27 / 04 / 2024

Asrın projesinin açılışı yarın!

Asrın projesinin açılışı yarın!

KKTC'ye su taşınması için temeli 2011'de atılan tarihi projenin açılışı yarın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katkısıyla yapılacak.Proje kapsamında Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposu'na getirildi.



MERSİN'İN Anamur İlçesi'nden KKTC'ye denize döşenen 80 kilometre uzunluğundaki borularla su temin edilmesi için temeli 7 Mart 2011'de atılan ve 'Asrın Projesi' olarak nitelendirilen şebekenin açılışı yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı törenle yapılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Anamur'un Dragon Çayı üzerine inşa edilen Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan projenin içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1.2 milyar lira oldu. KKTC İçme suyu Temini Projesi'nin son parçasının yerleştirilmesiyle tamamlanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. 


İlk su geçen hafta ulaştı


Proje kapsamında Dragon Çayı üzerine yapılan Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposu'na getirilerek, kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya ilk su geçen hafta ulaştı. 


Baraj açılışı bekliyor


ALAKÖPRÜ Barajı'nda incelemelerde bulunan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, barajın açılışa hazır olduğunu belirterek, "Bu denli büyük ve Asrın Projesi olarak nitelenen yatırımın, Akdeniz'in incisi Mersin'e ve Mersin üzerinden KKTC'ye kazandırılmış olmasının verdiği haklı gururu yaşıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


Akşam


Geri Dön