Ekonomi

Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makas açıldı!

Bilkent Üniversitesi Ekonomi bölümü öğretim üyesi ve Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın resmi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı grafik, ücretler ile açlık sınırının makasının ne kadar açıldığını ortaya koydu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), açlık ve yoksulluk sınırını ölçtüğü araştırmasını bugün resmen açıkladı. Söz konusu bu araştırma, yurttaşların satın alma gücünün ne kadar düştüğünü ortaya koydu.

Türk-İş'e göre Temmuz ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gerekli olan gıda harcaması tutarını ifade eden 'açlık sınırı' 19 bin 234 Türk Lirası'na çıktı. Yoksulluk sınırı da 62 bin Türk Lirası'nı geçti. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret yılbaşından beri 17 bin Türk Lirası şeklinde uygulanıyor.

İktisatçı akademisyen, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi, TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, resmi X hesabı https://twitter.com/ali_hakan_kara üzerinden açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki farkın ne denli arttığını anlatan bir grafik paylaştı. 

Söz konusu grafikte açlık sınırının yükselme eğiliminde olduğu görülürken, Prof. Dr. Ali Hakan Kara, paylaşımına "Son dönemde fiyat artışlarındaki yavaşlamaya rağmen çalışanlar enflasyon karşısında ezilmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Ali Hakan Kara'nın paylaşımı şu şekilde:


Prof. Dr. Ali Hakan Kara'nın paylaşımına şu yorumlar geldi

 

Bilgiçler Yapı'dan Bayrampaşa'ya 130 milyon dolarlık dev yatırım! AKTİM Çarşı ve ofis projesinin yüzde 50'si tamamlandı

Milli Emlak, iki şehirde 8 adet araziyi satıyor! 14 bin TL'den başlayan fiyatlarla...

Konut sorunu aşırı turizm baskısıyla büyüyor!