Ekonomi

Asgari ücrete ek zamla ilgili kulis bilgisi şaşırttı! Yeni hesapla 6 bin 500 lirayı aşacak iddiası

Asgari ücrete ek zam çalışmasıyla ilgili kulislerde konuşulan bilgiler sızmaya başladı. Son olarak Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la asgari ücrete ek zam için sürpriz bir görüşme yapmıştı. Maaşların ek zamla ciddi şekilde artacağı bilgisi konuşuluyor. Muhalefet asgari ücrete ek zammın yüzde 40 düzeyinde olması gerektiğini ifade ediyor

Asgari ücrete ek zam konusu Temmuz ayına adım atmamıza sayılı günler kala gündemdeki sıcaklığını her geçen gün artırıyor. 

Muhalefet asgari ücrete ek zammın yüzde 40 düzeyinde olması gerektiğini ifade ediyor. 

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücrete ara zam beklentisi ile ilgili, "Asgari ücret açlık sınırının altına düşmüş vaziyette. Hazinenin kasaında 500 milyardan fazla kasasında para var. Bir an önce hiç kimseyi bekletmeden tüm bu maaş ayarlamalarını yapmaları gerekiyor. Artan enflasyona bakıldığında ve hesap yapıldığı yüzde 35- 40. Bunun altında olmaması lazım" dedi.

Muhalefetin asgari ücrete ek yüzde 40 zam önerisi hükümet tarafından kabul edilir ve uygulanırsa 4 bin 253 liralık maaşlara 1700 liraya yakın zam gelebilir.

Bu da rakamın 5 bin 950 liraya çıkması demek.

Öte yandan hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi asgari ücretin son hesaplamalarla birlikte 6 bin 500 liranın üzerine çıkacağını iddia etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete ek zamla ilgili dile getirdiği, temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretliler rahatlatılacak, yılbaşında tüm çalışanların durumları gözden geçirilerek, herkesin hakkını alması sağlanacak, sosyal yardım şemşiyesi genişleterek hiçbir vatandaş enflasyona ezdirilmeyecek açıklamaları sonrası maaşlar yeniden hesaplandı.

Asgari ücret Temmuz zammı için 'Enflasyon farkı' ve 'Prim' formülü gündeme geldi. Ocak 2022'de asgari ücret yüzde 50,5 artışla brüt 3.577,50'den 5.004 TL'ye yükseldi.

Burada işçinin yanında işvereninde elini rahatlatan bir gelişme yaşanmış, asgari ücret üzerinden damga ve gelir vergisi kaldırılmıştı.

ASGARİ ÜCRET OCAK 2022 NET HESABI (TL/AY)

ASGARİ ÜCRET: 5.004,00

SGK PRİMİ YÜZDE 14 700,56

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ YÜZDE 1 50,04

KESİNTİLER TOPLAMI 750,60

NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

Temmuz zammı ile beraber 6 ay için benzer bir formül uygulanabilir. Buna göre asgari ücret üzerindeki SGK ve işsizlik sigortası priminin Aralık ayındaki 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu' toplantısına kadar devlet tarafından karşılanması gündeme gelebilir. Bu durumda brüt asgari ücret net asgari ücrete dönüşerek 5.004 TL olarak uygulanabilir.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 2. FORMÜL: ENFLASYON FARKI

Gündemde yer alan en önemli asgari ücrete ek zam hesaplarından bir tanesi de 'Enflasyon farkı' olarak öne çıktı. Net asgari ücret için 'Olağanüstü' durumlarda kullanılmak üzere tıpkı emekli zammı gibi 6 aylık enflasyon kadar zam verilmesi masada bulunuyor.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete bir yılda birden fazla zam gelebilmesi için yasa çıkarılması durumunda 'Enflasyon' formülü gündemdeki sıcaklığını artıracak. Peki enflasyon farkı formülü devreye girerse asgari ücret 2022 ne kadar olacak? İşte milyonların en çok merak ettiği o hesap:

Mevcut durumda net asgari ücret 4.253,40 TL olarak uygulanıyor. Eğer beklenen yüzde 39,67 oranında 6 aylık enflasyon oranı gerçekleşirse;

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİNE GÖRE HESAPLANAN NET ASGARİ ÜCRET

ASGARİ ÜCRET 6.989,1

SGK PRİMİ YÜZDE 14 978,47

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ YÜZDE 1 69,89

KESİNTİLER TOPLAMI: 1.048,36

NET ASGARİ ÜCRET: 5.940,72

 

Asgari ilkokul mezunu 127 bin personel alınacak! Yaş sınırı 18-45 yaş olarak açıklandı

Migros ayçiçek yağlarındaki indirim kampanyasını duyurdu! Orkide Yudum Kırlangıç 100 liranın altına indi

TMO'nun ucuz fiyat politikasına rağmen Rize'de ekmeğe büyük zam geldi! 3 liradan satılıyordu

Atatürk Havalimanı inşaatındaki son plan ortaya çıktı! Millet Bahçesi yapılacaktı

Bitcoin'de hızlı düşüş devam ediyor! Aralık 2020'den bu yana bir ilk yaşandı

TOGG'dan son dakika üretim açıklaması! İlk üretimin yapılacağı tarih belli oldu

Havada görülmemiş kriz uyarısı: Binlerce işçi alınacak

Çiftçilere aşırı pahalı ilaç şoku! Ürünü satın alamayınca kendi formüllerini ürettiler

Özel sektör asgari ücrete zam oranlarını açıklamaya başladı! İşte Temmuz'da hesaplara yatacak maaş miktarı