Kent Haberleri

Asgari ücret Ocak 2025 zammı için IMF hesabı! Zam oranı ve net rakam belli oldu!

Milyonlarca çalışan tarafından merakla beklenen asgari ücret 2025 zammı için hesaplar yapılmaya başlandı. Peki, IMF raporuna göre hesaplanan asgari ücret zammı ne kadar olur?

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair 4. Madde Gözden Geçirme Raporu’nu resmen yayınladı. Söz konusu raporda hâlâ yüksek olan enflasyonla mücadele edilmesi gerektiğine değinilirken, “ücretlerin gerçekleşen değil beklenen enflasyona göre ayarlanması” yolunda bir öneri de yapıldı. Söz konusu bu öneri ekonomistlerin tepkisiyle karşılaştı ve “acı reçetenin maliyetinin ücretili kesime yüklenmesi” şeklinde görüldü. Peki 2025 yılının Ocak ayında asgari ücret IMF’nin önerisi doğrultusunda beklenen enflasyona göre artırılırsa ne kadar olacak? 

Dünya’dan Serdar Aksoy imzalı habere göre  Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, James Walsh liderliğinde 29 Mayıs-11 Haziran tarihlerinde 4. madde istişarelerini yürütmek üzere Türkiye'yi ziyaret etmişti.

19-20 Ağustos tarihindeki  sanal takip görüşmelerinden sonra  Walsh'ın yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler de. Peş peşe aktarıldı.

IMF, Türkiye'de 2023 ortasından bu yana ekonomik politikalarda meydana gelen dönüşümün, ülkenin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığını ve güveni artırdığını belirtti.


ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLUR? 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre IMF’nin Türkiye’ye yönelik önerilerine de yer verilen söz konusu raporda, “Hala yüksek olan enflasyon ataletiyle mücadele edilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verilirken,, ücret artışlarına ilişkin önemli bir vurgular da oldukça dikkat çekti:

- Fiyatların, ücretlerin ve diğer sözleşmelerin (kiralar gibi) senelik şekilde ve ileriye dönük enflasyona göre belirlenmesi, beklentilerin sıfırlanması ve rekabet gücünün korunması açısından oldukça büyük önem taşıyor.

- Göreli fiyatlar ayarlandıktan sonra, geriye dönük endeksleme ortadan kaldırılmalı ve ayrıca kamu sektörü tarafından yönetilen fiyatlar üretim ve bakım maliyetleri ile de uyumlu bir hale getirilmelidir.

IMF’nin söz konusu bu önerisini Türkiye’de çalışma hayatını yakından ilgilendiren asgari ücret üzerinden somutlaştırmak gerekirse tablo şu şekilde olabilir:

Öncelikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sene sonu enflasyonunun yüzde 38-42 arasında gerçekleşeceğini öngörüyor.
  
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kasım ayında açıklayacağı 3. Enflasyon Raporu'nda bu beklentileri revize edebilir. Fakat bugün itibarıyla IMF'nin ücret artışları için baz alınmasını tavsiye ettiği 2025 sonu için TCMB’nin enflasyon tahmini yüzde 7-21 aralığında. Orta noktası da yüzde 14.

Milyonlarca kişi tarafından merak edilen ve araştırılan asgari ücret en son bu yılın Ocak ayında zam görmüştü. 2023 yılının Temmuz ayı tibarıyla 11 bin 402 Türk Lirası şeklinde olarak uygulanan asgari ücret bu yılın Ocak ayında yüzde 49 oranında artışla brüt 20 bin 2 TL, net 17 bin 2 Türk Lirası’na yükseltilmişti.

Enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaşma politikaları uygulayan ekonomi yönetimi, eğer MF’yi dinlerse milyonlarca çalışanı oldukça yakından ilgilendiren asgari ücrete yüzde 14 bandında zam yapılması gündeme gelebilir.

Böyle bir durumda 2025 yılının Ocak ayında net asgari ücret olan 17 bin 2 Türk Lirası’na 2 bin 380 Türk Lirası 20 kuruş zam gelir ve asgari ücret net 19 bin 382 lira 28 kuruşa çıkar.

 

Kiler GYO'nun yılın ilk yarısında toplam hasılatı ne kadar oldu? 

Tarım Kredi Market'ten indirim! Tarım Kredi'de zeytinyağı, peynir, tereyağı fiyatlarında indirim...

Belediyeler Muğla’da 4 arsa ve İzmit’te bir süpermarket satıyor!