Asım Güzelbey : Yeni belediye yasasını birlikte uygulayacağız!
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, yeni çıkan 6360 sayılı belediyeler yasasının uygulamaya konulması ile birlikte bir takım değişikliklerin yaşanacağını ifade etti..
Güzelbey, İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı’nda Türkiye Belediyeler Birliği Temsilcisi sıfatı ile bir konuşma yaptı. Bu yasa hazırlanırken belediye başkanları olarak kendilerinin de görüşlerine başvurulduğunu belirten Güzelbey, “Türkiye’de 550 kişi bir yasa yapar, ama 80 milyon kişi de bu yasayı delmek için uğraşır.” dedi.
“Yasa yapılırken bizim de görüşlerimiz alındı.” diyen Güzelbey, “Tabi burada değerlendirilenler oldu değerlendirilmeyenler oldu. Yasa yürürlüğü girdiği zaman neler getirip neler götüreceğini hep birlikte göreceğiz. Ama bir konuyu değerlendirmek için o konu hakkında bilgi sahibi olmak lazım. Genelde insanlar bilmedikleri konularda fikir yürütürler. Ama bugün bunun tam tersi olacak. Önce bilgilendirileceğiz sonra da yasa çerçevesinde fikirlerini gündeme getirecekler.” diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı Mali İdareler Genel Müdürlüğü Belediye Hizmetleri Daire Başkanı Süleyman Elban ise, bir sinevizyon eşliğinde değişen belediyeler yasasının ayrıntılarını anlattı. Merkez nüfusu 750 bin olan belediyelerden sadece Denizli ile Şanlıurfa’nın büyükşehir olabileceği bir yasayı geniş tutarak il nüfusunu baz aldıklarını belirten Elban, mevcut büyükşehir belediye il sınırlarının daha da genişlediğini söyledi.
2 BİNİN ALTINDAKİ BELDELER KÖY OLACAK
Türkiye genelinde 13 büyükşehir ile 26 yeni ilçenin kurulduğunu anımsatan Elban, nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerinin köye dönüştürüldüğünü belirtti. Mevcut büyükşehirler ile yeni kurulan büyükşehirlerde İl Özel İdareleri’nin tüzel kişiliğinin kaldırıldığını hatırlatan Süleyman Elban, yetki alanı ve köy yollarındaki temizlik, karla mücadele, yapım ve onarımlarının büyükşehirlere verildiğini söyledi.
Yeni yasa ile büyükşehir belediyelerine mabet yapımı, bakım ve onarımı getirildiğini vurgulayan Elban, bu mabetlerde bedelli ya da ücretsiz su kullanımı verebileceğini kaydetti. Büyükşehir belediyelerinin amatör spor kulüplerine nakdi ve malzeme yardımında bulunabileceğini ifade eden Alben, belediye bütçesinin binde 7’sini aşılmadan bu yardımın yapılacağını bildirdi.
Daha önce UKOME’de temsilcisi olmayan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndan bir kişinin bundan sonra UKOME’de temsil edileceğini dile getiren Elban, büyükşehir belediyelerinin giderlerine yeni bir kalemin girdiğini kaydetti. Büyükşehir belediyelerinin yurt dışı ve yurt içi kamu, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılan ortak hizmetler ve diğer proje giderleri büyükşehir belediyelerinin giderleri arasında sayılacak.
Büyükşehirlerin ilçe belediyelerince alınan otopark gelirlerinin büyükşehir belediyelerine aktarılacağını ifade eden Süleyman Elban, belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında olan yerlerde mahallenin kurulamayacağını belirtti. Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerin konuk evi açmasının zorunlu olduğunu aktaran Elban, baz istasyonlarının yer seçim belgesinin ise büyükşehir belediyelerine verildiğini kaydetti.
BÜYÜKŞEHİR BAŞKANLARI DİPLOMATİM PASAPORT KULLANACAK
Büyükşehir belediye başkanlarının diplomatik pasaport kullanma imkanın getirildiği yeni beledi yasasında, Türk idare sistemine yeni bir kurum eklendiğini vurgulayan Elban, artık “Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı”nın oluşturulduğunu belirtti.
Nüfusu 4 binin altında olan ilçe belediyelerinin eskiden gelirlerinin 43 bin civarında olduğunu, ancak yeni yasa ile bu rakamın 462 bin civarına çıktığını belirten Elban, nüfusu 5 binin üzerinde olan ve eskiden geliri 183 bin civarında olan ilçe belediyelerinin gelirlerinin 462 bin civarına geldiğini ve gelir durumlarının eşitlendiğini açıkladı. Elban, yeni yasa ile birlikte belediyelere yüzde 65 eşit pay, yüzde 35 ise nüfusa göre pay verileceğini söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi