Ekonomi

Asgari ücret artışı yaşlılık maaşını da vurdu! Yaşlılık maaşı kaça çıktı? Yaşlılık maaşı kaç ayda bir alınır 2022?

Yaşlılık aylığı ne kadar oldu? Asgari ücret zammı, pek çok kişiyi etkilemektedir. Bunların başında yaşlılık aylığı alan kişiler gelmektedir. Peki Yaşlılık maaşı kaça çıktı? İşte detaylar!Ocak ayında 1

YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR OLDU?

Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zammın ardından yaşlılık maaşında artış yaşandı. Ocak ayında 1.296 TL olan 65 yaş aylığı Temmuz ayında da 1.684 TL’ye yükselmiş oldu. Bu miktar, sosyal yardım niteliğinde olduğu için 3 ayda bir kez hesaplara yatıyor.

İşte araştırılan diğer detaylar!

YAŞLILIK MAAŞI KAÇ AYDA BİR ALINIR 2022?

2022 sayılı Kanun gereğince ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliği taşımaktadır. Bu yaşlılık aylıkları Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenir.

65 YAŞ AYLIĞI KİMLERE VERİLİR?

65 aylığı; öncelikle 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne isimle olursa olsun bir gelir ya da aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış olması gerekir. Bunlara ilave olarak da bu tip aylık ve nafakanın bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe Vakıf Mükevelli Heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları süre boyunca verilmektedir.

YAŞLILIK MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Yaşlılık maaşı ALO 144 üzerinden telefon ile sorgulama yapılmaktadır.

ÖLEN KİŞİNİN VERASET İLAMI NASIL ALINIR?

Veraset ilamının nasıl alındığı merakla sorgulanmaktadır. Veraset ilamı alınabilmesi için normal şartlarda bir dilekçe ile mahkemeye başvuru yapılır. Bununla birlikte uygun şartlar sağlandığında ilgili belgeler ile birlikte noterden de veraset ilamı alımı gerçekleştirilmektedir. Noter vasıtasıyla alınan belge gün içerisinde temin edilir ve mirasçının kendisinin gidip bu işler ile uğraşmasına gerek kalmaz.

VERASET İLAMI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Ölen kişinin ölüm belgesi gerekmektedir,

Nüfus Kayıt Örneği,

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi de gerekir,

Veraset İlamı Talep Dilekçesi de istenmektedir.

Kaç yıl çalışan işsizlik maaşı alır?

Tapuda hissedarlar nasıl öğrenilir?