Ataşehir Belediyesi'nden Asbest Risk Yönetimi Sempozyumu!
Ataşehir Belediyesi, asbest maddesinin zararlarıyla ilgili olarak “Asbest Risk Yönetimi Sempozyumu” düzenledi.
Ataşehir Belediyesi, asbest maddesinin zararlarıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla “Asbest Risk Yönetimi Sempozyumu” düzenledi.
“Tehlikeli Atıkların Tahliyesinin Yönetilmesi” konusunda Ataşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararlar doğrultusunda, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından hazırlanan sempozyum, çevre ve insan sağlığının korunmasına yönelik anlamlı bir örnek oldu.
Eski binaların yıkımı sırasında oluşan asbest maddesinin zararlarına dikkat çekilen sempozyumda, asbestin çevreye ve insan sağlığına zararları, bina yıkım süreçlerinde asbest tespiti ve söküm işlemleri, asbest risk yönetimi gibi konular konuşuldu.
Silence İstanbul Hotel’de gerçekleştirilen sempozyuma; Çevre Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nden konusunda uzman akademisyenler de katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman yaptı. Hışman yaptığı konuşmada, “Asbest maddesinin zararlarına dikkatleri çekmek için bu toplantıda bir araya geldik. İnsan ve çevre sağlığı hakkında alınması gereken tedbirleri ve toplumsal bilincin artırılması için gereken çalışmaları konuşacağız. Yüzyıllardan beri ısı yalıtımında kullanılan asbestin çok tehlikeli bir madde olduğu son yıllardaki teknolojiler sayesinde ortaya çıktı. Şimdi İstanbul’da kentsel dönüşüme giren binaların yıkılması sırasında bu maddenin denetimli biçimde sökülmesi ve imha edilmesi gerekiyor. Biz Ataşehir Belediyesi olarak asbestin zararlarını en aza indirmek için önlemlerimizi alıyoruz” dedi.
Ataşehir’de Asbest Risk Yönetimini anlatan etkinliğin ev sahibi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Bağdatlıoğlu Kartal, Türkiye’de asbest kullanımına 2004 yılında kısıtlama getirilip, 2010 yılında yasaklandığını hatırlattı ve yasaklandığı zamana kadar 1 milyon 200 bin ton asbest maddesinin ithal edildiğini söyledi. Ataşehir Belediyesi’nin İstanbul’da asbest konusunda denetim yapan 6 belediyeden biri olduğunu belirterek, alınan tedbirleri anlatan Kartal, Ataşehir Belediye Meclisi’nin 10 Şubat 2017 tarihinde “Tehlikeli Atıkların Tahliyesinin Yönetilmesi” konusunda aldığı kararın ardından yıkım yapılacak binalardan; Asbest Araştırması Raporu ve Tehlikeli-Tehlikesiz Atık Yönetim Planı hazırlatılmasının zorunlu hale getirildiğini söyledi. Yaptıkları çalışmalarda 142 yapıdan numune aldıklarını ve 24 binada asbest içeren malzemeye rastlanıldığını söyleyen Kartal, 7 ton asbest içeren malzemenin bertarafının sağlandığını belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Ahmet Serdar Sevinç ise “Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik” konusu üzerine bazı bilgiler paylaştı. Ahmet Serdar Sevinç konuşmasında asbestin kullanım yasağı, risk analizi ve binalarda asbest kullanımı hakkında bilgiler verdi.
Programda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan “Asbest ve Sağlığımız”, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Çevre Mühendisi Cevahir Efe Akçelik ise “Bina Yıkım Süreçlerinde Asbest, Sağlık ve Güvenlik Önlemleri” konusu üzerine sunumlar yaptı.
Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Bahattin Murat Demir yaptığı sunumda “Ulusal Asbest Risk Yönetimi” hakkında bazı bilgiler verdi.
Sempozyum, Halk Sağlığı ve Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Dr. Özkan Kaan Karadağ ile Asbest Söküm Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Fidan’ın sunumlarıyla sona erdi. Konuşmaların ardından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.
Ataşehir Belediyesi