Kent Haberleri

Asgari ücret 1 Ocak 2023 zammında resmen nefesler tutuldu! Bir bir hesaplanan rakamları gören neye uğradığını şaşırdı!

Asgari ücret 1 Ocak 2023 zammında resmen nefesler tutuldu! Bir bir hesaplanan rakamları gören neye uğradığını şaşırdı... Hemen siz de bakın...00’te 3

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için bugün saat 14.00’te 3. defa toplanacak. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamasında toplantıdan sonra bir uzlaşmaya varacaklarını daha önce dile getirdiğini söyleyerek, "Ümit ediyorum hem işçilerimizin beklentilerini hem de işverenlerimizin ödeyebileceği bir sınırdaki beklentiyi gerçekleştirmiş oluruz” diye konuştu.

Söz konusu komisyon toplantısından sonra asgari ücret kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Yine verilen detaylara göre, komisyonda işçileri temsil eden TÜRK – İŞ, 7 bin 785 TL’lik açlık sınırını, pazarlık başlangıç rakamı olarak açıkladı. HAK – İŞ insan onuruna yaraşır bir asgari ücret talebinde bulunurken herhangi bir rakam telaffuz etmedi. DİSK ise asgari ücretin net 13 bin 200 TL olmasını talep etti. Komisyonda işvereni temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise “makul asgari ücret” çağrısı yaptı.

Asgari ücret 1 Ocak 2023 zammında resmen nefesler tutuldu! Bir bir hesaplanan rakamları gören neye uğradığını şaşırdı... Hemen siz de bakın...

Yine aktarılan detaylara göre, üç büyük kent başta olmak üzere 11 büyükşehir belediyesini elinde bulunduran CHP, asgari ücretin 10.128 TL olması gerektiğini dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı ankette ise kamuoyunun beklentisi 7 bin 845 TL olarak hesaplandı.

OY BİRLİĞİ SAĞLANACAK MI?

Milyonlarca kişinin yakından takip ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi, işveren ve hükümet 5’er kişilik üye ile temsil ediliyor ve kararlar oy çokluğu ile alınıyor. Söz konusu komisyon, 2000'den bu yana belirlenen 23 asgari ücretten 6’sını oybirliğiyle, 17’sini ise oy çokluğuyla karara bağladı. Yine verilen detaylara göre, oy çokluğu ile karar alınan komisyon toplantılarının 2’sinde işveren kesimi, 15’inde ise işçi kesimi muhalif kaldı.

Asgari ücret 1 Ocak 2023 zammında resmen nefesler tutuldu! Bir bir hesaplanan rakamları gören neye uğradığını şaşırdı... Hemen siz de bakın...
 

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, komisyonun önceki toplantılarında işçi, işveren ya da hükümet tarafından masada ücret rakamı telaffuz edilmedi. Bakan Vedat Bilgin’in açıklamasına göre, bugünkü toplantıda taraflar rakamlarını söyledikten sonra bir karara bağlanacak.

Yine verilen detaylara göre, asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine bu yılın başından itibaren de son verildi. Belirlenecek olan brüt ücretten yalnızca yüzde 14 oranında sosyal güvenlik primi, yüzde 1 oranında da işsizlik sigortası primi işçi payı kesilecek. İşveren ise brüt ücret üzerinden yüzde 15,5 oranında sosyal güvenlik primi, yüzde 2 oranında da işsizlik sigortası primi işveren payı da ödeyecek. Böylece işverenin maliyeti de brüt asgari ücretin yüzde 17,5 üzerinde olacak.

Net asgari ücretin 8 bin TL olması durumunda temmuz ayında belirlenen 5 bin 500 TL’ye göre yüzde 45, ocak ayındaki 4 bin 253 TL’ye göre ise yüzde 88 oranında bir artış yapılmış olacak. Net asgari ücretin 8 bin 500 liraya yükseltilmesi temmuza göre yüzde 55, ocak ayına göre yüzde 100 artış anlamı taşıyacak.

Yine aktarılan detaylara göre, net ücretin 9 bin lira olması durumunda da artış oranı Temmuz'a göre yüzde 64, ocak ayına göre de yüzde 112’ye ulaşacak.

Gram altının 1.450 TL olacağı tarihi altının efendisi İslam Memiş açıkladı! Altını olanın resmen ağzı kulaklarına vardı!

TOKİ para iadeleri ne zaman yapılacak? TOKİ projelerine başvuranlar bu habere dikkat!

Emeklilerin 1 Ocak 2023 zammı az önce peş peşe hesaplandı! En düşük emekli maaşını duyanların resmen aklı başından gitti