28 / 04 / 2024

Asgari ücret alan bir kişi 1+1 ev kirası ödeyebilir mi? 

Asgari ücret alan bir kişi 1+1 ev kirası ödeyebilir mi? 

Konut kira bedellerinde artış hız kesmeden devam ediyor. Konut tipi, konumu, yeni veya eski olması fark etmeksizin kira bedelleri cep yakıyor. Peki asgari ücretli bekar biri 1+1 ev kirası ödeyebilir mi? Bakın ekonomi profesörü konuyu nasıl açıkladı? İşte detaylar...



Konut kira bedelleri günümüzün en büyük sorunu haline geldi. Yüksek kiralar, coğu zaman ev sahibi kiracı kavgasına neden olsa da sonuç olarak; ne kira fiyatlarında bir düşüş yaşandı, ne de  kavgalar son buldu. Ülke genelinde en düşük maaş asgari ücret 17 bin 2 lira iken ekomomik koşullar altında başta kiracılar büyük birçıkmazın içğine girdi.  Asgari ücretli bu kira bedelleri karşısında ne yapmalı, nasıl nereden ev tutmalı? Ekonomi profesörü Dr. Ali Ihsan Goker sosyal medya hesabı X'ten asgari ücretin tanımını şöyle yaptı: ''? Asgari ücret bekar birinin en iyi ihtimalle 1+1 evde kendini idame ettirmesi için verilen ücrettir.'' dedi. Peki gerçekten de öyle mi? Bakın vatandaş ne dedi? İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Prof. Dr. Ali Ihsan Goker @aihsan_goker
Asgari ücretin önce tanımını yapalım mı? Asgari ücret bekar birinin en iyi ihtimalle 1+1 evde kendini idame ettirmesi için verilen ücrettir. Bütün dünyada. Evli ve çocuklu birinin 3+1 evde kira ödeyerek geçinmesi için yeterli değildir. Amacı da o değildir.

Prof. Dr. Ali Ihsan Goker @aihsan_goker
Ilk tanıma göre asgari ücret TR'de pekala yeterlidir. Asgari ücretli geçinemiyor sözünün kaynağı ikinci gruptur. TR'de asıl mesele asgari ücreti artırıp durmak değil, asgari ücretli çalışan sayısını azaltmaktır. Asg ücret 17 bin TL'de kalabilir, sen 35-40 bin TL alabilirsin.

Prof. Dr. Ali Ihsan Goker @aihsan_goker
·Bunun önünde şu an hiçbir kanuni engel yoktur. Buna engel olan işgücü piyasasının çok gevşek olmasıdır yani işverenin seçeneğinin çok olmasıdır. Reel ücretler nasıl artar? Arayan değil aranan kişi olursanız. Bir işin önde gelen ustası olup size bir yerden teklif gelirse.

Bakın vatandaşlardan ne yorumlar geldi... 

Aysenur @_2304217
1+1 ev kiraları İstanbul'da 13 bin tl,asgari ücret bekar birinin 1+1 evde yaşaması için bile yetersiz maalesef

Asgari ücret Euro bazında en yüksek seviyesine bu yıl erişti!

Asgari ücret çalışanların eline geçmeden 15 dolar eridi! 

Geri Dön