04 / 05 / 2024

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nın bedeli 86 milyon lira!

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nın bedeli 86 milyon lira!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin rekreasyon alanının yanında kamulaştırmasız el attığı 50 metrekarelik alan için arsanın sahiplerine 62 milyon lira ödemesine hükmetti. Bu rakamın yasal faiziyle birlikte 86 milyon lirayı bulacağı hesaplandı




Yargıtay'ın iki kez bozduğu kararla ilgili eksiklikleri giderip yeniden karar alan yerel mahkeme, Büyükşehir Belediyesi'nin rekreasyon alanının yanında kamulaştırmasız el attığı 50 metrekarelik alan için arsanın sahiplerine 62 milyon lira ödemesine hükmetti. Bu rakamın yasal faiziyle birlikte 86 milyon lirayı bulacağı hesaplandı. Hukukçular, bu son kararın Yargıtay'ın bozma kararlarında belirttiği eksiklikler düzeltilerek alındığı için bundan sonra Yargıtay'dan dönmesinin düşük bir ihtimal olarak değerlendirildiğini ifade etti.


2010'da hizmete girdi 

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 milyon 250 bin TL'ye yapılan Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve buz pateni salonu, 2010 yılında açıldı. Ancak Büyükşehir mühendisleri, kağıt üzerindeki çizdikleri projeyi araziye uygularken hata yaptı. Projenin yapımı sürecinde amfi tiyatronun bulunduğu bölgenin yanındaki 11 hissedara ait 74 bin metrekarelik arsanın 50 metrekarelik bölümüne kamulaştırmasız el atıldı. 11 hissedar da,  İzmir  3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde arsa bedeli ve kalan kısmı kullanamadıklarını söyleyerek belediyenin kamulaştırmasız el koyduğu arsanın tamamı üzerinden Büyükşehir'e karşı tazminat davası açtı.


Kamulaştırmadan el attılar

Mahkeme, projede mülk sahiplerine ait 74 bin metrekarelik arazinin 50 metrekarelik bölümüne kamulaştırmasız el atıldığını tespit etti. Yapılan keşiflerde, söz konusu el atmanın, arazinin kalan kısımının mülk sahipleri tarafından kullanılmasını engellediği belirlendi. Bilirkişi raporuna göre mahkeme, dava konusu taşınmazın değerinin 82 milyon 156 bin 800 TL olarak tespit etti. Mahkeme, bu paranın Büyükşehir tarafından 11 hissedara ödenmesine hükmetti. Büyükşehir 82 milyon TL'nin yüksek, davacılar ise düşük bir bedel olduğunu belirterek kararı temyiz etti. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin karar verirken emsal değerdeki arsa fiyatlarını göz önünde bulundurmadığını belirterek kararı bozdu.


Arsanın gerçek değeri

Yerel mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyup arsanın gerçek değerinin belirlenmesi için dava dosyasını yeniden bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi heyeti, Yargıtay'ın yönlendirdiği gibi eşdeğer arsa üzerinden maliyet hesaplaması yaparak arsanın tamamının değerini mahkemeye bildirdi. Mahkeme, Büyükşehir'i yine arsanın tamamı üzerinden tazminat ödemeye mahkum ederek, 11 hissedara payları oranında dağıtılmak üzere toplam 65 milyon 511 bin 790 TL ödemeye mahkum etti.

Büyükşehir hukukçuları, bu karara da Yargıtay'da itiraz etti. Büyükşehir hukukçuları bu kez de, yeniden keşif yapılmasını ve kamulaştırması el koyma varsa bile emsal yerlerin fiyatı üzerinden fiyatlandırılma yapılmasını istedi. Yargıtay, itiraz üzerine mahkemenin tazminat kararını bozarak, mahkemeden davaya konu Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'nda yeniden keşif yapılmasını, yeniden bilirkişi raporu alınmasını ve buna göre emsal alan üzerinden piyasa fiyatlandırması yaparak hüküm kurulmasına karar verdi.


Yeniden incelendi

Yargıtay'ın bozma kararına ikinci kez uyan mahkeme heyeti, dosyayı bilirkişiye göndererek, davaya konu arsa üzerinde yeniden inceleme yapılmasını, emsal arsaların değerleri de dikkate alınarak yeniden hesaplama yapılmasına karar verdi. Yeniden Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'nda inceleme yapan bilirkişiler, arsa değerini de belirten raporlarını mahkemeye verdi. Bunun üzerine mahkeme davayla ilgili 3. kez karar verdi. Üçüncü kararında yine 55 metrekarelik alanla hak sahiplerinin arsasına haksız şekilde giren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hak sahiplerine arsanın tamamını alarak, 2010 tarihinden itibaren yasal faizi işlemek suretiyle toplam 62 milyon TL tazminat ödemeye mahkum etti. Bu rakamın yasal faiziyle birlikte 86 milyon lirayı bulacağı hesaplandı. Hukukçular, "Bundan sonra Yargıtay'dan dönmesi düşük bir ihtimal" dedi.


Yeni Asır




Geri Dön