Yeni Şirketler

Ataköy arazileri için Meclis araştırması isteniyor

TOKİ'nin satışa sunduğu Ataköy-Yeşilköy sahilindeki arsalar TBMM gündemine getirildi. CHP'li Yıldız, arazilere yapılan imar uygulaması için Meclis araştırası açılmasını istedi

TOKİ'nin Ataköy-Yeşilköy sahilindeki arazileri satışa çıkarmasıyla ilgili kamuoyunun tepkisi sürerken, konu bu kez TBMM gündemine getirildi. CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, söz konusu arsaların mülkiyetlerinin geçerliliğini ve burada yapılan imar uygulamasının hukuki durumunun belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi. Yıldız ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde; kıyıların bir ülkenin miktarı çoğaltılamayan, denizin tamamlayıcıları olduğu ifade edildi. Anayasa, yasalar, Danıştay ve Yargıtay içtihatlarıyla güvenceye alınan kıyılarda hala hukuka aykırı, kıyı talanı şeklindeki bazı yanlış uygulamaların görüldüğü iddia edildi.

"Dolgu yap, onayla"

İstanbul ormanlık alanlar ve sahillerdeki düzensiz yapılaşmanın denetimsizlik yüzünden kronik hale geldiği öne sürüldü. Önergenin gerekçesinde, kıyı kullanımında en çok rastlanan usulsüzlüğün deniz dolgusunda yaşandığı, önce dolgu yapıldığı, sonra da planların onaylandığı savunuldu. İstanbul'daki hızlı yapılaşma nedeniyle birçok kamu ve orman arazisinin talan edildiği, imar değişikliğiyle yerlerine beton yığınları dikildiği ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi; "Bu talan Ataköy-Yeşilköy sahilindeki kıyı kesiminde de yaşanmaktadır. Ataköy sahilinde çok güzel bir projeyi hayata geçireceğini iddia eden TOKİ, bazı taşınmazlar satışa çıkarmıştır. Bu nedenle kıyıların satış işlemlerini ve satış öncesi hukuki durumlarını iyi araştırılması gerekmektedir.

Çeşitli gerekçeler ve uygulamalarla kamuoyu gündemini meşgul eden, kıyıların gelişigüzel yapılaşmaya konu edilmesinin önündeki hukuki engellerin ve kıyı kullanımlarının bu konudaki yasal düzenlemeler karşısındaki halihazır hukuki durumunun gözden geçirilmesi ve denetime dair genel prensiplerin açığa çıkarılması  gerekmektedir.

İmar durumu nedir?

TOKİ tarafından satışı  gündeme getirilen Ataköy-Yeşilköy sahilindeki kıyı kesiminde kalan taşınmazların mülkiyetlerinin geçerliliğinin olup olmadığının, burada yapılan imar uygulamasının hukuki durumunun ve bunları satın alacak kişilerin mülkiyet kaydı yönünden ileride korunmaya değer bir haklarını olup olmayacağının, bu nedenle doğacak uyuşmazlıklarda kamu maliyesinin görebileceği zararların boyutlarının araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istiyoruz."
Gazete Habertürk