01 / 07 / 2024

Asgari ücretten emekli olan ne kadar emekli maaşı alır?

Asgari ücretten emekli olan ne kadar emekli maaşı alır?

Ülkemizde birçok vatandaş asgari ücret karşılığında çalışıyor. Bu durum karşısında vatandaşların ödenen primlerinin asgari ücretten ödenmesine neden olmaktadır. Buna göre, asgariden ödenen primler ile 2024 yılında ne kadar emekli maaşı alınır?



Türkiye’de özel sektörde çalışan vatandaşların çoğu asgari ücret karşılığında çalışıyorlar. Ülkemizdeki ekonomik şartlar göz önüne alındığında, asgari ücretin bir aile için değil tek bir kişi için dahi yetersiz olduğu aşikardır. Yükselen kira fiyatları, birçok kiralık dairenin aylık miktarının asgari ücretin çok üstünde olmasına neden oldu. Güncel asgari ücret ile dört kişilik bir ailenin geçinme ihtimali oldukça zor. Ancak günümüzde birçok kişi, 17,002 Türk Lirası ile ailesini geçindirmeye çalışıyorlar.

Çalışanların aylık prim miktarları ne kadar yüksek olursa, emekli olduklarında alınacak olan aylık miktar da o kadar yüksek olacaktır. Fakat birçok işveren, çalışanına asgari ücretin üzerinde maaş verse de prim ödemelerini asgari ücret üzerinden yatırmaktadır. Bu da çalışanın her halükarda düşük bir emekli maaşına sahip olmasına neden olacaktır.

EN DÜŞÜK EMEKLİ KÖK AYLIĞI NE KADAR?

milligazete.com.tr'de yer alan içeriğe göre; 2024'te emeklilere yapılan zamlar kök maaşlara uygulandı. Bu da kişilerin eline geçen paranın makul oranlarda artmasına neden olmadı. Bunun nedeni ise kök maaşının üzerine zam alan bir emekli, bir sonraki zammı eline geçen toplam aylıktan değil, yine kök maaş üzerine yapılacak hesaplamaya göre alacak. Bu da kişilerin emekli maaşlarının enflasyon karşısında günden güne erimesine neden olmaya devam ediyor. Özellikle bu yıl emekli vatandaşlar için oldukça zorlayıcı bir şekilde başladı ve bu sürecin de devam etmesi bekliyor.

Asgari ücretten emekli olan ne kadar emekli maaşı alır?

Gerçekleşen zamlardan sonra 2024'te en düşük kök maaşlar 4/A emeklileri için 10 bin TL, 4/B emeklileri için 9.352 Türk Li, tarım çalışanlarının dahil olduğu 4/B sigorta kolunda yer alan emekliler için 7.3662 Türk Lirası, 4/C emeklileri için se 13.542 Türk Lirası oldu.sı Son düzenlemeler ile geçtiğimiz yıl 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı ise 10 bin Türk Lirası olarak güncellendi. Buna göre, kök maaşı 10 bin liranın altında kalan emekliler 10 bin lira maaş alırken, yapılacak olan zamlar yine on bin liranın altındaki tutar üzerinden hesaplanıyor. Zam oranı ile yine en düşük emekli maaşı tutarına yetişemeyenler ise yeni zamlardan sonra da on bin lira almaya devam ediyor. Bu durumda birçok emekli için değişen bir şey olmuyor.

ASGARİ ÜCRET İLE EMEKLİ OLAN NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIR?

2024 yılında asgari ücret ile emekli olan kişilerin alacağı en düşük emekli maaşı 10 bin liradır. Bunun üzerinde maaş alınabilmesi için kişilerin sigortalılık sürelerinin ve prim ödemelerinin yüksek olması gerekir. Bu hesaplamalar, e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.

Bayramdan önce yatacak maaşlar listesi açıklandı! Emekli,memur, aile destek, evde bakım, 65 yaş aylığı ne zaman yatıyor?

17 milyon emeklinin yarısından fazlası asgari ücretin altında maaş alıyor! Vatandaş emekli sayısını çok buluyor...

Emekli maaşlarına yüzde 40 zam hesabı: 10 bin, 11 bin, 13 bin TL maaş alanlar hemen zamlarınıza bakın!

Seyyanen zam isteyen emeklilerin maaşı mum gibi eridi! Emekli 5 ayda 3 bin 651 lira kaybetti!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön