07 / 05 / 2024

Askeri bölgede yerelden hükümete yetki devri!

Askeri bölgede yerelden hükümete yetki devri!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, milli güvenliğe dair tesislerde, askeri yasak bölgelerde ve özel güvenlik bölgelerinde, yerel idarenin kararını beklemeksizin planlama yapabilmesinin önü açıldı



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, milli güvenliğe dair tesislerde, askeri yasak bölgelerde ve özel güvenlik bölgelerinde, yerel idarenin kararını beklemeksizin planlama yapabilmesinin önü açıldı.
İmar Kanunu ile Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, dün TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife eklenen önergeyle milli güvenliğe dair tesislerde, askeri yasak bölgelerde ve özel güvenlik bölgelerinde, yerel idarenin kararını beklemeksizin, bakanlığın her tür ve ölçekteki plan ve plan değişikliklerini yapmasının ve resen onaylamasının önü açıldı.

İki ay beklenecek
Böylece ilgili idarenin meclisinde iki ayda karara bağlanamayan genel sığınak alanları, enerji ve telekomünikasyon tesisleri, altyapı, üstyapı, iletim hatları ve büyükşehir sınırları dışındaki yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı madde üretim tesisleri ve depoları, toplu konut uygulamaları, ulaştırma, elektronik haberleşme tesislerinde de planlama yetkisine sahip olacak.
TSK'nın harekat, eğitim ve savunması bakımından önem arz eden yapı ve tesislere ilişkin imar planları bakanlıkça, parselasyon planları taşra teşkilatınca yapılacak, yaptırılacak ve onaylanacak.
Hudut güvenliğiyle ilgili yapıların inşasında, Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı'nca üstlenilmek şartıyla imar planı, parselasyon planı, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni şartı aranmayacak.

Kapalı çarşı düzenlemesi
Teklifle tek hane gibi göründüğü için sorun yaşanan Kapalı çarşı gibi yapılardaki işlemler kolaylaşacak. Teklifle tarihi eserlerin bulunduğu alanlardaki mülk sahiplerinin belediye ile anlaşmasına ve bu alanlardaki yenileme işlemlerinin, mülkiyet dokusunda herhangi bir değişiklik yapılmadan belediyece res 'en yapılmasına imkan tanınacak.
Eklenen bir başka önergeyle de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'a planlama yaparken jeolojik etüt isteme yetkisi verildi. Yapılan düzenlemede Japonya'daki son depremin etkili olduğu belirtildi.

 


Geri Dön