Kent Haberleri

Kamil Ocak Stadyumu meydan olarak düzenlenecek!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından yürütülen Gaziantep’in tarihi ve kültürel dokusunun ortaya çıkarılması projesi masaya yatırıldı

Meclis Salonu’nda gerçekleşen alternatifli proje tartışıldı. Uzman konuklar ve şehir plancıları tarafından tartışılan proje için Tarihi Kentler Birliği üyeleri, Kent Konseyi Üyeleri, Gaziantep Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Şahinbey, Şehitkamil Belediyeleri, Mimarlar Odası Üyeleri ile birçok mimar ve kent planlayıcıları görüş belirttiler.


Üç bölgede yapılması düşünülen projenin birinci aşamasında Gaziantep Kalesi ile Zeugma Mozaik Müzesi arasındaki aks yer alıyor. Burada kalan tarihi ve kültürel yapıların ortaya çıkarılması ve kent dokusunun korunması hedefleniyor. Gaziantep Kalesi’nden Zeugma Müzesi’ne giden bir yol veya üst geçit yapımı da düşünülüyor.


İkinci bölgede Demokrasi Meydanı’ndan Derekanarı Sokaktan kaleye kadar olan bölüm yer alıyor. Bu arada hanların, kent otellerin, ticarethanelerin, ofis ve büroların yapılması ve yine kent dokusunun korunması hedefleniyor.


Derekenarı sokaktan Tüfekçi Yusuf Bulvarı’na kadar olan bölgeyi kapsayan projenin içinde alt yapı sorunlarını çözülmesi, ulaşım sorunu ve nüfus yoğunluğu da göz ardı edilmeyecek. Prode ayrıca kent dışından gelenlerin kent dokusunu anlayabilmeleri faktörü de unutulmadı.


Üçüncü bölgeyi ise Eblahan ve Adil Özberk Caddesi oluşturuyor. Buradaki projede ise Evlerin saçakları ve avluları kent dokusuna uyarlanıp yeniden dizyan edilmesi ve eski iplik fabrikasının yerinin bir eğitim işlevine kavuşturulması planlanıyor. Hatta buranın bir özel üniversite veya üniversitelerin bir fakültesi de yapılabilir görüşleri savunuldu.


Taslak proje üzerinde görüşlerini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, özellikle bu proje içinde yer alan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerinin meydan olarak düzenlenmesinin uygun olacağını söyledi. Büyük kentlerin meydanlara çok ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Güzelbey, “Burayı meydan yapıp altını da otopark yapabiliriz. Kentin şuanda otopark konusunda da sıkıntısı var. Etrafına insanları çekebilme adına bir veya iki katlı binalar yapılabilir. Tabi burada stadyumun karşısındaki oto galerilerin taşınması gündeme gelecek. Eğer tramvay sorun olursa o da yer altına alınabilir.” diye konuştu.


BAKIRCILAR ÇARŞISI KÜLTÜREL DOKUNUN KIRILMA NOKTASI OLDU


Bakırcılar Çarşısı’nın Gaziantep’te kültürel dokunun ortaya çıkarılmasında kırılma noktası olduğunu işaret eden Güzelbey, bazı bölgeleri yaparken bir takım risklerin alınabileceğini vurguladı. Güzelbey, ancak o bölgenin tarihi ve kentsel dokusunu kaybolmadan çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi.


Toplamda 80 hektarlık bir alanı kapsayan tarihi dokunun gün yüzüne çıkarılması projesi ilgili kurum ve kişiler tarafından tartışmaya açıldı. Proje Kent Konseyi’nde de gündeme alınacak ve konsey üyelerinin bilgilerine sunulacak.


Şehir Plancısı Faruk Göksu da, bu projeyi planlarken genel anlamda kentin geleneksel dokusunu koruma hesabı ile yola çıktıklarını ve üç proje, üç tasarım, üç çalıştay mantığı ile işe başladıklarını belirtti. Türkiye’nin üçüncü kez kentsel dönüşüm sürecini yaşadığını vurgulayan Göksu, 60’lı yıllardan 80’li yıllara kadar bir kez, 80’li yıllardan 2 binli yıllara kadar bir kez daha ve şimdi de üçüncü kez kentsel dönüşüm dönemi yaşandığını kaydetti.


10 yıl öncede Bakırcılar Çarşısı’nın dönüşümünü yaparken bir takım tepkiler aldıklarını işaret eden Faruk Göksu, “Türktepe ile Bey mahallesini nasıl buluşturacağız. Kale ile Zeugma Müzesi’ni nasıl buluşturacağız. Biz bunun planlarını yaparak işe başladık. Gaziantep’in de kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Bu kaçınılamaz. Bunu yaparken de Gaziantep’in yeni bir vizyona kavuşması ve kentsel dokusunun korunmasını amaçlıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.


Toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Vakıfler Bölge Müdürü İsa Güven, Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi