Ekonomi

Asgari ücretliler 28 Mayıs'a kilitlendi! Asgari ücret artışı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce belli olur mu?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından adayların seçmen karşısına hangi vaatler ile çıkacağı merak konusu. Cumhurbaşkanı adaylarından sabit gelirlilere yönelik ekonomik vaatler beklenirken, asgari ücret artışının 28 Mayıs öncesi açıklanacağı da ileri sürülüyor.Hayat pahalılığı nedeniyle ekonomik şartların her geçen gün zorlaştığı günümüzde ise Cumhurbaşkanı adayların sabit gelirliler ve çiftçilere yönelik vaatlerini artırması bekleniyor

Cumhurbaşkanlığı seçimleri 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tura kalırken, Cumhurbaşkanı adayları ekonomik vaatleri ile yeniden seçmen karşısına çıkacak. Hayat pahalılığı nedeniyle ekonomik şartların her geçen gün zorlaştığı günümüzde ise Cumhurbaşkanı adayların sabit gelirliler ve çiftçilere yönelik vaatlerini artırması bekleniyor.

Ekonomim Gazetesi’nden Hüseyin Gökçe’nin haberinde, Türkiye’nin ekonomik sorunlar yaşadığı bir dönemde hem sabit gelirliler hem de çiftçilerin büyük sıkıntılar yaşadığına işaret edilerek hayat pahalılığının önemli kısmının gıda kaynaklı olması nedeniyle kamuoyunda dikkatlerin çiftçilere yöneldiği belirtildi.

SOĞAN, PATATES PROPAGANDASI YETMEDİ!

Haberde, çiftçilerin de artan maliyetler nedeniyle dertli olduğu, elde ettikleri gelirin masraflarını bile karşılamaya yetmediğinden yakındığı kaydedildi. Her iki kesimin de sıkıntıda olmasına rağmen TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut iktidarın en fazla oyu aldığına işaret edilen haberde, Millet İttifakı’nın ‘Et fiyatları ve soğan fiyatları’ndaki artışa vurgu yaparak gerçekleştirdiği propagandanın ise sonucu kendi lehine çevirmesine yetmediğine vurgu yapıldı.

Diğer yandan mevcut iktidarın da Cumhurbaşkanlığı seçimleri kazanabilmek için gündemdeki sorunların bilincinde olarak seçmenin karşısına yeni ekonomik vaatler ile çıkacağı kaydedildi.

ÜCRETLER ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ

Haberde, 28 Mayıs’a kadar olan süreçte ücretli kesime ve çiftçilere hangi mesajların verileceğinin merak edildiğine işaret edilerek ücretli çalışanların yarıya yakının asgari ücretli olması veya bordrolarının asgari ücretten gösterilmesi nedeniyle asgari ücret artış beklentilerinin kuvvetlendiği belirtildi.

2023 yılının başında aldıkları zamlar, yüksek enflasyon karşısında yüzde 15.21 oranında gerileyen ücretli çalışanların yeni zammın ne zaman yapılacağına odaklandığı vurgulanırken, asgari ücretin üzerinde gelir elde edenler de ocak ayında olduğu gibi paralel bir ücret artışı beklediği belirtildi.

Haberde, işverenlerin de asgari ücretin 28 Mayıs’tan önce belirlenip belirlenmemesine odaklandığına işaret edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce, ‘asgari ücretin temmuz ayında yeniden ele alınacağını’ na ilişkin açıklamasına da yer verildi. Ancak seçimler nedeniyle kulislerde asgari ücret artışının 28 Mayıs öncesi ilan edileceği konuşuluyor.

Seçimden önce katıldığı bir televizyon programında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de asgari ücretin 500 dolara karşılık gelen bir seviyede belirleneceğine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.