27 / 04 / 2024

Ataşehir Yenişehir Mahallesi'ndeki kentsel dönüşümde son durum ne?

Ataşehir Yenişehir Mahallesi'ndeki kentsel dönüşümde son durum ne?

İstanbul’un Ataşehir ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi’nde Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa edilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesi yılan hikayesine döndü. 



İstanbul’un Ataşehir ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi’nde Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından inşa edilmesi planlanan kentsel dönüşüm projesi yılan hikayesine döndü. 

İlerihaber'den Ersan Kınık'ın haberine göre;  TOKİ  tarafından inşa edilecek olan kentsel dönüşüm projesinde süreç uzadıkça mahalle sakinleri yükselen kira fiyatları ve zorlu geçim şartları sebebiyle mağdur duruma düştü. 

Ataşehir Yenişehir Mahallesi ndeki kentsel dönüşümde son durum ne?

Ataşehir'in bu bölgesindeki kentsel dönüşüm adımları 10 sene öncesine kadar gidiyor. Anlatılanlara göre proje ilk olarak Ataşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmek isteniyor. Mahalle sakinleri ve dernekler ile toplantılar gerçekleştiriyor ancak sonrasında bilinmeyen bir nedenle Ataşehir Belediyesi bu projeden çekiliyor. Ardından ise özel bir şirket de kentsel dönüşüm projesi istemiyle mahalle sakinleri ile toplantılar gerçekleştiriyor. Bu şirket, daha önce hayata geçirdikleri projeleri mahalleliyle paylaşıyor, yeni yapılacak projeyle ilgili ayrıntılardan bahsediyor ancak daha sonra bu özel şirketle de herhangi bir şekilde anlaşılamıyor.

İsmini vermek istemeyen bir mahalle sakini 2018'de TOKİ tarafından bölgede kentsel dönüşüm yapılmak istendiğine ve her eve karşılık ekstra bir ödeme yapılmadan bir ev verileceğinin, dairelerin 98 metrekare olacağının ve inşa sürecinde kira yardımının yapılacağı sözünün verildiğine dikakt çekti.

‘BÖLGE BİZE SÖYLENMEDEN 3 ETABA BÖLÜNDÜ’

¨Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem de bölgede dolaşarak, bu bölgede kentsel dönüşümü yapacaklarını söylüyordu¨ diye konuşan mahalle sakini, şunları kaydetti:

¨Biz olayın seçim arifesinde olması nedeniyle siyasi bir amaçla yapıldığını düşündük ancak işler ciddiye binince muvafakatnamelerimizi verdik. Daha sonra bölge bize daha önce hiç bahsedilmeden 3 etaba bölündü. 1. Etap Baraj Yolu denilen bölgeyi kapsıyor. Orada yıkıma başladılar, bize ise geçen yıl şubat ayında ulaşarak en kısa sürede yıkımın başlanacağına dair bilgilendirme yaptılar. Ancak herhangi bir gelişme olmadı.”

NE PROJEYE BAŞLANDI NE DE KİRA YARDIMI YAPILDI

“Maddi durumu iyi olanlar mahalleden ayrıldılar. Kalanlar ise geçim sıkıntısı yaşayan insanlar hep¨ ifadelerini kullanan mahalle sakini, ¨Biz de kiraya çıktık ancak projeye başlanmadığı ve kira yardımı da yapılmadığı için bu durum bize geçim sıkıntısı yarattı. Artık sinemaya dahi gitmek lüks bir hâle geldi. Eskiden ayda bir kez bile olsa Adalar’a giderdik, şimdi bunları düşünmeye bile şansımız olmuyor” dedi.

Ataşehir Yenişehir Mahallesi ndeki kentsel dönüşümde son durum ne?

‘MAHALLE KADERİNE TERK EDİLDİ’

Kentsel dönüşüm çerçevesinde muvafakatname vermeyi istemeyen mahalle sakinlerinin de olduğuna ancak onlara ¨kamulaştırma yaparız¨ denilerek belediyeden konut rayiç bedelleri istendiğine vurgu yapan mahalle sakini, ¨Konut rayiç bedelleri de metrekare başına hesaplandığı ve evin gerçek değerinin oldukça altında bir miktara tekabül ettiği için onlardan da bir şekilde muvafakatnameler alındı¨ şeklinde konuştu.

Bölgelerin etaplara bölünmesi ve insanların da mahalleyi terk etmesiyle mahallenin ıssızlaştığını hatta mahalleye yağmacıların da geldiğini ve terk edilmiş binaların dış kapılarının dahi söküldüğünü aktaran mahalle sakini, bu durumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) kadar bildirdiklerine fakat herhangi bir müdahalenin yapılmadığına ve mahallenin adeta kaderine terk edildiğine vurgu yaptı. 

Süreç çerçevesinde TOKİ’nin Halkalı’daki ofisine ulaşarak bilgi sahibi almaya çalıştıklarına dikkat çeken mahalle sakini, “Son zamanlarda TOKİ de telefonlarımızı açmaz oldu. Süreç uzadıkça insanların endişeleri artıyor. Bize şimdi geçtiğimiz günlerde bir süre verdiler ve bir ay içerisinde evleri tamamen boşaltın dediler. Tek isteğimiz projenin bir an önce başlaması ve netlik kazanması” dedi ve şöyle devam etti:

¨Çünkü TOKİ tarafından yapılacak olan kira yardımı, yıkıma başlandıktan yaklaşık 3-4 ay sonra verilmeye başlanacak ve her geçen gün yıkım süreci uzadıkça geçim sıkıntılarımız katlanarak artıyor.¨

TOKİ: KONUTLAR BUGÜN BOŞALTILMAYA BAŞLANACAK

TOKİ Kentsel Dönüşüm Birimi'nden projenin son durumuyla ilgili verilen bilgiye göre; evlerin bugün itibarıyla boşaltılmaya başlanacağı fakat projenin ne kadar zamanda tamamlanacağına ilişkin herhangi bir bilgiye sahip olmadıkları söylendi.

Ataşehir Yenisahra ve Barbaros’un dönüşüm sorunu KİPTAŞ’la çözülecek!


Geri Dön