Magazin

Ataşehir Finans Merkezi için mimari çalışmalar başladı!

Batı Ataşehir'e inşa edilecek Ataşehir Finans Merkezi için yerli ve yabancı mimarlık ofisleri proje çalışmalarına başladı

Gayrimenkul alanında dünyanın en büyük organizasyonu olan Urban Land Institute (ULI) İcra Kurulu Başkanı ve Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur'un girişimiyle başlayan çalışmalar çerçevesinde dünyanın en önemli finans merkezlerinden Berlin Finans Merkezi'ni inşa eden Dressen Sommer ve Shangay Finans Merkezi'ni inşa eden John Portman ile temasa geçildi.  Finans merkezinde bulunması zorunlu donatılar, yaşam başladıktan sonra kalitenin yüksekliği gibi konularda dünyaca ünlü bu iki ofisten yardım alınıyor.

Geçtiğimiz günlerde ise dünyaca ünlü mimar John Portman'ın oğlu ve şirketin CEO'si Jack Jack Portman Türkiye'ye geldi. Projenin satılmamış bölümlerini alarak gayrimenkul geliştirilmesi, yönetim ve master plana talip oldu. Arazinin 300 bin metrekarelik kısmının satılmamış 100 bin metrekarelik kısmı bulunuyor.

Ataşehir Finans Merkezi için yerli 5 mimarlık ofisi yarışacak. Yarışacak ofisler şunlar: TAGO, Tabanlıoğlu, Bünyamin Derman, Kreatif Mimarlık ve Uras& Dilekçi. Sur'un davetiyle bir araya gelen mimarlar, en iyi projeyi hazırlamak için hiçbir ücret talep etmiyor.  Bu ay sonu itibariyle konsept projesi ve master planları çıkacak. Koordinasyon için Ali Babacan Başkanlığında yatırımcı kuruluşlar ve TOKİ Başkanı Ağustos ayında resmen düğmeye basmak için önümüzdeki aylarda biraraya gelmesi bekleniyor.

-         Ziraat Bankası ve Halk Bankası proje ihalesine çıkmak için son hazırlıklarını yapıyor. SPK arsasını devir almak için çalışıyor.
-         Vakıfbank proje çalışmaları için
-         Projenin danışmanlığı Türkiye'nin uluslar arası müşavirlik markalarından IMS yapıyor. Finans merkezi gecikmemeli (Analiz)
1)    Küresel sermayenin yeni merkezi olan İstanbul'a finans merkezi konusunda atılacak adımlarda geç kalınmamalı. Konut ve kamu binalarını yapmadaki hızıyla bilinen TOKİ aynı hızı finans merkezi konusunda da göstermeli.
2)    Kamu bankalarının bir araya gelmesi, yaratacakları sinerji önemli. TOİK ve iştiraki Emlak Konut'a düşen önemli bir görev var: Özel bankaları ve finans kuruluşlarını da tek bir çatı altında toplayacak yeni bir finans merkezi için proje geliştirmek gerekiyor.
3)    Finans Merkezi projelerini hazırlarken meslek odalarının beklentilerini göz ardı etmemeli.

ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ İÇİN KİM, NE KADAR ARAZİ ALDI, PLANLARI NE?
-  BDDK: TOKİ ile 45 dönümlük parseli 122 milyon TL+KDV´ye satın almak için el sıkıştı.
-  HALK BANKASI ve VAKIFBANK: Halk Bankası, Vakıfbank ile birlikte hareket ederek 76 dönüm arsaya 228 milyon TL+KDV ödeme yapılmıştı. Vakıbank, kendi adına proje hazırlıklarına devam ediyor.
-  ZİRAAT BANKASI: 54 bin 384 metrekarelik arsayı 163 milyon TL+KDV´yesatın aldı.
-  MERKEZ BANKASI: Merkez Bankası´nın Ataşehir´e taşınması konusunda polemikler devam ediyor. Başkan Durmuş Yılmaz taşınmaya karşı olduğunu ifade etmiş, "Yasa çıksa da uygulamam, uygulamak isteyene yerimi bırakırım" demişti.
 Bu sözlerin ardından Merkez Bankası kanunu gündeme gelmiş ve ikinci maddede "Bankanın merkezi Ankara´dır" ifadesi öne çıkmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bu konudaki ısrarını vurgulamak için, "kanunsa kanun, yaparız kanunu" demişti.
-  SPK: Şu anda TOKİ ile görüşmelerini sürdürüyor.

ODA YÜRÜTMEYİ DURDURDU, TOKİ YENİ PLAN YAPIYOR
Anadolu Otoyolu´nun kuzeyinde yer alan konut alanının finans merkezi olarak planlanmasına ilişkin karar 14 Mart 2008 tarihinde askıya çıkmış ve İstanbul Şehir Plancıları Odası plana karşı çıkarak yürütmeyi durdurma kararı aldırmak üzere harekete geçmişti. Mayıs 2010´da yürütmeyi durdurma kararı alındı. Ancak, TOKİ, odanın bu manevrasına Ataşehir Finans Merkezi için yeni bir plan yapacağını açıklayarak cevap verdi.
Şehir Plancıları Odası´nın itirazının gerekçesini şöyle açıklamıştı:
"TOKİ´nin 1/5000 ölçekli revizyon imar plan değişikliğine itiraz ediyoruz. Çünkü,TOKİ, toplu konut alanı olarak planlanmış ve gelişmiş bir çevrenin, çevre ve imar bütünlüğünü bozmak, yoğunluk ve donatı dengelerini ortadan kaldırmak istiyor.
Hiçbir fizibilite çalışmasına dayanmadan konut alanında yapılacak bir finans merkezinin ve plan çalışmalarının İstanbul´da çözüm olmayacağı açıktır."

300 DÖNÜMÜN  YARISI SATILDI
Ataşehir´de finans merkezi için ayrılmış toplam 500 dönümlük arazi mevcut. Bölgede banka genel müdürlüklerinin ve  kurumların merkez binaları olarak değerlendirilecek iş alanlarına da 300 dönüm bırakılıyor.
Buradan Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve BDDK, 154 dönüm arsa satın aldı. Geriye kalan toplam 146 dönümlük sekiz parsele ise Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası bekleniyor. Bölgede ortalama metrekare fiyatı 3 bin 900 TL. Parseller için belirlenen emsal değer ise 2.5. Yani her parselde arsa büyüklüğünün 2.5 katı kadar inşaat yapılabilecek. TOKİ tarafında hazırlanan projeksiyona göre bölgede yapılacak toplam yatırım tutarının yaklaşık 1.2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Öte yandan bölge içinde bir AVM´nin de yer alması planlar arasında.
Tebernüş Kireçci