinin desteklenmesi
Konuları ele alınmıştır.
Konferansın sonuç bildirgesi olarak aşağıdaki maddeler kamuoyuna bildirilmiştir:
1-Başbakanımızın yerli marka otomobil talebinin ardından, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergünün yaptığı inşaatçılar, TOKİ ve asansör sektörünü bir araya getirerek oluşturacağımız konsorsiyumla artık asansörde de yerli bir kaç marka çıkarmalıyız mesajı sektörümüzde heyecan yaratmıştır.
Bakanımızın bu mesajından hareketle asansör sanayicilerimiz, yerli markalarımızı güçlendirerek ön plana çıkarmak için çalışmalara başlamıştır.
2-14 asansör derneğinin bir araya gelerek kurduğu asansör sektörel gelişim platformu, konferansta çıkan temayül neticesinde tüzel bir kişilik kazanma kararı almış ve federasyon çatısı altında birleşme çalışmalarına başlamıştır.
3-5378 sayılı Özürlüler Kanununun geçici 2. Ve 3. maddelerinin öngördüğü süre 1 TEMMUZ 2012 tarihinde sona ermektedir. İlgili kanunun maddelerine göre tüm kamuya açık alanların engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi zorunluluğu doğmaktadır. Asansör sektörel gelişim platformunca sorumluluklarımızın bilincinde olduğumuzun altı çizilmiştir.
4-Binaların projelendirme ve yapım aşamalarında asansör sektörünün mimar ve müteahhit firmalarıyla daha sıkı ilişkiler kurması ve bilgilendirme çalışmaları yapılması öngörülmüştür.
5-Asansör tescilinde yaşanan uygulama farklılıklarının ortadan kaldırılması adına, konferans süresince 16 büyükşehir belediyesi ile 30u aşkın ilçe belediyesinden gelen ilgili birim temsilcileri bilgilendirilmiş ve önümüzdeki dönemde de ilgili bakanlıklar ve ruhsat makamlarıyla daha sıkı ilişkilerin kurulmasına karar verilmiştir.
6-Asansörlerin aylık bakım ve periyodik kontrollerinde yaşanan eksiklikler kullanıcıların can ve mal emniyetini birinci dereceden etkilemektedir. Bu gerçekten hareketle, konferans boyunca asansörlerin bakım ve periyodik kontrolleriyle ilgili kişi ve kuruluşların sorumluluklarına da dikkat çekilmiştir.
7-Ülkemizde halen yürürlükte olan asansörle ilgili yönetmelik, standart ve ilgili mevzuatların içeriğine yönelik olarak asansör sektörel gelişim platformu bünyesindeki derneklere bir dizi eğitim çalışmasının verilmesi uygun görülmüştür.