29 / 12 / 2024

ASO 2'nci OSB'ye mera şoku!

 ASO 2'nci OSB'ye mera şoku!

 Ankara Sanayi Odası’nın Başkanı Nurettin Özdebir yaptığı açıklamada Tarım Bakanlığı’nın Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’yi mera statüsünden çıkarmak için 3 köyü yine imar etmeleri talebinde bulunduğunu söyledi.





Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) 1999'da devletten satın alıp içerisine 330 sanayi fabrikası kurduğu ASO 2'nci Organize Sanayi Bölgesi (OSB) aradan geçen 18 sene sonra mera şokuyla karşı karşıya kaldı. Olay, bazı sanayi şirketlerinin bankadan kredi almak için fabrikalarını ipotek vermek istemesiyle ortaya çıktı. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Tarım Bakanlığı'nın OSB'yi meradan çıkarmak için karşılığında 3 köyü yeniden imar etmeleri talebinde bulunduğunu söyledi. Sanayiciler, ‘Fabrikaları söküp yerine inek mi bağlamamız gerekiyor?” eleştirisini yaptı.

SATTILAR, SONRA MERA DEDİLER

ASO 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan mera şokunu ASO Başkanı Özdebir gündeme taşıdı. Yaşanan sıkıntıyı Afyon'da düzenlenen ASO Meslek Komiteleri ortak toplantısında dile getiren Nurettin Özdebir, devletin resmi kayıtlarında oluşan aksaklıklar yüzünden, yıllardır ileri teknolojiyle sanayi üretimi yapan çok sayıda fabrikanın şimdi zor duruma düştüğünü söyledi.

Özdebir, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette trajikomik mera şokunun detaylarını şu şekilde anlattı:  “ASO olarak sanayicilerimizin daha uygun ortamlarda üretim yapmalarını sağlamak için modern organize sanayi bölgeleri kurup yatırımcılarımıza tahsis ediyoruz. İkinci OSB'yi kurmak için 1999'da Hazine'den parası karşılığında arsa satın aldık. Arsanın meraya gelen kısımları yasaya uygun olarak ot paraları ödenip mera vasfı dışına çıkarıldı. Sonra imar planlarımız onaylandı, yatırımcılarımıza arsaları tahsis ettik. Sanayicilerimiz de OSB içindeki kendi arsalarının üzerine 330 civarında fabrika kurup çalıştırmaya başladı. Fabrika arsaları alındı, satıldı, ipotek gösterildi, sorun olmadı. Ancak yıllar sonra bir sanayicimiz kredi için fabrikasını bankaya ipotek vermek isteyince Tarım Bakanlığı engeliyle karşılaştı. Bakanlık, fabrika arsasının mera olduğunu bankaya bildirmiş. Öğrendik ki; 2014 yılında devlet parsel kayıtlarını dijital ortama geçirirken, bize satılan arsanın büyük kısmı tapuya yeniden mera olarak yazılmış. Teknik ve idari bir hata olmasına rağmen şu ana kadar bir türlü sorunu çözüp sanayicilerimizin önüne çıkarılan engeli kaldıramadık.”

3 KÖY YAPARSANIZ ÇÖZERİZ


Başkan Özdebir, Tarım Bakanlığı ile çok sayıda görüşme yaptıklarını, teknik hatayı düzeltmek için dava dahi açtıklarını, ancak bir türlü çözüme ulaşamadıklarını söyledi. Aksine Tarım Bakanlığı'ndan çözüm için ilginç bir teklif aldıklarını dile getiren Özdebir, “Bakanlık sorunun çözümü için bizden okulu, camisi ve evleriyle 3 köy yapmamızı istedi. Bunu yaparsak mera kalkacakmış. Ancak OSB'nin 3 köy kuracak böyle bir parası yok. Üstelik sorun bizden kaynaklanmıyor” dedi. Sıkıntıları değerlendiren bazı sanayiciler, “Devletin hatası yüzünden üretim yapamaz hale geldik. Ne yapalım, fabrikaları durdurup sanayi arsası üzerinde inek mi besleyelim?” eleştirisini yaptı.

‘MALI SATIP 18 AY BEKLİYORUZ'


Sanayicilerin yaşadığı sıkıntıları da anlatan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, piyasada vadelerin olağanüstü uzaması sebebiyle nakit sıkıntısı yaşandığını söyledi. Özdebir, sanayi malı ana girdilerini üreten büyük tekellerle büyük ithalatçıların sanayiciye kısa vadeyle mal sattığını, ancak sanayicinin ürününü piyasaya 18 aya uzanan vadelerle satabildiğini dile getirirken, “Bu günlerde 6 ay vadeli çek ve senetler piyasada peşin kabul ediliyor. Bu noktada bankalara büyük iş düşüyor. Sanayicilere yönelik olarak tıpkı tüketici kredilerine benzer bir kredi modelinin hayata geçirilmesi lazım. Bu talebimizi ilgili birimlere ilettik” diye konuştu.

Sanayiye yönelik yeni fonlama modeli önerisinde bulunan Özdebir, “Bankalar beni fonlayacağına benden mal alan insanları fonlamalı. Tüketici kredilerine benzer bir modelin sanayi için de uygulanıyor olabilmesi gerekiyor” dedi.


Geri Dön