Kim Kimdir?

Ataköy sakini TOKİ'yi AİHM'e şikayet edecek

İstanbul'un en değerli arazilerden biri olarak kabul edilen Ataköy sahilindeki 6 parsel arazi konusunda TOKİ ile Ataköylüler arasındaki kavga bitmiyor  

Araziyi satış ve kiralama yöntemi ile değerlendirmek isteyen TOKİ, verdiği gazete ilanları ile "sahile ve çevreye zarar vermeyeceğim" derken, Ataköy sakinleri dün gerçekleştirdikleri protesto gösterisinde "Bu iş AİHM'e kadar gider" açıklaması yaptı. 9 Aralık'taki ihalenin iptali için Ataköy'deki tüm derneklerin ortak bir dava açmaya hazırlandığını dile getiren Ataköy Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayfer Kaynar, "Ataköy sakinleri olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Yargıda iç hukuk sürecinden sonuç alamazsak davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız" dedi.
Konun diğer muhatabı Mimarlar Odası da ihalenin iptali için çalışacağını açıkladı.
İhalenin gerçekleşmemesi için, oda olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirten Mimarlar Odası Bakırköy Şubesi Eski Başkanı Ali Hacıalioğlu, "İhale gerçekleşse bile süreci yargıya taşıyacağız. Bu kez ihalenin iptali için çalışacağız" diye konuştu. TOKİ'nin gazete ilanlarında yanıltıcı ve çelişkili bilgilerin bulunduğunu söyleyen Ali Hacıalioğlu, "TOKİ bu arazileri belli bir bedel karşılığında aldığını söylüyor. Bu bedeli kime ve hangi tarihte ödemiştir açıklamalı. Ayrıca yüzde 75 rekreasyon yani kamuya açık alan olacak diye söylüyor, bunun garantisi nedir? TOKİ böyle bir garanti veremez çünkü mevcut planlar arsa büyüklüklerinin 2 katı kadar imarı öngörüyor. TOKİ yanıltıcı bilgiler veriyor" diye konuştu.
 
Osmanlı ve Bizans kalıntıları var
Arazilerle ilgili olarak TOKİ hakkında açılmış davaların bulunduğunu hatırlatan Hacıalioğlu, "TOKİ'nin bu araziler konusunda parselizasyon çalışması Bakırköy Belediyesi tarafından dava edildi. Ayrıca Mimarlar Odası'nın da Anıtlar Kurulu'na bir itirazı söz konusu. TOKİ eski eserlerin bulunduğu yeri sözde ayrı bir parsel olarak gösterdi. Ancak herkes biliyor ki arazinin tamamında Osmanlı ve Bizans kalıntıları var. Bu arazi bir bütün olarak bile Arkeolojik sit alan ilan edilebilir" dedi. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu ise TOKİ'nin özellikle hükümetten aldığı cesaret ile kentsel yapılanma konularında suç işlemeye devam ve öncülük ettiğini belirterek, "Ataköy halkı ile birlikte TOKİ'ye suç duyurusunda bulunacağız" açıklamasında bulundu. Hükümetin, çıkardığı 5793 Sayılı torba Kanunu ile TOKİ'nin imar ve plan konusundaki yetkilerini genişlettiğini hatırlatan Muhçu, "Bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. TOKİ'nin bu yetkisi tartışma konusu iken bu yetkilerini sonuna kadar kullanması suçtur" dedi.
 
TOKİ GAZETE İLANINDA 'PLANI BOZMADIM' DEDİ
İhale tarihinin yaklaşmasıyla birlikte gazetelere verdiği ilan ile tepkileri yumuşatmaya çalışan TOKİ, söz konusu parsellerin 1991 ve 1997 yıllarında imar planlarının gerçekleştiğini ve TOKİ'nin bu planlar üzerinde değişiklik yapmadığını savundu. Plan gereği arsaların yüzde 75'inin rekreasyon (kamuya açık) alanları olarak düzenlenebileceğini belirten TOKİ ayrıca, parsellerin sahile cepheli olması nedeniyle Kıyı Kanunu'nda belirtilen hükümlere tabi olduğunu açıkladı. Satış ve kiralayama konu olan parseller üzerinde yapılacak turizm projelerinin hem İstanbul hem de Türkiye'ye önemli derecede vizyon ve prestij kazandıracağını öne süren TOKİ'nin ilanları ise ihaleye karşı çıkan Ataköylüler tarafından inandırıcı bulunmadı.
Selma Bektaş/Referans