28 / 04 / 2024

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Finans Merkezi ve Emekevler'i anlatıyor!

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Finans Merkezi ve Emekevler'i anlatıyor!

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Ataşehir Finans Merkezi projesindeki son durumu ve Emekevler projesini anlattı. İşte o basın toplantısı...



Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Finans Merkezi ve Emekevler'i anlatıyor! Tıklayın ve izleyin!

Ataşehir Belediyesi Emekevler projesine Haziran’da başlayacak

29 Mart 2009 yerel seçimlerinden sonra kurulan ve üç yaşına basan Ataşehir Belediyesi, bu süre içinde gerçekleştirdiği hizmetleri, Ataşehir’in gelişen yapısını ve kentsel dönüşüm projelerini açıkladı. Başkan Battal İlgezdi, “Şu anda tüm imar yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanılan bir belediyeyiz. Bu imkanlarla sorunları aşmaya ve hizmet üretmeye çalışıyoruz” dedi.

İstanbul’da yeni kurulan 9 ilçe belediyesi arasında imar planları yapılmayan tek belediye olduklarını dile getiren kaydeden Başkan İlgezdi, “Seçimlerden önce verdiğimiz sözleri tek tek yerine getiriyoruz. 3 bin 640 tapu dağıttık. Birçok sosyal belediyecilik hizmetini yerine getiriyoruz. Vatandaşlarımızın yemek, su, sağlık ve alt yapı gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Döktüğümüz 260 bin ton asfalt, Ataşehir’in kentleşmesine ne kadar emek verdiğimizin delilidir” dedi.

Ataşehir Belediyesi’nin kuruluşundan önce İçişleri Bakanlığı’nın imzaladığı protokoller sonucu ilk 6 ay hiçbir varlıklarının olmadığına dikkat çeken Başkan İlgezdi, “Başkan olduğumda sadece mazbatam vardı. Belediye binası, personel ve aklınıza gelebilecek her türlü imkandan yoksunduk. Ataşehir Belediyesi kurulurken Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Sancaktepe’den bazı mahalleler almıştı. Bu gerekçe ile bu belediyelerin borçlarına ortak edilmek istendik. Ayrıca Kadıköy Belediyesi bize 110 milyon lira borç çıkardı. Sonra bu rakamlar düşürüldü. Kendisi Ataşehir’de yer alan iki arsayı toplam 80 milyon liraya sattı. Bunlardan birisinin üzerinde şimdi Fenerbahçe Arena Stadı var. Bu paralar bizim kasamıza girmedi. Tabi tüm resmi kuruluşlar kanun çerçevesinde kendi haklarını koruyor, bizde Kadıköy Belediyesi de… Zamanla tüm borçları ödedik, eleman edindik ve halkımıza hizmete başladık” dedi.

Yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elinde
Ataşehir’in geleceğinin son derece parlak olduğunun altını çizen Başkan İlgezdi buna rağmen bir takım ilginç sorunlar ve mahkeme kararları ile uğraşmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Bölgede imar ve ruhsat ile ilgili tüm yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanıldığını ve kendilerinin sadece seyrettiğini belirten Başkan İlgezdi, “Ataşehir gelişmekte olan bir bölge. TOKİ’nin geniş arazileri var. Gayrimenkul projeleri ise bizim kontrolümüz dışında gerçekleşiyor. Düzensiz, çok katlı ve çarpık kentleşme örneği bunlar. Avrupa’nın beşinci yüksek binasını inşaatı yakında burada başlayacak. Bu yığılmaya karşın trafiğin nasıl bir hal alacağını merak ediyorum doğrusu. Defalarca gündeme getirdim. Bir çözüm bulunacağı söyledi. Bende bekliyorum” dedi.

Finans Merkezi bölgeye değer katar ama…
Ataşehir Finans Merkezi olarak ilan edilen merkezin bir garabet öyküsü olduğunu belirten Başkan İlgezdi, “Finans Merkezi olarak lanse edilen bölge ortalama 600-650 bin metrekare ve bizim Barbaros mahallemizin sınırları içinde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burada Finans Merkezi’nin startını verdi. 6 ay içinde inşaatlar başlayacak ama bu bölgenin hangi ilçeye ait olduğu beli değil. Ümraniye ile Ataşehir’in arasında kalıyor. Şu anda mahkemede. Mahalle ve arazi Ataşehir’de kalıyor ama Ümraniye’de kaldığı iddia ediliyor. Sonucunu bekliyoruz” dedi.

Emek Evler Projesi'nde 1280 konut yapılacak
Kendilerinin de 2 kentsel dönüşümü projesi yürüttüklerini dile getiren Başkan İlgezdi, Emek Evler projesinin Haziran ayı ile birlikte inşaatına başlanacağını kaydetti.

Başkan İlgezdi, “Emek Evler projesinde 410 vatandaş ile mutabakat sağlandı. Dere kenarı olarak tabir edilen yerlerle beraber 637 vatandaş ile anlaşıldı. Bu vatandaşların 57 bin metrekare arsaları alındı. 110 bin metrekarelik park alanı ile birlikte projelendirilerek 1280 konut yapılacak. Bunların 637’sini Ataşehir Belediyesi alarak arsa sahibi vatandaşlara dağıtacak. İnşaatı Grey Yapı Ortaklığı gerçekleştirecek ve Ataşehir Belediyesi’ne 80 milyon liralık bir kaynak artıracak. Bizim bu işten kazancımız alacağımız bu para ve vatandaşlarımızın insani konutlarda yaşamaları olacak” dedi.

İmar iskan blokları için görüşmeler devam ediyor
Bununla birlikte birde İmar İskan Blokları olarak tabir edilen bir projenin hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Başkan İlgezdi, “Sözkonusu alanda 300 bin metrekarelik arsada 1250 hak sahibi var. 750 bin metrekare inşaat yapılabilecek.   TOKİ  burada brüt 140 metrekarelik yapacağı konutların 1250’sini hak sahiplerine dağıtacak. Geriye kalanlar TOKİ, İBB ve Ataşehir Belediyesi arasında hakları oranında dağıtılacak. Ne kadar konut yapılacağı ise kesinlik kazanmadı” dedi.

Başkan İlgezdi, “Erdoğan Bayraktar Çevre ve Şehircilik Bakanı olduktan sonra buradaki protokollerini değiştiğini, sosyal konutlar yapılacağını söyledi. Ataşehir Belediyesi ise burada vatandaşa 140 metrekarelik konut sözü verdiği ve öyle anlaşma imzaladığı için işler durdu. Yani TOKİ’nin kararını normal konuttan sosyal konuta dönmesi üzerine projeler askıya alındı. Şu anda TOKİ, vatandaşlar ve Ataşehir Belediyesi görüşme halinde” diyerek sözlerini bitirdi.

Hüseyin Belibağlı/emlakkulisi.com


Geri Dön