İzmir Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'na 94 milyon TL'lik ceza!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'na özel mülkü dahil edince 94 milyon liralık ceza yedi. Büyükşehir mühendislerinin hatasının faturası İzmirliye kesilmiş oldu.
Başladığı bir çok projeyi zamanında bitiremediği için sık sık eleştiri konusu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mühendislik hatası sonucu, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'ndaki amfi tiyatronun arka bölümünün bir kısmını, belediyeye ait saha yerine yanındaki özel mülkiyet arazisine yaptı. Mühendislik hatasının faturası Büyükşehir Belediyesi'ne ağır oldu. Arazide hak sahibi 11 hissedar, Asliye hukuk mahkemesine dava açarak "kamulaştırmasız el atma" işlemi yaptığı gerekçesiyle belediyeyi mahkum ettirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 yılı aşkın bir süredir devam eden dava maratonunun ardından yasal faizleri ile birlikte 11 hissedara toplamda 94 milyon lira ödemeye mahkum edildi.
Karan temyiz eden Büyükşehir, Yargıtay'dan gelecek sonucu beklemeden mülk sahipleri ile masaya oturdu. 94 milyon liralık borç, 10 eşit taksite bölündü. Durum böyle olunca toplamda 245 bin metrekare alan üzerine kurulu bulunan ve 23,5 milyon liraya mal olan rekreasyon alanı için Biiyükşehir'in kasasından maliyetinin 4 katı daha fazla para çıkmış oldu. Biiyükşehir'in mühendislik hatasının faturası da yaşananların ardından her zaman olduğu gibi yine İzmirliye kesilmiş oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova'da geçmiş dönemlerde Aqua park yapılmak istenen alanla ilgili hukuki pürüzleri aştıktan sonra 245 bin metrekarelik alanda rekreasyon alanı yapmak için çalışma başlattı.
İddiaya göre, hazırlanan rekreasyon projesi araziye yerleştirilirken hata yapıldı ve yanlışlıkla belediye arazisinin sınırları aşıldı ve yaklaşık 45-50 metrekarelik bir bölüm vatandaşın arazisine taştı. Bunun üzerine amfi tiyatro arkasındaki alanı kapsayan arazinin hak sahibi 11 hissedar belediyeye karşı dava açtı. 11 hissedar, açtıkları dört ayrı alacak, tapu iptali ve tescil, kamulaştırmasız el atmadan kaynaklanan tazminat davasında 12'şer bin TL talep etti. Dört ayrı dava, İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde birleşti. Dava çerçevesinde yapılan keşiflerde, arazinin bir kısmının iş makineleriyle düzeltilerek doğal yapısının bozulduğu, özellikle amfi tiyatro inşaatının bir kısmının özel arazi içinde yapıldığı da bilirkişi raporunda yer aldı. Mahkeme de, Büyükşehir Belediyesi'nin maliyeti 23 milyon 520 bin TL olan Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alam ve buz pateni salonu yapımında özel araziye kamulaştırmasız el attığına karar verdi. Mahkeme, toplam 245 bin metrekare üzerinde kurulu projede mülk sahiplerine ait 74 bin 688 metrekarelik arazinin bir bölümüne kamulaştırmasız el atıldığını belirtti.
Mahkeme, imar planında rekreasyon alanı, ağaçlandırılacak alan ve açık hava tiyatrosu içinde kalan söz konusu arazinin, kalan kısımlarının davacı mülk sahipleri tarafından kullanımlarının engellendiğim belirledi. Bu nedenle davacıların arazideki paylarına düşen miktarların ayrı ayrı iptali, davalı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adına tesciline karar verdi.
10 TAKSİTE BÖLÜNDÜ
Dava konusu taşınmazın değeri ise 82 milyon 156 bin 800 TL olarak tespit edildi. Buna karşın davacıların her bir dava için 12 bin TL talep etmesini dikkate alan İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, şimdilik 12 bin TL'lik kısmın yasal faiziyle birlikte Büyükşehir Belediyesi'nden alınıp hak sahiplerine hisseleri oranında verilmesine karar verdi. Mahkeme, davacıların fazlaya ilişkin haklarının, yani 82 milyon 156 bin 800 TL'lik kısmın saklı tutulmasına hükmetti. İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararım Büyükşehir Beledİ3/esi ve davacılar temyize götürse de sonuç değişmedi. Davayı kaybeden İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 hissedara yasal faizleri ile birlikte 94 milyon lira ödemeye mahkum edildi.
Son mahkeme kararını temyiz eden Büyükşehir Belediyesi, 3. kez Yargıtay'a giden dosyanın sonucunu beklemeden mülk sahiplerinin avukatı Suat Sert'in teklifi üzerine geçtiğimiz aylarda mülk sahipleri ile masaya oturdu. Büyükşehir Belediyesi'nin '94 milyon liralık borcu 16-18 taksit halinde ödeyelim' teklifi mülk sahipleri tarafından kabul görmedi.
Görüşmeler sonucunda hak sahiplerinin istediği gibi 94 milyon liralık borç, 10 eşit taksite bölündü. İlk taksiti Nisan ayında ödeyen Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde 9.4 milyon lira tutarındaki 6. taksiti de mülk sahiplerinin banka hesaplarına yatırdı, Taksitlerin ödenmeye başlaması ile birlikte Büyükşehir, söz konusu alanın tapusunun kendi adına tescil edilebilmesi için gerekli girişimleri de başlattı. Böylece toplamda 23,5 milyon liraya inşa edilen rekreasyon alanı, hak sahiplerine ödenen ve ödenecek olan kamulaştırmasız el atma bedelleri ile birlikte maliyetinin tam 4 kat fazlasına yani 117 milyon 500 bin liraya mal olmuş oldu.
Sabah Egeli