10 / 05 / 2024

Asgari ücret temmuz zammında yeni oran belli oldu! Yeni maaşlar tek tek hesaplandı!

Asgari ücret temmuz zammında yeni oran belli oldu! Yeni maaşlar tek tek hesaplandı!

Asgari ücrete yapılacak temmuz zammı için detaylar netleşmeye başladı. TÜİK tarafından paylaşılan 4 aylık enflasyon verileri sonrasında aylık hesaplamaları hızlandı. Temmuzda 6 aylık enflasyon, refah payı ve seyyanen artış gibi hususların gündeme gelmesi bekleniyor.



Zamda en önemli belirleyici faktör olan enflasyon verileri için yeni bir ipucu geldi. İlk 4 aylık enflasyon yüzde 15.21 oldu. Merkez Bankası'nın paylaştığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde de enflasyon tahmini mayıs ayı kapsamında yüzde 2.41, haziran ayı kapsamında ise yüzde 2.49 olarak gerçekleşti. Bu kapsamda, ilk 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 20.92 olacak.

 Asgari ücret temmuz zammında yeni oran belli oldu! Yeni maaşlar tek tek hesaplandı!

GÖZLER REFAH PAYINDA

Kesin oran 3 Temmuz tarihinde paylaşılacak verilerle belli olacak. Fakat zam bununla sınırlı olmayacak. Enflasyon artışına ocaktaki gibi bir refah payı ilave edilecek. Bunun yanı sıra, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emekli vatandaşlara bir kademeli artış yapılması planlanıyor.

İŞÇİ ZAMMI REFERANS OLACAK

Nisan ayı ödeme sürecinden itibaren en düşük emekli maaşı ödemesi 7 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Şimdi de bu tutarın üstünde maaş alan vatandaşlara bir iyileştirme masaya gelecek. 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin arası ve 20 bin lira üzeri maaşlar için farklı zam oranları belirlenecek. Kademeli ilave zammın seyyanen olması öngörülüyor. Aynı zamanda, oransal bir artış da söz konusu olabilecek. Refah payı ve kademeli ilave zam, maaşlara ayrı ayrı uygulanabileceği gibi, beraber de yansıtılabilecek. Zam oranlarına karar verilirken, kamu işçilerine yapılan yüzde 45 oranında zam referans olacak.

İşte hesaplanan maaşlar...


Geri Dön