Kent Haberleri

Asgari ücret zammı yıllık enflasyonla aynı oranda olmalı! Uluslararası Çalışma Örgütü'nden Türkiye açıklaması geldi! 

Türkiye’nin imzalamadığı ILO sözleşmesinde, asgari ücret tespit edilirken Türkiye’deki uygulamanın aksine bir işçinin değil tüm ailenin ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğine dikkat çekiliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü'nden Türkiye'deki asgari ücrete ilişkin son dakika açıklaması geldi. 

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) tarafından asgari ücrete ilişkin kritik bir açıklama yapıldı. ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Ahmed Hassan, asgari ücretin nasıl tespit edilmesi gerektiği konusunda İLO’nun ‘131 Sayılı Asgari Ücret Tespit Sözleşmesi’ olduğuna dikkat çekti. 

Ahmed Hassan, Türkiye'nin bu sözleşmeyi imzalamadığının altını çizdi. Hassan, imza atmadığı için asgari ücretin nasıl tespit edilmesi gerektiği konusunda İLO’nun Türkiye’ye tavsiye veremediğini dile getirdi. 

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Ahmed Hassan, üçlü (işçi, işveren, hükümet) talep gelmesi durumunda Türkiye'ye asgari ücret için tavsiyelerde bulunabileceklerini belirtti ve  asgari ücretin ülkedeki ‘yaşam maliyetine’ uygun olması gerektiğini vurguladı. 

Hassan, 131 sayılı sözleşmenin de asgari ücret belirlenirken tek bir işçinin değil, ailenin ihtiyaçlarının hesaba katılmasını tavsiye etiğini aktardı. 

İLO Türkiye Direktörü Hassan, Türkiye’de sürdürdükleri bir dizi çalışmayla ilgili bilgi verirken asgari ücretle ilgili soruları da cevapladı. Hassan, asgari ücret tespit edilirken yaşam maliyetine uygun mu, işletmelerin sürdürülebilirliği için kabul edilebilir mi, gibi değerlendirmelerin yapıldığının altını çizerken, “İşletme ve hanehalkı anketleri ile enflasyon verileri önem arz ediyor. Fakat tüm bu hesaplamaların ‘doğru verilere’ dayanılarak yapılması gerekli" dedi. 

ASGARİ ÜCRET YILLIK ENFLASYONLA AYNI ORANDA ARTMALI 

Asgari ücretin aynı zamanda siyasi bir karar olduğunu vurgulayan Yasser Ahmed Hassan, asgari ücretle beraber bu kez de enflasyonun yükseldiğini ve kısır döngüye girildiğini, bazı ülkelerin bu duruma karşı sosyal destekleri devreye soktuğunu aktardı. 

Hassan, asgari ücretin ne kadar arttırılması gerektiği konusunda yüzdelik oranlar tavsiye etmediklerinin de altını çizdi ve şunları söyledi: 

"Asgari ücretin tarafları olan işçi, işveren ve hükümet temsilcileri bir araya gelip asgari ücret tespitine ilişkin İLO’dan tavsiye talep ederlerse bu tavsiyeyi veririz. Talebin üçlü yapıdan gelmesi gerekiyor. Asgari ücretin belirlenmesinde yaşam maliyeti ile birlikte firmaların devamlılığı ve rekabetçilik de dikkate alınır. Bizce asgari ücret yıllık enflasyonla yükselmelidir."

1 İŞÇİNİN DEĞİL AİLENİN İHTİYACI ÖNEM ARZ EDİYOR

Türkiye’nin imzalamadığı 131 sayılı İLO sözleşmesinde, asgari ücret düzeyi tespit edilirken, Türkiye’deki uygulamanın aksine bir işçinin değil tüm ailenin ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Sözleşmede, "Ülkedeki genel ücret düzeyleri, hayat pahalılığı, sosyal güvenlik yardımları ve diğer sosyal grupların ilgili yaşam standartlarını göz önünde bulundurarak işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçları dikkate alınmalı" deniliyor. 

Bu tavsiyenin yerine getirilmesi durumunda tek işçi için belirlenen 17 bin TL'lik asgari ücretin 2-3 katına yükseltilmesi gerekiyor. 

Gayrimenkul piyasasını neler bekliyor? 

Ev sahibi olmaya destek sunan 'konut mevduat hesabı' uygulaması nasıl işliyor? Gerçekçi mi?

İnşaat kredilerinde ödeme oranlarına göre illerin listesi belli oldu! En yüksek ödenmeme oranı Hatay'da!