27 / 11 / 2024

Ataşehir Belediyesi ve Doğa Park'a ihale davası!

 Ataşehir Belediyesi ve Doğa Park'a ihale davası!

Ataşehir Belediyesi’nin ilçe sınırları içindeki farklı parklarda kullanılmak üzere açtığı park ekipmanı ihalesinin komisyon üyeleri hakkında, ’ihaleye fesat karıştırmak’ iddiasıyla Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı




Aralarında İlhami Yılmaz’ın da bulunduğu 8 sanık, hasip cezasıyla yargılanacak


Yargılama Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılacak ve aralarında Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı İlhami Yılmaz’ın da bulunduğu 8 sanık, 5-12 yıl hasip cezasıyla yargılanacak.


Ataşehir Belediyesi, 8 Temmuz 2011 tarihinde ilçe sınırları içinde farklı parklarda kullanılmak üzere 30 kalemden oluşan park ekipman ihalesi açtı. İhalenin adı ise şu ifadeyle kayıtlara geçti: “Çocuk oyun grupları, kauçuk zemin kaplaması, açık alan spor aletleri, park, bahçe, satranç takımı ihalesi.” İhale için 3 firma teklif şartnamesi alırken sadece bir firmanın teklifi geçerli sayıldı. 4 Ekim 2011 tarihinde sonucu açıklanan ihaleye göre yaklaşık maliyet 2 milyon 773 bin TL iken, ihaleyi Doğa Park şirketi 2 milyon 650 bin TL’ye kazandı. Ancak ihalede “Puzzle kalpli kauçuk zemin kaplama” şartının bulunması, ‘ihale adrese teslim yapıldı’ iddialarına neden oldu. Çünkü iddialara göre “puzzle kalpli kauçuk zemin kaplama” sadece ihaleyi kazanan Doğa Park şirketinin lisanslı ürünüydü.


Bu kalbi savcı unutmadı


İhalenin ardından, şartları yerine getiremediği için elenen Parkas şirketinin yöneticisi Çetin Özkul, Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’na giderek suç duyurusunda bulundu. Konunun savcılığa yansımasından sonra yaşananları ve iddiayı VATAN gazetesi “Bu kalp seni unutur mu?” başlığı altında okuyucu ile paylaşmıştı. İşte aradan geçen yaklaşık 8 ay sonra savcılık iddianameyi tamamladı. İhaleyi gerçekleştiren ihale komisyonu üyeleri ve Doğa Park şirketinin sahipleri hakkında ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçlaması ile iddianame hazırlandı. İlk dava Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 Eylül 2012 tarihinde görülecek.


8 sanığa 12 yıl hapis


İddianamede, ihaleye fesat karıştırıldığı için 8 sanık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Ayrıca sanıkların suçlu bulunması durumunda herhangi bir kamu görevi yapması konusunda da yasak getirilmesi talep ediliyor. Toplam 8 sanıklı iddianamenin 6 sanığı ihale komisyon üyeleri. Diğer iki kişi ise ihaleyi kazanan Doğa Park firmasının iki ortağı Erol Ayaz ve Birol Ayaz. İddianamenin 1 numaralı sanığı Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı İlhami Yılmaz. Diğer ihale komisyon üyeleri ise Temizlik İşleri Müdürü Mehmet Ali Çağnıs, Destek Hizmetleri Müdürü Birsen Özlevent, memur Murat Aşçı, orman mühendisi Saliha Dilek Aral ve ziraat mühendisi Serap Karamahmutoğlu.


Bilirkişi raporu


İddianamenin en çarpıcı bölümü ise Maliye Uzmanı Osman İnce tarafından hazırlanan bilirkişi raporu. Bu rapordaki ifadeler ise savcılık tarafından iddianamede şöyle aktarılıyor: “Türk Patent Enstitüsü resmi internet sitesinden yapılan araştırmada, kalp şeklinde puzzle kauçuk zemin kaplama malzemesinin ‘Endüstriyel Tasarım’ adı altında 30 Nisan 2009 tarihinde 2009/02061 başvuru numarası ile Has Kauçuk zemin Kaplama A.Ş. adına tescil edildiği anlaşılmıştır. Has Kauçuk Zemin Kaplama, 1 Ocak 2011 tarihinde Doğa Park firmasıyla yaptığı anlaşmada, 1 yıl süresiyle bu ürünle ihalelere girme yetkisi verildiği tespit edilmiştir.” Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına bakıldığında, Has Kauçuk ile Doğa Park firması arasında bir bağlantı bulunduğu ortaya çıkıyor. Buna göre Doğa Park’ın ortaklarından Birol Ayaz, Has Kauçuk’un eski yönetim kurulu üyeleri arasında bulunuyor.


Bilirkişi raporuyla, ‘kalp şeklinde puzzle kauçuk zemin kaplama’ malzemesinin sadece Doğa Park’a ait olduğunun belirlenmesinden sonra, savcılık sanıkların yargılanmasını talep etti.


Sahte imza kullanıldı


İddianamede hazırlanırken, ihale sürecinde sahte imza kullanıldığı da tespit edildi. Ataşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdür Vekili Erdal Ilıkgöz’ün, ihale sonuç belgesinde imzası olması üzerine diğer komisyon üyeleri gibi hakkında işlem başlatıldı. Ancak Ilıkgöz yaptığı itirazda, imzanın kendisine ait olmadığını iddia etti. Bu iddia üzerine Emniyet Kriminal Polis Laboratuar Müdürlüğü’nde yapılan incelemede, ıslak imza kullanılmadığı kaşeden üretilen imza kullanıldığı tespit edildi. Bunun üzerine Ilıkgöz hakkında takipsizlik kararı alındı.


VATAN


Geri Dön