Sektörel

Aslantepe'nin kredisi rötar yaptı

Galatasaray'ın Aslantepe'deki yeni stadının inşaatının bitirilmesini sağlayacak 120 milyon TL'lik kredi için Toplu Konut İdaresi'nin(TOKİ) kefil olma girişimi zora girdi.

Krediyi verecek olan Halk Bankası TOKİ'nin mevzuatlara göre krediye kefil olup olamayacağına karar veremedi. Üniversitelerden hukuki görüş alınması yoluna gidildi.  
 
  
Bu süreçte ilginç bir gelişme yaşandı. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi TOKİ'nin krediye kefil olabileceği görüşünü bildirdi. Ancak Halk Bankası yönetimi Üniversite'nin Galatasaray'la yakınlığını gerekçe göstererek görüşü kabul etmedi. Banka yetkilileri Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden görüş alınmasını istedi. Gazi'den olumsuz görüş çıkarsa krediye onay verilmesinin zora gireceği belirtiliyor. Bu durumda Cim Bomluların heyecanla beklediği yeni stadın inşasının tamamlanması bir başka bahara kalacak.

Eren Talu Mimarlık'ın yabancı ortaklarıyla birlikte yürüttüğü Galatasaray'ın Seyrantepe'deki yeni stadının yapımında sorunlar bitmek bilmiyor. Finansman güçlüğü sebebiyle stadın inşaat süreci çok yavaş ilerliyor. Şantiyede daha önce 600 kişi çalışırken bu sayı şimdi 50'ye kadar gerilemiş durumda. Stadyumun 29 Ekim 2009'da açılması planlanıyordu. Ama şu ana kadar kompleksin sadece yüzde 35'lik bir bölümü tamamlanabildi. Açılışın 2009'a yetişmesi mümkün görülmüyor. Bugüne kadar 71 milyon dolar harcanan stadı tamamlayabilmek için kaynak arayışına giren Eren Talu ise henüz bir sonuca ulaşabilmiş değil. Talu-Alke ortak girişim grubu kaynak sorununu çözmek için 2008'in sonunda Abu Dhabi Group ve Al Zarooni Group ile ortak olmuştu. Dubaili gruplar stadın inşası için bir miktar kaynak aktardı. Ancak Talu'yla ortak olurken TOKİ'nin garantörlüğüyle kredi alınacağını öngördükleri için stadın geri kalan bölümünün banka kredisiyle tamamlanmasını bekliyorlar. TOKİ geçtiğimiz aylarda Talu ve ortaklarının Halk Bankası'ndan almak istediği krediye kefil olmayı kabul etmişti. Kefilliğin karşısında TOKİ ekstra garantiler aldı. Ancak Halk Bankası 120 milyon TL'lik kredi için beklenen onayı vermedi. Banka yönetiminin, kanunların TOKİ'nin kefilliğine imkân tanıyıp tanımadığı noktasında tereddütleri bulunduğu belirtiliyor. TOKİ ise mevzuatlarda kefil olmayı engelleyecek herhangi bir hüküm bulunmadığı noktasında ısrarlı. 'TOKİ kaynaklarının kullanım şekline ilişkin yönetmelik' ile idarenin özel hukuk hükümlerine tabi gayrimenkul faaliyetleriyle ilgili alacağın ve borcun yapılandırılması, intifa, trampa, ödünç ve benzeri her türlü özel hukuk işlemlerini yapmaya yetkili olduğuna dikkat çekiliyor. Halkbank üniversite ve yetkili kuruluşlardan gelecek hukuki görüşlere göre TOKİ'nin kefilliğinin geçerli olup olmadığına karar verecek. Eğer kefillik kabul edilmezse Eren Talu ve ortaklarının kredi talebi onaylanmayacak. Bu durumda stat inşaatının tamamlanması konusunda sıkıntı yaşanacak.

Galatasaray'ın yeni stadı ve Ali Sami Yen projesi için Ağustos 2007'de TOKİ'nin yaptığı ihaleyi 777 milyon lira maliyet ve TOKİ'ye 234 milyon lira kâr payı taahhüdü ile hasılattan yüzde 7 pay koşuluyla Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat kazanmıştı. Eren Talu projeyle ilgili kaynak sorununu aşmak için Dhabi Group ve Al Zarooni ailesiyle ortak olmuştu. Böylece projenin yüzde 51'i Abu Dabi sermayesine geçti. Planlara göre Seyrantepe'deki stadyum 29 Ekim 2009'da tamamlanacaktı. Bu yılın haziran ayında ise mevcut Ali Sami Yen Stadı'nın yerine rezidans ve alışveriş merkezi inşaatına başlanacaktı. Toplamda 650 milyon doları bulacak yatırımın akıbeti, finansman sorunu sebebiyle belirsizliğini koruyor.

Zaman