Genel

Aşiyan Müzesi dönemine uygun olarak restore edilecek!

Tevfik Fikret Aşiyan Müzesi, Tevfik Fikretin evi için yaptığı düzenlemeler arşiv araştırması ile saptanarak, dönemin yaşam tarzına uygun olarak restore edilecek

Türk şair Tevfik Fikretin ev olarak kullandığı ve ölümünden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Aşiyan Müzesi, 940 bin TL harcanarak restore edilecek.

Belediye tarafından 1940 yılında ailesinden satın alınarak, 1945 yılında "Edebiyat-ı Cedide Müzesi" adı ile ziyarete açılan günümüzün Aşiyan Müzesi, 1945 yılından bu yana 7 kez bakım ve onarımdan geçirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğünce 2005 yılında başlatılan çalışmalar sonucu binanın rölövesi çıkarıldı. Yapının restorasyonu için gerekli izinler alınarak, bu yıl 24 Ağustosta ihalesi gerçekleştirildi.

Geçen ay restorasyonu başlayan Aşiyan Müzesi, Tevfik Fikretin evi için yaptığı düzenlemeler arşiv araştırması ile saptanarak, dönemin yaşam tarzına uygun olarak restore edilecek. Müzenin alt katında yemek odası, mutfak ve çamaşırhane yer alıyor. Bu katta yer alacak "Şair Nigar Hanım Bölümü"nde şaire ait eşya ve kütüphane bulunacak.

Binanın giriş katındaki büyük salonda Tevfik Fikrete ait eşya ve kendi yaptığı resimler sergilenecek. Osmanlı Padişahı Abdülmecidin "Sis" tablosu da bu salonda yer alacak. Yapıdaki, yazlık dinleme odasında, Tevfik Fikretin eşyasının yanı sıra  Servet-i Fünun edebiyatçılarının fotoğraf ve resimleri bulunacak. Bu katta yer alan diğer odalarda ise şair Abdülhak Hamid Tarhana ait eşya sergilenecek.

Aşiyan Müzesinin üst katında Tevfik Fikretin çalışma odası ve yatak odasının bulunduğu bölümlerde, şairin yaşadığı döneme uygun sergileme yapılacak. Bu bölümdeki İstanbul Boğazı manzarası, ziyaretçileri etkileyecek. Aşiyan Müzesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından pazar ve pazartesi günleri hariç her gün 09.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen Müzeler Haftasına yetiştirilmesi planlanan müze restorasyonu, 940 bin TLye mal olacak.

BAHÇEDE DE AYDINLATMA VE YEŞİLLENDİRME ÇALIŞMASI YAPILACAK

Kütüphane ve Müzeler Müdür Yardımcısı Ramazan Elmas, öncelikle binanın zemininde yenilemeler yapıldığını belirterek, su ve drenaj sistemi kurulduğunu, özelliğini kaybeden ahşapların değiştirildiğini ve binanın dış cephe kaplamasının tamamen sökülerek, orijinal haline uygun olarak yenilendiğini kaydetti.

Çatının taşıyıcı sisteminin de yenilendiğini ifade eden Elmas, "Salonda, Tevfik Fikrete ait kalem işleri yeniden ortaya çıkarıldı. Amacımız, bu müzeyi Fikretin yaşadığı döneme uygun hale getirmektir. Fikretin mezarının bulunduğu bahçede de aydınlatmalar ve yeşillendirme çalışmaları yapılacak" dedi.

AA